Ηλεία Πολιτισμός

Ολυμπιακές αξίες ακόμη πιο ψηλά – Λαμπρή εκδήλωση για την ιερή συμφωνία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Ακούστε το άρθρο

Σε μια λαμπρής και ιστορικής σημασίας εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016, μπροστά στον Νάο της Ήρας, μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, οι Δήμαρχοι Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, συνυπέγραψαν την ιερή συμφωνία της αρχαιότητας, την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Ενάμιση χρόνο μετά, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, θα κάνουν ένα ακόμα σημαντικό βήμα, για την προστασία, ανάδειξη και προβολή των Ολυμπιακών αξιών, στην κοινή συνεδρίαση τους, το μεσημέρι της Κυριακής 22 Οκτωβρίου, στον τόπο που γέννησε τις Ολυμπιακές Αξίας.

«Πιστεύουμε πως, μέσα από το κίνημα της Αυτοδιοίκησης και την ΚΕΔΕ, που μας στηρίζει και μας βοηθάει σημαντικά, θα ¨πάμε¨ το μεγάλο ζήτημα των Ολυμπιακών Αξιών, ακόμα πιο ψηλά», είπε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε με τον πρώην Δήμαρχο Ήλιδας και Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ Γιάννη Λυμπέρη και τον Δήμαρχο Πηνειού και Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Αλέξη Καστρινό. «Η Αρχαία Ολυμπία είναι μία, και είναι η στιγμή να γίνει κάτι μεγάλο», είπε ο κ.Καστρινός, με τον κ.Λυμπέρη να σημειώνει πως, ευχή και στόχος αυτής της προσπάθειας που ξεκινά «σήμερα» από την Ολυμπία, είναι «…το 2024, με τη συμπλήρωση 2.800 χρόνων από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 775 π.Χ, να πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, η Σύνοδος των Αυτοδιοικητικών της Ευρώπης. Τότε, το ¨λιθαράκι¨ που βάζουμε εμείς ως εκκίνηση, θα έχει πιάσει τόπο, πραγματικά».

Η αρχή και η συνέχεια

Την Ιερή Εκεχειρία, είχαν συνυπογράψει τότε, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ καθώς επίσης και σημαντικές προσωπικότητες του Ολυμπιακού Κινήματος και της Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τώρα, θα υπογραφτεί και από Δημάρχους της Ελλάδας, που θα συγκεντρωθούν στην Αρχαία Ολυμπία, για την συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ και την κοινή συνεδρίαση με το Δημοτικό Συμβούλιο. «Ένας φορέας όπως η ΚΕΔΕ, είναι πολύ σημαντικός για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και να βοηθήσει στην διάχυσή της, όχι μόνο Πανελλαδικά, αλλά σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Αυτή είναι η επιθυμία και φιλοδοξία και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ κ.Πατούλη και του Δ.Σ, προκειμένου αυτό το μεγάλο ζήτημα που αναδεικνύει την Ολυμπία και την χώρα μας, να το πάμε πολύ ψηλά», είπε ο κ.Κοτζιάς, ευχαριστώντας θερμά τους κ.κ Λυμπέρη και Καστρινό για τη συνεργασία και στήριξη αυτής της προσπάθειας.

«Καθόλου τυχαία», χαρακτήρισε ο κ.Λυμπέρης, την επιλογή των θέσεων στην Προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών από τον κ.Καστρινό και στην Προεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ από τον ίδιο, για τις οποίες όμως ψηφίστηκαν από τους συναδέλφους τους αυτοδιοικητικούς, μέλη της ΚΕΔΕ. «…έκρινα ότι για Ολυμπία και την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, ως κορυφαίο γεγονός της χώρας, μαζί με τον κ.Καστρινό στα οικονομικά, θα προσπαθούσαμε να πιέσουμε την ΚΕΔΕ, να το χρηματοδοτήσει», είπε κ.Λυμπέρης. Και ο στόχος επετεύχθη, αφού πέρσι συνεδρίασε στην Ολυμπία η Επιτροπή Πολιτισμού, κάτι που θα κάνει και φέτος, ενώ για πρώτη φορά θα συνεδριάσει και το Δ.Σ της ΚΕΔΕ. «Πέρσι χαράξαμε ένα πολιτικό – πολιτιστικό πλαίσιο, για το θέμα της Αφής και κυρίως της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που πρέπει να εμπεδωθεί πρώτα και κύρια από εμάς τους Ηλείους – κι αυτό δεν είναι αυτονόητο – ώστε και όσοι μιλούν για την Ολυμπία, να το μετουσιώνουν σε κάποια πράξη-ενέργεια. Έτσι λοιπόν, η Αυτοδιοίκηση της χώρας θα είναι εδώ, ενόψει της Αφής, να εμπεδώσει και να υπογράψει την Εκεχειρία και να δώσει την υπόσχεση ότι ως ΚΕΔΕ θα το επεκτείνει μαζί με τον δήμο σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο», συμπλήρωσε ο κ.Λυμπέρης, εξηγώντας πως, η απόφαση που θα ληφθεί στην Ολυμπία, θα «μεταφερθεί» στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, τον Δεκέμβριο στα Γιάννενα, να εγκριθεί από το σώμα και να ξεκινήσει η διάχυσή του και στην Ευρώπη, μέσω του προέδρου, Γιώργου Πατούλη.

Πρόσκληση στους Δημάρχους της Ηλείας

Στο μεγάλο ενδιαφέρον του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη – στον οποίο «πίστωσε» και τη μεγάλη εξωστρέφεια της Κεντρικής Ένωσης – για την Αρχαία Ολυμπία, αναφέρθηκε ο κ.Καστρινός, αναγνωρίζοντας και την «πυγμή» του κ.Λυκμπέρη στην εισήγηση του προς την ΚΕΔΕ για την χρηματοδότηση των εκδηλώσεων για την Αφή της Ολυμπίας Φλόγας, έστω και  με μικρότερο ποσό (σ.σ 50.000 πέρσι, 25.000 ευρώ φέτος). Χαρακτήρισε όμως «τεράστιο» το γεγονός της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ στην Ολυμπία, μεταφέροντας στους Δημάρχους και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων της Ηλείας, την πρόσκληση του κ.Πατούλη, να συμμετάσχουν στην κοινή συνεδρίαση και να θέσουν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους.

Τέλος, ο κ.Καστρινός πρότεινε, με κοινή υπογραφή των επτά δήμων της Ηλείας, να ζητηθεί από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συμβουλίου στην Πάτρα, τη δημιουργία Ολυμπιακού Κέντρου και την δημιουργία Γυμναστικής Ακαδημίας (σ.σ να μπει και στο Μηχανογραφικό Δελτίο) στην Αρχαία Ολυμπία. «Η Ηλεία είναι μια και κάποια στιγμή να διεκδικήσουμε πράγματα που θα είναι πολύ μεγάλα», κατέληξε ο κ.Καστρινός.

Όλη η επικαιρότητα