Olympia Forum WEB tv

Olympia Forum – Δημ. Αβραμόπουλος: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Leader της Ευρώπης» (vid)

Αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κοινωνία των πολιτών στην  παγκοσμιοποίηση όπου οι πρωταγωνιστές δεν μπορεί να είναι άλλοι από την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Ακούστε το άρθρο

“Η κεντρική διοίκηση πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει κάθε λόγο να ενισχύσει την Αυτοδιοίκηση” επεσήμανε ο τέως Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση & πρώην υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος διαπίστωσε ότι η  αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πίσω παρά το γεγονός ότι σε τοπικό επίπεδο γίνονται πάρα πολλά σημαντικά πράγματα. “Η ειρήνη και η συνεργασία πρέπει να χτίζεται από τη βάση της κοινωνίας, τους πολίτες. Τα κράτη πάσχουν από αυτό που λέμε αρτηριοσκλήρωση και δεν τολμούν να υπερβούν αυτό που τα ίδια πιστεύουν ότι είναι οι πάγιες εθνικές θέσεις”.

Αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κοινωνία των πολιτών στην  παγκοσμιοποίηση όπου οι πρωταγωνιστές δεν μπορεί να είναι άλλοι από την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση ενώ μίλησε και για την τάση ενίσχυσης με σημαντικές προσωπικότητες της αυτοδιοίκησης σε ολόκληρη την Ευρώπη γιατί “όλο και περισσότερο οι πολίτες εμπιστεύονται την αυτοδιοίκηση όχι μόνο γιατί έχει την διαχείριση της καθημερινότητας αλλά και για τα μεγάλα ζητήματα που τους απασχολούν”.

Μιλώντας για την Συμφωνία με τη Γαλλία την χαρακτήρισε έξοδο της Ευρώπης στη Μεσόγειο καθώς είναι προς την κατεύθυνση όχι μόνο να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και να λειτουργήσουμε ως ένας μοχλός παρουσίας της Ευρώπης στη Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι ο Δίαυλος που άνοιξε η Ελλάδα με την Αίγυπτο μπορεί να τη βοηθήσει καθώς η Ευρώπη χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα.

Μιλώντας για τις ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των περιφερειακών συνεργασιών καθώς όπως είπε “η συμφωνία που υπεγράφη είναι επέκταση των υπαρχουσών συμφωνιών που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι καιρός να απαλλαγεί από κάποια ξεπερασμένα στερεότυπα και να δει τη μεγάλη εικόνα και να αρχίζει να διαδραματίζει ρόλο σταθεροποιητικό στην περιοχή. Πέρασε η εποχή που ήμασταν σε μία διαρκή αντιπαράθεση και σύγκρουση και ακόμα κάτω από το φάσμα της απειλής. Η Ελλάδα μπορεί να εκπροσωπήσει την Ευρώπη σε αυτή την ιδιαίτερη γωνιά. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Leader“.

Ο κ. Αβραμόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο εθνικό συμφέρον που καθορίζει την εξωτερική πολιτική των χωρών υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της ακεραιότητας της, την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και να παίρνει πρωτοβουλίες και να μην αντιδρά σε πρωτοβουλίες άλλων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν απειλούνται τα νησιά μας: “Ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό συχνά γιατί αυτή η φράση προκαλεί φόβο και ο φόβος οδηγεί στην ήττα”.

Ο κ. Αβραμόπουλος, αύριο στη Ρώμη ανακοινώνει την ίδρυση ενός νέου οργάνου πρωτοβουλίας κυρίως από το χώρο της οικονομίας για ένα συνεχή διάλογο Ευρώπης- Αφρικής. Ένα όργανο πάρα πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και ακολουθεί μία νέα πρωτοβουλία που αναφέρεται στη Μεσόγειο προκειμένου να γίνει το επίκεντρο των γόνιμων συμφερόντων ανάμεσα σε μεγάλους παίκτες “και για αυτό η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και θα είναι παρούσα”.


Για να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ

Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο  https://olympiaforum.gr/

#olympiaforum

Facebook – Instagram – Linkedin

Χρυσοί Χορηγοί: Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος,Heracles Group of Companies, ΔΕΠΑ, FISIKON, Πανεπιστήμιο Πατρών

Χορηγοί: Δήμος Ολυμπίας, Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Herrco, ΟΣΕ, Περιφέρεια Αττικής, Bayer, ΔΕΔΑ, Samaras & Partners

Υποστηρικτές: Costa Navarino, Dimand, ΕΕΝΕ, Ελληνικά Υδατοδρόμια, Evolution Projects, Hellenic Energy Exchange, Huawei, ΦΟΔΣΑ Ηλείας Ολυμπία Οδός, Aldemar Resorts, ΕΝΠΕ, Grecotel, TUV Hellas, ΚΕΔΕ, Ενωση Λιμένων Ελλάδος, Cafe Femenino, Envirometrics, ΠΕΔΔΕ

Medical Partner: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Όλη η επικαιρότητα