Olympia Forum

Olympia Forum: Αξιοποιώντας τη δυναμική των Πόλεων και των Περιφερειών

-       20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα -       22-23 Οκτωβρίου 2021, στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία

Διεθνείς οργανισμοί, κεντρικές κυβερνήσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις δείχνουν πλέον να αντιλαμβάνονται τη δύναμη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας και της οικονομικής δραστηριότητας θεωρείται ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση του οικονομικού και κοινωνικού δυναμικού που παραμένει ανεκμετάλλευτο, τον μετριασμό των ανισοτήτων και την ανάπτυξη της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.

Σε αυτό το πνεύμα, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» διοργανώνουν το 2ο Ολυμπιακό Φόρουμ, το μεγαλύτερο συνέδριο στην Ελλάδα που φέτος είναι  αφιερωμένο στην τοπική και περιφερειακή διακυβέρνηση και πολιτική συνοχή. Στόχος είναι η προώθηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών για τις προκλήσεις της Περιφερειακής Ανάπτυξης τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και 22- 23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της  Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Τις εργασίες του Φόρουμ θα ανοίξει η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κα Elisa Ferreira, ενώ εξέχουσες προσωπικότητες, από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό  χώρο καθώς και καταξιωμένοι επιστήμονες  θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την επόμενη ημέρα της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Μεταξύ των Ομιλητών που θα συμμετέχουν στο Φόρουμ είναι οι Υπουργοί και Υφυπουργοί αρμόδιοι για θέματα Τοπικής και Περιφερειακής Διακυβέρνησης, όπως οι κ.κ. Μάκης Βορίδης – Υπουργός Εσωτερικών, Άδωνις Γεωργιάδης – Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Καραμανλής – Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χρήστος Στυλιανίδης – Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Νότης Μηταράκης – Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Θεόδωρος Σκυλακάκης – Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Σπήλιος Λιβανός – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας – Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και οι Υφυπουργοί Στέλιος Πέτσας – Υφυπουργός Εσωτερικών, Σοφία Ζαχαράκη – Υφυπουργός Τουρισμού, Λευτέρης Αυγενάκης – Υφυπουργός Αθλητισμού.

Παράλληλα θα συμμετέχουν δέκα από τους δεκατρείς Περιφερειάρχες της χώρας, όπως οι κ.κ. Νεκτάριος Φαρμάκης – Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης – Αττικής, Φάνης Σπανός – Στερεάς Ελλάδας και Παναγιώτης Νίκας – Πελοποννήσου

Μεγάλη είναι και η συμμετοχή των Δημάρχων στις εργασίες.

Γιάννης Θωμάτος, Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών: «Η ανάπτυξη των πόλεων θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης»

«Η ανάπτυξη των πόλεων και των περιφερειών  θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης» αναφέρει στην εφ. «Πατρίς» ο Γιάννης Θωμάτος, Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών εξηγώντας με λίγες μόνο λέξεις γιατί το Olympia Forum φέτος εστιάζει στην αξιοποίηση της δυναμικής των Πόλεων και των Περιφερειών.

«Χρειάζεται να κατανοήσουμε καλύτερα τις προκλήσεις που οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές πόλεις θα αντιμετωπίσουν στα προσεχή χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε  στο πλαίσιο του Συνεδρίου  να συνομιλήσουμε με τους πλέον κατάλληλους ομιλητές  για να σκεφτούμε σχετικά με το μέλλον» τόνισε επισημαίνοντας πως «η προβλεπτικότητα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία».

«Φιλοδοξούμε το Συνέδριο να προσφέρει έμπνευση στους υπεύθυνους για τη διαμόρφωση πολιτικής σχετική με την  αστική ανάπτυξη, καθώς και στους αρμόδιους για την υλοποίηση αυτής, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε ο κ. Θωμάτος

Λευτέρης Βαρουξής, Πρόεδρος του Olympia Forum: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς ισχυρές και αναπτυσσόμενες περιφέρειες»

«Η νέα Ευρώπη, η οποία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών μας, δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αποκλειστικής δράσης της Ένωσης, των μεμονωμένων Κρατών-Μελών ή των περιφερειών. Η επιτυχία απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ όλων. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς ισχυρές και αναπτυσσόμενες περιφέρειες», λέει στην εφ. «Πατρίς» ο Λευτέρης Βαρουξής, Πρόεδρος του Olympia Forum και εξηγεί γιατί το φετινό Συνέδριο είναι  αφιερωμένο στην τοπική και περιφερειακή διακυβέρνηση και πολιτική συνοχή: «Έχει  γίνει σαφές κατά τα τελευταία χρόνια, ότι η περιφερειακή ανάπτυξη και η σύγκλιση προωθούνται καλύτερα μέσω της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, μέσω των συντονισμένων δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Κρατών-Μελών και των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Πλέον όλοι έχουν αναγνωρίσει το γεγονός αυτό, παραχωρώντας ολοένα αυξανόμενο ποσοστό των αρμοδιοτήτων όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο κατά την τελευταία δεκαετία.  Κοινή παραδοχή πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί με τη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών φορέων στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναπτυξιακών στρατηγικών». Σχολιάζοντας τις προκλήσεις των περιφερειών ο Πρόεδρος του Olympia Forum, επισημαίνει: «Κατανοούμε τις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες και, αξιοποιώντας την εμπειρία, τις γνώσεις, τις προτάσεις καθώς και την συνεργασία όλων όσων μετέχουν στις εργασίες του Συνεδρίου, στοχεύουμε να αποτελέσουμε μια βάση γνώσεων με περιφερειακά δεδομένα και πληροφορίες, που θα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικών. Είμαστε περήφανοι για την προσπάθειά μας και πασχίζουμε να κάνουμε τη διαφορά. Οι θεμελιώδεις αξίες μας είναι η διαφάνεια, η ακεραιότητα, η αντικειμενικότητα και η υπευθυνότητα. Δεσμευόμαστε για τα υψηλότερα πρότυπα και τα βέλτιστα αποτελέσματα».

Όλη η επικαιρότητα