Ηλεία

Ολοκληρώθηκε το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας»

Το έργο συνίσταται στη δωρεάν παράδοση 135.000 νέων δενδρυλλίων κορωναίικης ελιάς στους καλλιεργητές ελιάς γύρω από την Αρχαία Ολυμπία που οι ελιές τους κάηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού 2021.
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» από τον ιδρυτή του Γιάννο Γραμματίδη, Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το αμερικάνικο πολιτιστικό fund με την επωνυμία «Αrete Fund» και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού».

Το έργο συνίσταται στη δωρεάν παράδοση 135.000 νέων δενδρυλλίων κορωναίικης ελιάς στους καλλιεργητές ελιάς γύρω από την Αρχαία Ολυμπία που οι ελιές τους κάηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού 2021. Πιο συγκεκριμένα 250.000 ελιές περίπου είχαν καεί ενώ άλλες 200.000 υπέστησαν σοβαρή ζημιά.

Μετά από παράκληση του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη ο κ. Γραμματίδης (κεντρική φωτογραφία) ανέλαβε το έργο αποκατάστασης, κατά το δυνατόν των καμμένων ελαιώνων με τη βοήθεια του Αrete Fund των  Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού και του Δικτύου Επαφών του στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Ο κ. Γραμματίδης μιλώντας σε συντάκτη μας ανέφερε τις λεπτομέρειες και το ιστορικό της μεγάλης αυτής προσπάθειας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γραμματίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Ανέλαβα αυτήν την μεγάλη προσπάθεια για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί αισθάνθηκα την ανάγκη, να βοηθήσω όσο μπορούσα τους καλλλιεργητές ελιάς της περιοχής που υπέστησαν καταστροφή και έχασαν το εισόδημά τους για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια. Δεύτερον, γιατί πίστεψα ότι με τον τρόπο αυτό βοηθώ στην αποκατάσταση μέρους της περιβαλλοντικής ζημιάς που υπέστη η περιοχή και τρίτον, γιατί αισθάνθηκα σαν στοιχειώδη μου υποχρέωσή ως πολίτης αυτής της χώρας να ενισχύσω την εμβληματική σημασία της Αρχαίας Ολυμπίας σαν Παγκόσμιο μνημείο απαράμιλλου κάλλους και πολιτιστικής συνδρομής ανά τους αιώνες. Και μαζί με αυτήν και ολόκληρης της Ηλείας όσο διαχρονικά παραμένει μια παραμελημένη περιοχή της Ελλλάδας ενώ θα έπρεπε να αποτελεί την πρώτη μας φροντίδα.

Συνεργεία μας όργωσαν όλη τη χώρα για την ανεύρεση φυτωρίων με κατάλληλα δενδρύλλια που τα αγοράσαμε και τα μεταφέραμε στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και τέλος τα διανείμαμε στους πληγέντες καλλιεργητές με βάση τις καταστάσεις του ΕΛΓΑ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν καλύψαμε το σύνολο της ζημιάς αλλά ένα σημαντικό μέρος της. Μακάρι να είχαμε τα μέσα να κάνουμε περισσότερα. Οι δωρητές μας όμως έπρεπε παράλληλα να βοηθήσουν και άλλες όμοια πληγείσες περιοχές της χώρας.

Είμαστε όμως συγκινημένοι γιατί αισθανόμαστε ότι βοηθήσαμε τους πληγέντες καλλιεργητές να μειώσουν τη ζημιά τους κατά το δυνατόν, θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η διανομή έγινε με βάση ισότητας, δικαιοσύνης και κοινωνικής ισορροπίας. Δεν έγιναν αδικίες κι αυτό γιατί μας διέπνεαν οι αρχές αυτές.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο  Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιο Γεωργιόπουλο, τους γεωπόνους της Περιφέρειας κ.κ. Σταύρο Βέρρα & Γιώργο Μικέογλου, αλλά και το προσωπικό της Περιφέρειας και του Δήμου όπως και τους Προέδρους των κοινοτήτων που οι ελαιώνες των κατοίκων τους πλήγηκαν, για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που μας έδωσαν. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά  μου τον μεγάλο μας χορηγό τη ΔΕΗ και τον Πρόεδρο της κ. Γιώργο Στάση, τον χρυσό χορηγό Eurobank και όλες τις ελληνικές και ξένες εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

Τέλος θα ήθελα να κάνω μια σημαντική επισήμανση: ότι δηλαδή το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» είναι μακράν το πρώτο έργο αποκατάστασης φυσικής καταστροφής στην Ελλάδα μετά τις φονικές φωτιές του περασμένου καλοκαιριού μέχρι και σήμερα.

Αυτό οφείλεται στην αποτελεσματικότητα και τα άμεσα κοινωνικά αντανακλαστικά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που δεν λογάριασε γραφειοκρατία και άλλα εμπόδια για να σταθεί άμεσα δίπλα στους πληγέντες συμπατριώτες μας».

Την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022 και ώρα 11:30 στο Δημοτικό Μέγαρο της Αρχαίας Ολυμπίας θα λάβει χώρα επίσημη τελετή για την ολοκλήρωση του έργου, θα βραβευθούν οι δωρητές του, και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης και η φύτευση ελιάς 250 χρόνων στο κυπάριο έναντι του Δημοτικού Μεγάρου. Την τελετή θα παρακολουθήσουν μέλη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας όπως και όλοι οι συντελεστές του έργου, ανάμεσα στους οποίους το ζεύγος Steven & Dianne de Laet, ιδρυτές του Aret Fund με πλούσιο έργο στις Μυκήνες και τη Νεμέα. Η είσοδος ελεύθερη για το κοινό. Τα αποκαλυπτήρια της στήλης θα κάνει ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης ενώ μαθητές Δημοτικού & Γυμνασίου της Χορωδίας Παιδιών του ΚΔΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας υπό τη διεύθυνση της κυρίας Σοφίας Ψαρά θα τραγουδήσει τον Ολυμπιακό Ύμνο και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Όλη η επικαιρότητα