Olympia Forum WEB tv

Olympia Forum – Διονύσιος Νικολάου: «Αν δεν υπάρξει καινοτομία, δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας»

«Η αναφορά του στην Ηλεία και την ανάγκη προσαρμογής των παραγωγών στα νέα δεδομένα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή»
Ο Διονύσιος Νικολάου
Ακούστε το άρθρο

Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να έχει μία νέα  φιλοσοφία και πολλά κίνητρα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα πρότεινε από το βήμα του Olympia Forum ο γενικός διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσιος Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου μίλησε για την ιδιαίτερη αντοχή του κατα την διάρκεια της κρίσης ωστόσο όπως είπε υπάρχουν σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα. Μίλησε για την χαμηλή παραγωγικότητα και την εσωστρέφεια, τόνισε ότι αν δεν δοθούν -και μάλιστα με οργανωμένο τρόπο- λύσεις, ο γεωργικός τομέας δεν μπορεί να παρουσιάσει αναπτυξιακή πορεία ενώ μίλησε και για τον μικρό κλήρο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη.

“Οι αγκυλώσεις στο οικογενειακό δίκαιο έχουν δημιουργήσει αυτές τις συνθήκες του μικρού κλήρου, με αποτέλεσμα υψηλό κόστος, χαμηλή παραγωγικότητα, εσωστρέφεια, μηδενικές εξαγωγές και άλλα. Τα ισχυρά brands που είναι τα γεωργικά μας προϊόντα, διακινούνται χύμα και με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί το προϊόν να εχει τις αξίες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας. Αν δεν υπάρξει καινοτομία, τότε δεν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικά αποτελέσματα” είπε χαρακτηριστικά.

Παρουσίασε αποτελέσματα έρευνας της διαΝΕΟσις για τα καινοτόμα προϊόντα, σύμφωνα με την οποία μόνο ένα ποσοστό 10-18% στο προϊόν τους διακρίνουν κάποια καινοτομία ενω το 61% δεν έχει κάνει οργανωμένο τμήμα εξαγωγών. Ένα μεγάλο ποσοστό πιστεύει ότι με την μείωση στη τιμή του προϊόντος θα βοηθηθούν.  “Το λάδι μας εξάγεται κατά 60% χύμα στην Ιταλία και από κει επανεξάγεται στην Αμερική οπου το ελληνικό λάδι έχει πολύ μεγάλο μερίδιο. Οι συνεταιρισμοί θα μπορούσαν να είναι μία λύση στο μικρό κλήρο όμως η εμπειρία μας είναι φρικτή. Τα τελευταία χρόνια το συνεταιριστικό κίνημα ήταν σε μία κατάσταση καθόλου υπολογίσιμη και από τους 6.500 μόνο οι 20 ήταν κερδοφόροι. Αναζητούμε λοιπόν νέους τύπους συνεταιριστικών σχημάτων” είπε ο κ. Νικολάου. Πρότεινε έτσι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να έχει μία νέα  φιλοσοφία και πολλά κίνητρα για την ανάπτυξη, για την αγροδιατροφή,την διακίνηση, τη μεταποίηση, την κατανάλωση.

Μίλησε για την ολιστική προσέγγιση σε σχέση με την επιβάρυνση τόσο από την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου όσο και την χρήση επιβλαβών ουσιών που συνδέονται με ασθένειες λόγω διατροφή, τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση που να συνδυάζει την ιατρική, την κτηνιατρική και α.α. καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει η αγροδιατροφή.

Όσον αφορά την δυνατότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύουμε φαίνεται ότι πάμε για ένα κλίμα το οποίο είναι θερμότερο και ξηρότερο και αυτό έχει επίδραση στη γεωργία, τόνισε ο κ. Νικολάου. “Θα αλλάξουν οι καλλιέργειες σε περιοχές που δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν ένα προϊόν και θα μπορούν πλέον να το καλλιεργούν και αντιστρόφως να εξαφανιστεί η καλλιέργεια σε ορισμένες περιοχές. Στο διάστημα των επόμενων 50 ετών η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει τις καλλιέργειες και ο νομός Ηλείας κατατάσσεται στις αρνητικές περιοχές, οπότε οι γεωργοί του νομού μαζί με τα άλλα προβλήματα έχουν και μια πρόσθετη υποχρέωση προσαρμογής στα νέα δεδομένα”.

Το Olympia Forum II πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και σήμερα και αύριο διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Για να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ

Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο  https://olympiaforum.gr/

Χρυσοί Χορηγοί: Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος,Heracles Group of Companies, ΔΕΠΑ, FISIKON, Πανεπιστήμιο Πατρών

Χορηγοί: Δήμος Ολυμπίας, Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Herrco, ΟΣΕ, Περιφέρεια Αττικής, Bayer, ΔΕΔΑ, Samaras & Partners

Υποστηρικτές: Costa Navarino, Dimand, ΕΕΝΕ, Ελληνικά Υδατοδρόμια, Evolution Projects, Hellenic Energy Exchange, Huawei, ΦΟΔΣΑ Ηλείας Ολυμπία Οδός, Aldemar Resorts, ΕΝΠΕ, Grecotel, TUV Hellas, ΚΕΔΕ, Ενωση Λιμένων Ελλάδος, Cafe Femenino, Envirometrics, ΠΕΔΔΕ

Medical Partner: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα