Ηλεία

Ολυμπία: Να αποκτήσει επιτέλους παγκόσμιο ρόλο!

Ακούστε το άρθρο

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΚΑΙ
ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
ΣΤΗ ΛΩΖΑΝΗ..

Τους στόχους της Δημοτικής Αρχής αλλά και τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν κατά τη συμμετοχή τους στην Τελετή Αφής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων στη Λωζάνη, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Χάρης Σπηλιόπουλος και Ρόη Αντωνοπούλου.

Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, ο κ. Γεωργιόπουλος είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο, τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρο Κούβελο και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και πλήθος στελεχών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και κυβερνητικών αξιωματούχων από τις πόλεις που παρευρέθηκαν στην επίσημη τελετή έναρξης.

Επίσης κατά την διάρκεια της παραμονής της  στην Λωζάνη, η αποστολή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας συμμετείχε και στην συνεδρίαση  της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Πόλεων.

Σημαντικές επαφές που ενδυναμώνουν  τον ρόλο της Αρχαίας Ολυμπίας εν όψει μάλιστα  και της επικείμενης Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 12 Μαρτίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή που εδρεύει στην Λωζάνη , καθοδηγεί τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το σπουδαιότερο ίσως παγκόσμιο θεσμό, με μεγάλη επιτυχία.

Ένα θεσμό με τεράστια απήχηση σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, που κινητοποιεί εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο, που απαντά στις προκλήσεις των καιρών, κρατώντας στο προσκήνιο αξίες και ιδανικά που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος.

Η Αρχαία Ολυμπία και η πόλη της Λωζάνης, συνδέοντας το αρχαίο με το σύγχρονο, μπορούν από κοινού και μαζί με όλους εσάς και βεβαίως υπό την αιγίδα και την καθοδήγηση της Δ.Ο.Ε., να βοηθούν και να στηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη, προβολή και διαιώνιση του θεσμού των Αγώνων, ανέφερε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας σημειώνοντας ότι αυτός θα είναι πλέον ο στόχος της Δημοτικής Αρχής.«Να αποκτήσει ρόλο η Ολυμπία. Να μην είμαστε πλέον απλοί θεατές των σύγχρονων εξελίξεων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Υπάρχουν ευθύνεσ

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ Γεωργιόπουλος πρωταρχικός στόχος είναι ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου που δύναται να διαδραματίσει η Ολυμπία τόσο στο Ολυμπιακό Κίνημα όσο και στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

«Δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια, με ευθύνη ορισμένων η Ολυμπία παρέμενε στο περιθώριο και κρατώντας μία στάση  αμυντική απέναντι σε παγκόσμιους θεσμούς»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του γεγονότος αυτού, όπως τονίστηκε από τον κ Γεωργιόπουλου ήταν η μη συμμετοχή της Αρχαίας Ολυμπίας στο δίκτυο της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Πόλεων.

«Παρότι ο θεσμός αυτός δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο όταν ήταν Δήμαρχος Αθηνών και παρά το γεγονός ότι η πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας προτάθηκε να είναι από τις ιδρυτικές πόλεις, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ενεργοποιήσει την πρόταση αυτή όλα αυτά τα χρόνια.

«Δεν θέλω να το χαρακτηρίσω. Θα αρκεστώ να πω ότι το γεγονός αυτό αποτελεί μία μεγάλη παραδοξότητα, χωρίς να θέλω να επεκταθώ άλλο».

Θα ενταχθεί
σε δίκτυα πόλεων

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κατά την παραμονή του στην Λωζάνη συμμετείχε και στην συνεδρίαση  της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Πόλεων όπου είχε  την ευκαιρία στην σύντομη παρέμβασή του, παρουσία πλήθους Δημάρχων ολυμπιακών πόλεων από όλο τον κόσμο, να δηλώσει την επίσημη προθεσή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας  να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων ως τακτικό μέλος.

Η πρότασή αυτή μάλιστα  έτυχε καθολικής και ένθερμης αποδοχής από το σύνολο των μελών της Ένωσης και η οποία θα λάβει επίσημο χαρακτήρα μετά από αίτημα που θα υποβληθεί από τον Δήμο.

Το Ολυμπιακό Μουσείο

Οι αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Χάρης Σπηλιόπουλος και Ρόη Αντωνοπούλου αναφέρθηκαν στην επίσκεψη αλλά και στις επαφές που είχε η αποστολή του Δήμου στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο Μουσείο της Λωζάνης υπάρχει μεγάλη αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας και στην Αρχαία Ολυμπία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ολυμπία έχει παρελθόν-παρόν και μέλλον μέσω των αξιών που πρεσβεύει, όπως σημείωσε ο κ Σπηλιόπουλος,.

«Η Ολυμπία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και εν όψει της επαναλειτουργίας του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τον ρόλο του μέσα από καινοτόμες προτάσεις αλλά και συνεργασίες».

Όλη η επικαιρότητα