Εκπαίδευση Ηλεία

Ολοταχώς για ΑΕΙ χωρίς… το ΤΕΙ – Σε διαβούλευση ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της Δυτ. Ελλάδας, που προβλέπει τρία παν/μια στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Στο τελικό στάδιο είναι ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με όσα είπε προχθές σε συνάντησή του με τους βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παιδείας, Κων/νος Γαβρόγλου.

Όπως ανέφεραν οι Ηλείοι βουλευτές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της οριστικής λύσης και αναφέρθηκε ότι επιλύονται οι τελευταίες εκκρεμότητες μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και οριστικοποιείται το σχέδιο.

«Σε ό,τι αφορά την Ηλεία δεν υπάρχει καμιά αλλαγή σε όσα έχουν γνωστοποιηθεί εδώ και μήνες. Συγκεκριμένα: Στον Πύργο δημιουργούνται δύο πανεπιστημιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών με κατεύθυνση τον Πολιτισμό. Στην Αμαλιάδα το υπάρχον τμήμα αναβαθμίζεται σε πανεπιστημιακό τμήμα με κατεύθυνση την Γεωπονία. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες το σχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση με στόχο να ψηφιστεί από τη Βουλή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, προχθές ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Τριανταφύλλου, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου την έντονη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον ενήργησε το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για αποκλεισμό του ιδρύματος από τον διάλογο επί του σχεδίου.

«Στις 7 Μαρτίου ακούσαμε τον υπουργό να ανακοινώνει τη δημιουργία Γενικού Τμήματος χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει έρθει σε επικοινωνία μαζί μας. Ο,τι μαθαίναμε το μαθαίναμε από τα ΜΜΕ και από διαρροές. Με τέτοιο τρόπο έφτασε στα χέρια μας και το σχέδιο απορρόφησης του ιδρύματός μας, που διένειμε την Κυριακή 10 Μαρτίου η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών στους κοσμήτορες και τους προέδρους και στο οποίο περιλαμβάνονταν και το Τμήμα που ο υπουργός ανακοίνωσε μόλις προχθές. Είναι προφανές ότι υπάρχει άλλο επίπεδο συνεννόησης. Πιστεύουμε ότι η συζήτηση, όπως εξελίχθηκε, είναι άδικη και έγινε με όρους που δεν τιμούν κανέναν και δεν εδράζεται σε καμία ακαδημαϊκή αφετηρία και δεοντολογία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφύλλου.

Νέα έκκληση με αιχμές

Παράλληλα ζήτησε εκ νέου από τον υπουργό Παιδείας να μην αγνοήσει τις θέσεις του ΤΕΙ, ενώ από τα «βέλη» του δεν ξέφυγε ουτε το Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Ποτέ μέχρι σήμερα δεν απαντήσαμε στις ανακοινώσεις μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου και άλλων. Μας λυπεί η αντιμετώπιση που είχαμε από μερίδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών με όλες αυτές τις ανακοινώσεις, οι οποίες προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των καθηγητών του ΤΕΙ και δεν έχουν καμία βάση. Πραγματικά, μας λυπεί το γεγονός ότι η συνέργεια οδηγείται κυρίως με βάση τις αποφάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών που, ως επικυρίαρχος, προσπαθεί να επιβάλλει. Πολύ φοβάμαι ότι εάν δεν εισακουστούμε θα ψάχνουμε την τεχνολογική εκπαίδευση στη χώρα μας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σχολή  Τεχνολογικών Εφαρμογών του ιδρύματος έλαβε απόφαση για συγχώνευση με με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η συνέντευξη δόθηκε παρουσία του αντιπρυτάνεως Οικονομικών, Διοικητικών και Υποδομών Κωνσταντίνου Κουτσογιάννη και του υπευθύνου δημοσίων σχέσεων του εκπαιδευτικού ιδρύματος Γιάγκου Ιγγλέση.

Όλη η επικαιρότητα