Olympia Forum WEB tv

Olympia Forum – Αλ. Χαρίτσης: «Η Κυβέρνηση πρέπει… να τρέξει για την Ηλεία!»

Στο τεράστιο πλήγμα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του Αυγούστου στην Ηλεία αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τεράστιο πλήγμα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του Αυγούστου στην Ηλεία αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, συμμετέχοντας στις εργασίες του Olympia Forum.

Υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες των αποζημιώσεων, κάτι που είναι πολύ επιβαρυντικό για μία περιοχή που έχει υποστεί τόσο ισχυρά πλήγματα και κάλεσε την Κυβέρνηση να “τρέξει” για να στηρίξει ουσιαστικά την περιοχή: “Πρέπει η κυβέρνηση να τρέξει… δεν μπορεί να κινείται με αυτούς τους ρυθμούς. Είδαμε πρόσφατα τι έγινε με τις πλημμύρες στην Εύβοια και η Ηλεία που έχει υποστεί τα πάνδεινα στο παρελθόν από φυσικές καταστροφές πρέπει να στηριχθεί”.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, στο δημοσιονομικό έλλειμμα που αγγίζει το 10% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ύψος του Δημόσιου χρέους που βρίσκεται στο 200% του ΑΕΠ, ενώ πριν λίγες μέρες και πάλι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε την ύφεση στο 9,2% για το 2020. Αυτά, όπως είπε, συμβαίνουν “μετά το νοικοκύρεμα που κατάφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεν ξεχνάμε ότι το εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε στο πρώτο οκτάμηνο του 2021 φανερώνοντας ότι η χώρα μας παραμένει κατά βάση μία εισαγωγική οικονομία”.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις πτυχές της πραγματικής οικονομίας, αναφέρθηκε στην έλλειψη ρευστότητας, τις υποχρεώσεις που δημιούργησε η πανδημία και φυσικά στις εκρηκτικές αυξήσεις και ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση κόστους και στις μεταφορές αλλά και σε βασικά είδη διατροφής. “Πρόκειται για τη χειρότερη πληθωριστική πίεση που έχει δεχτεί η οικονομία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ομολογούν ότι μετακυλούν τα κόστη στις πραγματικές τιμές.

Πρέπει να αναγνωριστεί το πρόβλημα των εκρηκτικών αυξήσεων και να αντιμετωπιστεί ριζικά και να μην μιλάμε μόνο για εξωγενείς παράγοντες και για την προσωρινότητα του φαινομένου. Υπάρχει μία κρίση που είναι βαθιά και απαιτείται αποφασιστική παρέμβαση του κράτους στην οικονομία” υπογράμμισε.

Ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι δεν συζητήθηκε ποτέ η πρόταση των Επιμελητηρίων για κούρεμα της βασικής οφειλής, την στιγμή που Ευρώπη προτρέπει  τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για τη στήριξη των μικρών μεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών των αδύναμων πολιτών. Μια ακόμη πρόταση που η Κυβέρνηση δεν συζήτησε ήταν αυτή που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον φόρο κατανάλωσης για τον οποίο κατατέθηκε τροπολογία εντός ευρωπαϊκού πλαισίου να μειωθεί για το επόμενο εξάμηνο σε καύσιμα και ενέργεια, πρωτοβουλία που υποστηρίχθηκε ακόμη και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας για τις ευκαιρίες που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε εξοργιστικό και αξιοπερίεργο  από την πλευρά της Κυβέρνησης να μην έχει κάνει την παραμικρή πρόβλεψη ώστε οι Περιφέρειες της χώρας να επωφεληθούν σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, σημειώνοντας με έμφαση ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ταμείο δεν είναι μόνο ανάκαμψης αλλά και ανθεκτικότητας.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα