Categories: Olympia Forum

Olympia Forum: Ένα δέντρο στην καρδιά της μητέρας του πολιτισμού (vid)

Share

“Με το φύτεμα των ελαιοδένδρων στα καμμένα της Ολυμπίας, δίνουμε την ελπίδα για να ανάψουμε μια φλόγα, τη φλόγα της ελπίδας σε ένα κόσμο που πολλές φορές φαντάζει σκοτεινός. Να δώσουμε ελπίδα στον μικρόκαλλιεργητή, να εμπνεύσουμε την καινοτομία και τη δημιουργικότητα αλλά πάνω από όλα να φυτέψουμε ένα δέντρο στην καρδιά της μητέρας του πολιτισμού”. Με αυτά τα λόγια η Dianne de Laet που ήρθε από τις ΗΠΑ στην Αρχαία Ολυμπία,  συγκίνησε το κοινό του Olympia Forum.

Το ζεύγος Steven και Dianne de Laet, ευαισθητοποιημένο από τις πυρκαγιές που έκαψαν το βιός των συμπολιτών μας σε περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας τον περασμένο Αύγουστο, ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του περιφερειάρχη της δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, προσφέροντας ουσιαστική στήριξη με ισχυρούς συμβολισμούς, δωρίζοντας 100.000 ελαιόδενδρα για να φυτευτούν σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπία.

Το ζευγάρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ιδρυτές του ιδρύματος “Arete Fund” δημιούργησαν την ιστοσελίδα www.olympia-trees.com προκειμένου να ενώσουν όλο τον κόσμο και να βάλει ο καθένας ένα μικρό λιθαράκι και να βοηθήσει ώστε το μάυρο που άφησαν πίσω τους οι φωτιές, να γίνει πράσινο χάρη στα ελαιόδεντρα που φυτεύονται.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ DE LAEΤ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΤΟ ΓΟΝΥ

«Πρέπει να καλύψουμε ανάγκες σε βιοπορισμού που πηγάζουν από την καταστροφή της πηγής βιοπορισμού για περίπου 450 χιλιάδες ελαιόδεντρα… ελαιόδεντρα που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ελαιόλαδου που έχουν μεγαλώσει οικογένειες, από γενιά σε γενιά, που έγιναν παρανάλωμα του πυρός.  Εκτός της αγωνίας που νιώσαμε να διασώσουμε ότι σπουδαιότερο έχουμε, ανθρώπινες ζωές και τον αρχαιολογικό χώρο, δεν μπορέσαμε να σώσουμε τις ελιές.  Είμαστε δίπλα σε ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν σε κάτι μεγάλο που διαθέτουμε εδώ, σε κάτι που ξυπνάει η εικόνα της Ολυμπίας, έναν συμβολισμό που διαπερνά όλο τον πλανήτη και είναι το δέντρο της ελιάς. Η στάση τους μας δείχνει ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτό τον πλανήτη, έχουμε φίλους και συμμάχους παντού που συγκινούνται από το δικό μας πόνο. Αυτή η πίστη μου στη σημασία και την αξία του τόπου , το λίκνο του Πολιτισμού, και το τι σημαίνει για όλο τον πλανήτη ήρθε και αποδείχτηκε. Αυτός ο κοινωνικός εθελοντισμός κινητοποίησε ανθρώπους από την άλλη άκρη της γης. Μας παρακινεί για να βοηθήσουμε σε μία προσπάθειά της υλοποίησης της ιδέας να κάνουμε ακόμα περισσότερα για την προσφορά τους με αυτά τα ελαιόδεντρα που θα συμβάλλουν στο περιβαλλοντικό και φυσικά και στο οικονομικό αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή.  Κάθε φορά που ακούω το ζεύγος de Laet, νιώθω τόσο ελάχιστος. Η αγάπη τους για το συνάνθρωπο σε κάνουν να κλείνεις το γόνυ… Ταυτόχρονα σου δίνει την ευκαιρία να αντιληφθείς πόσο σπουδαίο είναι αυτό που εκπροσωπείς. Μας αφορά σαν τοπική αυτοδιοίκηση είναι κάτι που θέσαμε εξαρχής και αφορά πόσο γρήγορα μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Διότι και την προηγούμενη φορά, το 2007, κινητοποιήθηκε κόσμος όμως οι δωρητές δεν είδαν την προσφορά τους να φτάνει εκεί που προοριζόταν. Και αυτό συνέβη γιατί επιλέχθηκε το Δημόσιο. Είναι κάτι που συζητήσαμε από την αρχή, είναι κάτι που δεν θέλουμε να έχουμε σχέση…

Αυτό που έχουμε να προσφέρουμε εμείς είναι οι υπηρεσίες, μας το δυναμικό τους, για την διανομή των δενδρυλλίων όταν αυτό χρειαστεί. Όλα τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με τους πόρους ή με την επιλογή για το που θα γίνουν οι φυτεύσεις είναι στο χέρι του δωρητή…»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ DE LAET

«Χρόνια τώρα οι πολίτες μας υπόκεινται αυτής της καταστροφής. Είμαι υπερήφανος για τον τόπο μου, αλλά δεν είμαι και ο ευτυχέστερος εκ των δημάρχων, αφού αυτός ο τόπος έχει μεγάλη ιστορία και έχει μεγάλη σημασία στον σύγχρονο κόσμο. Και δεν είμαι ευτυχής γιατί αυτός ο τόπος μέσα σε μία 15ετία υπέστη την ίδια ακριβώς καταστροφή, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν θα έχουν το κουράγιο να αναστηλώσουν την τοπική οικονομία, να αναβιώσουν την καλλιέργειά τους. Αυτό είναι κάτι το οποίο το βιώνουμε καθημερινά και θέλουμε πάρα πολύ τη στήριξη της πολιτείας, στην οποία προσβλέπει ο πολίτης. Υπάρχουν κάποια πράγματα που έγιναν γρήγορα, υπάρχουν όμως και πράγματα που έχουν επιβραδυνθεί και θα θέλαμε να τα δούμε να τρέχουν γρηγορότερα. Πρέπει να ανακουφιστεί ο κόσμος, πρέπει να καταλάβει ότι η πολιτεία είναι δίπλα του, δεν είναι δυνατόν από την άλλη άκρη του πλανήτη, όπως το ζεύγος εδώ να είναι δίπλα τους και η πολιτεία όχι.  Πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση για τη συντεταγμένη Πολιτεία και το λέω αυτό γιατί το 2007 που είχαμε και μία μεγάλη ανθρώπινη θυσία, η παγκόσμια κοινότητα κινητοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό και βοήθησε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, γιατί τότε δυο ήταν οι κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας κοινότητας. Η ανθρώπινη θυσία που έγινε και από την άλλη ο συμβολισμός της αρχαίας Ολυμπίας που τότε δυστυχώς δεν είχε καταφέρει να περισώσει ούτε τον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό κινητοποίησε όλο τον κόσμο, αλλά η βοήθεια του κόσμου τότε δυστυχώς δεν κατάφερε να υποστηρίξει με τον τρόπο που έπρεπε την τοπική κοινωνία. Σε αυτό φυσικά δεν ευθύνονται οι δωρητές, αλλά όλοι εμείς διαχρονικά, όλες τις κυβερνήσεις, μέχρι και οι τοπικές αρχές. Σε όλους αναλογεί ευθύνη γι’ αυτές οι παθογένειες, γι’ αυτά τα προβλήματα, για την αδυναμία μας να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την ίδια την διάθεση και τη βούληση των δωρητών στο πρόσωπο των πληγέντων. Αυτο δεν πρέπει να επαναληφθεί. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά αυτούς τους ανθρώπους που είναι μεν δύο, αλλά δεν είναι θέμα ποσοτικό, αλλά θέμα ψυχής και ευαισθησίας και στο πρόσωπο τους βλέπουμε την ευαισθησία όλης της παγκόσμιας κοινότητας. Και σε αυτή την ευαισθησία πρέπει να επενδύσουμε. Είναι αλήθεια ότι εάν απλώς πούμε ότι με τη βοήθεια αυτών των ανθρώπων, αλλά και της πολιτείας, αντικαταστήσουμε το φυτικό μας κεφάλαιο, αυτό που χάθηκε, νομίζω θα είμαστε σε λίγα χρόνια εκεί πού ήμασταν την προηγούμενη ώρα πριν την καταστροφή. Αλλά αυτή η καταστροφή και λυπάμαι που το λέω, διότι είναι οξύμωρο, πρέπει να είναι ευκαιρία, δηλαδή η επόμενη μέρα να είναι καλύτερη από εκείνη που ήταν πριν την καταστροφή. Άρα η εν γένει παρουσία μας σε αυτό που πρέπει να γίνει στα επόμενα χρόνια, με τη βοήθεια της περιφέρειας, των εθελοντών, των τοπικών φορέων πρέπει να αφορά την σχέση της Ολυμπίας με την ελιά, με το ελαιόλαδο, με την ποιότητα, με την πιστοποίηση, με τα επάνω ράφια στα σούπερ μάρκετ του κόσμου. Αυτός  πρέπει να είναι ο μεγάλος στόχος».

ΜΙΑ ΓΗ, ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!

Τα λόγια της Dianne de Laet από το βήμα του Olympia Forum II, άγγιξαν κάθε ψυχή…  “Μακάρι όλες οι φωτιές που καταστρέφουν στο περάσματα τους, να μειωθούν σε μια φλόγα η οποία θα είναι η φλογα της ελπίδας στην Αρχαία Ολυμπία… Το 2021 ο αγώνας που δίνουμε, είναι μια πρόκληση για τον ίδιο μας τον εαυτό και για τον πλανήτη μας. Το περασμένο καλοκαίρι χώρες από όλο το βόρειο ημισφαίριο, αντιμετώπισαν τις δεινότερων πυρκαγιών στα δάση στην ιστορία τους. Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, είχαν χωρίς προηγούμενο σε ένταση πυρκαγιές σε δάση.  Είναι λοιπόν σε παγκόσμια επίπεδο μια αντιπαράθεση και μια πρόκληση η οποία επιδεινώνεται… Ποιοι είμαστε λοιπόν εμείς οι άνθρωποι και γιατί βρισκόμαστε εδώ;… Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε μαζί σας ένα όραμα. Είμαστε όλοι μια οικογένεια πάνω στη γη. Άρα λοιπόν πρέπει να έχουμε πρακτικές λύσεις μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ¨ευχαριστώ¨ στον δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και σε όλους αυτούς τους γεωργούς, τους γεωπόνους, τους κατοίκους και στους απλούς ανθρώπους που μας βοηθούν για να μπορέσουμε να φυτέψουμε ξανά τις χιλιάδες των δέντρων τα οποία ουσιαστικά είναι δέντρα που στερήθηκαν οι οικογένειες και η οικονομία του τόπου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής… Κι εμείς οι άνθρωποι δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες και μας υπενθυμίζει η ίδια η γη τη δύναμη που έχει να μας εξουδετερώνει εάν απομακρυνθούμε από το φως του ορθού δρόμου… Τώρα, το ελαιόλαδο, είναι σύμβολο για την αρχαία Ελλάδα. Ήταν σύμβολο ελπίδας και ειρήνης κατά τη διάρκεια χιλιαδων ετών και μακάρι να εξακολουθήσει να είναι έτσι καθώς αντιμετωπίζουμε τη κλιματική αλλαγή και ήδη προβλέπουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας… Βλέπουμε ότι όλα αυτά θα κλιμακωθούν ταυτόχρονα. Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι αισθανόμαστε ότι έχουμε χάσει παντελώς την ελπίδα μας και τελικά έρχεται κάποιος άλλος συνάνθρωπος μας, να μας απλώσει το χέρι και να μας δείξει την ανθρωπιά του. Τι θα ήμασταν αν δεν ανανεώναμε αυτά τα σύμβολα τα οποία ουσιαστικά μέσα από το φως τους, έχουν δώσει φως στην ανθρωπότητα και δίνουν στην επόμενη γενιά το θάρρος να μπορέσει να συνεχίσει τον καλό αγώνα του ¨ευ αγωνίζεσθαι¨…”

