Categories: Ηλεία

Ολυμπιάδα: Γυναικεία επιχειρηματικότητα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό

Share

Με επιτυχία και με την παρουσία πλήθους πολιτών υλοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο η εκδήλωση για τη συμβολή της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Πολιτισμού Ηλείας «Η Ολυμπιάδα».

Κατά τα διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκαν οι δυνατότητες των γυναικών στη σημερινή κοινωνία να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση, η ανάγκη θέσπισης διαφορετικής οικονομικής πολιτικής που να ευνοεί τέτοιες πρωτοβουλίες, καθώς και η αρμονική σύζευξη με την ελληνική παράδοση και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της «Ολυμπιάδας», Ιωάννα Λουρίδα, η οποία ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την παρουσία τους, κάνοντας ειδική αναφορά στην κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία της στην εκδήλωση.

Η κα Λουρίδα αναφέρθηκε στους λόγους που την ώθησαν να ιδρύσει τον σύλλογο, τονίζοντας ότι η Ηλεία διαθέτει πλούσια παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην τοπική και ελληνική οικονομία, με την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τις γυναίκες του νομού μας. Παράλληλα, τόνισε ότι απαιτείται οικονομική πολιτική που να ενθαρρύνει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και να τη συνδέσει αρμονικά με την πολιτιστική δυναμική της Ηλείας, παράγοντας καινοτομία και ανάπτυξη.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η Κατερίνα Καμηλάκη, τ. διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στη διαχρονική συμβολή του πολιτισμού και της λαογραφίας στην επιχειρηματικότητα. Η κα Καμηλάκη έχει αναλύσει την άρρηκτη σχέση της ελιάς με την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού και έχει επιμεληθεί έκθεση για την Ελιά στην Ολυμπία, για αυτό και περιέγραψε τους βασικούς άξονες σύζευξης της επιχειρηματικότητας με τον πολιτισμό και τη λαογραφία, επισημαίνοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας για να αναπτυχθεί με επιτυχία η γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και ιδιοκτήτρια Διατροφολογικού Κέντρου FitLab, Ελένη Πετρουλάκη, αναφέρθηκε στη γυναικεία επιχειρηματικότητα στο πεδίο του αθλητισμού, τονίζοντας ότι υπάρχει πρόσφορο πεδίο για πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Η Πρόεδρος της «Συμπολιτείας Ολυμπίας», Σοφία Χίντζιου-Κοντογιάννη, ανέλυσε στην ομιλία τη συμβολή των Ολυμπιακών Αξιών στην τουριστική ανάπτυξη, επισημαίνοντας πως η Αρχαία Ολυμπία προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα που μπορεί να αξιοποιήσει η γυναικεία επιχειρηματικότητα και να προσδώσει δυναμική στην τοπική και περιφερειακή οικονομία. Παράλληλα, ανέφερε πως απαιτούνται οικονομικές πολιτικές που θα ωφελήσουν τέτοιες δράσεις, σημειώνοντας ότι η διεθνής αναγνωρισιμότητα των Ολυμπιακών Αξιών είναι το «όπλο» που πρέπει να αξιοποιηθεί.