Ηλεία

Ολοκληρώθηκε το διαγνωστικό μέρος για την ανασυγκρότηση της Ηλείας – Ευκαιρία για μια συντονισμένη προσπάθεια!

Συνάντηση εργασίας από την διαΝΕΟσις με τοπικούς φορείς την Τρίτη 13/12 και έναρξη του Β’ μέρους της μελέτης.
Ακούστε το άρθρο

Η διαΝΕΟσις ανακοίνωσε  πως το πρώτο μέρος (διαγνωστικό) της ολιστικής αναπτυξιακής μελέτης για την ανασυγκρότηση της περιφερειακής ενότητας Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, το οποίο επικεντρώνεται στη χαρτογράφηση των αναγκών, των προβλημάτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, έχει ολοκληρωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 13/12 στις 17:00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση εργασίας, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς ώστε να αναδειχθούν και επιπλέον πτυχές και να καθοριστούν οι προτεραιότητες των επόμενων βημάτων.

Επιπλέον, θα γίνει με τη συμμετοχή τους μια πρώτη συζήτηση για τη δομή και το περιεχόμενο του Β’ μέρους της μελέτης (στρατηγικές κατευθύνσεις και αξιοποίηση προτάσεων) για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας εισαγωγικές τοποθετήσεις θα πραγματοποιήσουν, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου.

Ακόμα, τα αποτελέσματα του πρώτου μέρους της μελέτης θα παρουσιαστούν από τον επιστημονικό υπεύθυνο – Καθηγητή Γιώργο Πετράκο, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση.

Ο κύκλος των τοποθετήσεων θα ανοίξει από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιο Γεωργιόπουλο.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης εργασίας θα αφιερωθεί στις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα κληθούν να σχολιάσουν και να αναλύσουν από τη δική τους σκοπιά τα αποτελέσματα της μελέτης.

Υπενθυμίζεται,  ότι ο διάλογος με την τοπική κοινωνία σχετικά με το θέμα άνοιξε με ένα μεγάλο αναπτυξιακό συνέδριο με τίτλο «Ηλεία 2030: Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο» που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία τον περασμένο Ιούλιο.

Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής  διαΝΕΟσις 

«Ομαλή πορεία προς το αποτέλεσμα χάρη στην σημαντική ανταπόκριση»

«Είμαστε μέσα στα χρονικά πλαίσια και έχουμε μια ομαλή πορεία προς το αποτέλεσμα. Η μελέτη είναι χωρισμένη σε δυο μέρη, στο πρώτο που είναι το διαγνωστικό και στο δεύτερο που είναι και το πιο σημαντικό, αυτό της πρότασης των λύσεων.

Μέχρι τώρα έχουν αξιοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση κόσμου και φορέων αφού η συμμετοχή είναι ευρεία και καλύπτει μεγάλο φάσμα του κοινωνικού συνόλου της περιοχής.

Έχουν κατατεθεί προβλήματα και προτάσεις, που έχουν συγκεντρωθεί από τους ερευνητές όπως και όλα τα θεσμικά κείμενα των φορέων και των αιρετών ιδιαίτερα από Ολυμπία και Πύργο. Παράλληλα, έχουν αξιοποιηθεί ευρήματα από συνεντεύξεις ανθρώπων που έχουν εκφραστεί αναπτυξιακά για την Ηλεία και υπάρχει ένα πλούσιο υλικό που εκφράζει την παρούσα κατάσταση.

Έχει γίνει μια ποιοτική δουλειά και αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για μια συντονισμένη προσπάθεια μιας και έχουμε και την συγκατάθεση της κυβέρνησης όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στην Πάτρα και αυτό το κλίμα θέλουμε να αξιοποιήσουμε.

Φτάνουμε πλέον σε σημείο να παρουσιάσουμε την μελέτη και πλέον να ξεκινήσει η συζήτηση για τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε αλλά και για τις λύσεις, αφού όταν παρουσιάζεις τα προβλήματα με στοιχεία, είναι και πιο εύκολο να βρεις και τις λύσεις τους.

Όλη η επικαιρότητα