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

“Όταν μας ρώτησαν αν μπορούμε να βοηθήσουμε και να φυτέψουμε δένδρα στην αρχαία Ολυμπία, απαντήσαμε αμέσως -δίχως δεύτερη σκέψη, ¨ναι¨ για να δείξουμε ότι είμαστε μια..οικογένεια όλοι μαζί, ολόκληρη η γη, οι οποίοι ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή, δίνουμε την ελπίδα για να ανάψουμε μια φλόγα, τη φλόγα τη ελπίδας σε ένα κόσμο που πολλές φορές φαντάζει σκοτεινός. Να δώσουμε ελπίδα στον μικρό-καλλιεργητή, να εμπνεύσουμε την καινοτομία και τη δημιουργικότητα αλλά πάνω από όλα να φυτέψουμε ένα δέντρο στην καρδιά της μητέρας του πολιτισμού. Εκ μέρους του ιδρύματος ¨Αρετή¨ θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ως φόρουμ της Ολυμπίας που μας δώσατε τη δυνατότητα να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και την αλληλεγγύη μας… Γιατί βλέπετε ότι υπάρχουν ακόμα και στην Αμερική άνθρωποι που μπορεί να μην τους ξέρετε αλλά στέκονται δίπλα σας και σας εκφράζουν έμπρακτα την συμπαράσταση τους. Ευχαριστούμε Ελλάδα! Μία γη, μία οικογένεια!”

Ο Steven de Laet, Director, έκανα αναφορά στη διαφάνεια της όλης διαδικασίας … “Αυτό που προσπαθούμε να κάνομε, είναι να δώσουμε ένα μήνυμα… Ένα μήνυμα το οποίο συνοψίζεται στο ¨΄Μία γη, μία οικογένεια¨. Η κλιματική αλλαγή -είτε το παραδεχόμαστε, είτε όχι, δημιουργεί ένα μήνυμα το οποίο θα πρέπει ουσιαστικά να το προτάξουμε… Δηλαδή εάν δεν έχουμε στήριξη από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες, η Ηλεία, δεν πρόκειται να ανακάμψει. Αν δεν φυτέψουμε ξανά τα ελαιόδενδρα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει η ελληνική οικονομία και οι οικογένειες της κι αυτό είναι παρά πολύ σημαντικό για τους καλλιεργητές. Δημιουργήσαμε μια ιστοσελίδα μέσα από την οποία ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο προκειμένου να συνδράμει σε αυτή τη προσπάθεια… Άρα λοιπόν έχουμε μια συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας… Στο μεταξύ, υπάρχει διαφάνεια ότι τα χρήματα τα οποία συλλέγονται από τις δωρεές, πάνε απευθείας στους ανθρώπους που φυτεύουν τα δέντρα και που παρέχουν τα εφόδια αυτά.”

Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Για να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ

Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο https://olympiaforum.gr/

Χρυσοί Χορηγοί: Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος,Heracles Group of Companies, ΔΕΠΑ, FISIKON, Πανεπιστήμιο Πατρών

Χορηγοί: Δήμος Ολυμπίας, Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Herrco, ΟΣΕ, Περιφέρεια Αττικής, Bayer, ΔΕΔΑ, Samaras & Partners

Υποστηρικτές: Costa Navarino, Dimand, ΕΕΝΕ, Ελληνικά Υδατοδρόμια, Evolution Projects, Hellenic Energy Exchange, Huawei, ΦΟΔΣΑ Ηλείας Ολυμπία Οδός, Aldemar Resorts, ΕΝΠΕ, Grecotel, TUV Hellas, ΚΕΔΕ, Ενωση Λιμένων Ελλάδος, Cafe Femenino, Envirometrics, ΠΕΔΔΕ

Medical Partner: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών