Olympia Forum

Olympia Forum: Έναρξη – Χαιρετισμοί Συνεδρίου (VIDEO)

Το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου «Οlympia Forum» άνοιξε τις πύλες του το πρωί της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Η βιώσιμη και μακρόχρονη ανάπτυξη της Πελοποννήσου βρίσκονται στο επίκεντρο του τριήμερου συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα «Πατρίς» στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους οργανωτές του συνεδρίου, στόχος είναι η εγκαθίδρυση κουλτούρας διαλόγου και συναίνεσης, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη.
Βασικό θέμα της πρώτης ημέρας του συνεδρίου είναι οι υποδομές και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Μιλώντας στο συνέδριο ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης Τεμπονέρας τόνισε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι ο δρόμος και το τρένο είναι τα δύο κύρια θέματα σε σχέση με τις υποδομές, τα οποία απασχολούν όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στο κομμάτι των υποδομών που αφορούν τη ναυτιλία, αφού ουσιαστικά το 90% του παγκόσμιου εμπορίου την τρέχουσα περίοδο γίνεται μέσω θαλάσσης».

Επίσης, ανέφερε ότι «για εμάς, το όραμα για τη μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον, στη λεγόμενη βιώσιμη ανάπτυξη, στον εκσυγχρονισμό και στην κατασκευή υποδομών για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, είναι ξεκάθαρο, γι’ αυτό και στόχος όλων μας πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, όχι μόνο για σήμερα αλλά και για το αύριο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Διονύσης Τεμπονέρας υπογράμμισε ότι «οι υποδομές και τα έργα ανάπτυξης έχουν θεμελιώδη σημασία για την οικονομία και την κοινωνία μας, γι’ αυτό και πρέπει να είναι βιώσιμη ενόψει των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, ενώ σε συνδυασμό με την πολιτική για το θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό για τη γαλάζια ανάπτυξη επιδρούν καθοριστικά στην ευημερία και στην ασφάλεια των πολιτών».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι υποδομές και τα έργα μπορούν να συμβάλλουν τόσο στη βιώσιμη και αποκεντρωμένη οικονομική ανάπτυξη, όσο και στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία υψηλής ποιότητας θέσεων εργασίας».
Μιλώντας για τους πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, είπε ότι έχει συντελεστεί σημαντική αύξηση, αφού από τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που δίνονταν σε ετήσια βάση για έργα σε μικρά κυρίως λιμάνια, το 2018 αυτοί οι πόροι τριπλασιάστηκαν και αγγίζουν πλέον τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απορροφήθηκε εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα με την επιλογή 94 νέων και 59 συνεχιζόμενων έργων σε δεκάδες μικρά και μεγάλα λιμάνια όλης της χώρας».

Ο χαιρετισμός του κ. Απόστολου Κατσιφάρα

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στα οδικά έργα, αλλά και στα έργα για το σιδηρόδρομο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Πετύχαμε, σήμερα η Ιόνια Οδός να έχει παραδοθεί στους πολίτες. Πετύχαμε, ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος να έχει φτάσει έως την δυτική πλευρά της Πάτρας. Πετύχαμε να κρατήσουμε ενεργό το έργο της Ολυμπίας Οδού όταν υπήρχαν σενάρια που μιλούσαν για “κούρεμα” του έργου, για παραπομπή στις Καλένδες του τμήματος έως τον Πύργο και μετά, ως το Καλό Νερό και την Τσακώνα».
«Για εμάς», συνέχισε, «η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού, στο σύνολο του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου του έργου, δεν είναι μια εκκρεμότητα με ασαφή και αόριστο ορίζοντα, αλλά ο κορυφαίος στόχος μας, αφού έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής και να αρχίσουμε να βλέπουμε πρόοδο στο έργο».
Όσον αφορά τον σιδηρόδρομο, ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι «με βάση τον ίδιο σχεδιασμό, εξασφαλίσαμε πόρους και εντάσσουμε με προϋπολογισμό 16 εκατομμυρίων ευρώ το έργο επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών-Πύργου», προσθέτοντας ότι «η επιστροφή του σιδηρόδρομου στην Ηλεία είναι ένα επιπλέον στοιχείο διευκόλυνσης των μετακινήσεων, με φτηνό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, αλλά και ένα στοιχείο διευκόλυνσης των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής».

Ο χαιρετισμός του κ.Πέτρου Τατούλη

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μίλησε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι κυρίως η δημιουργία καινούργιων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορέσουν να καλύψουν τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό που γίνεται στο επίπεδο της περιφερειακής και της τοπικής κοινωνίας».
«Θα έλεγα λοιπόν», συνέχισε «ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι το να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία πρόταση, η οποία θα έχει ένα γρήγορο αποτέλεσμα, γιατί η κοινωνία και η οικονομία μας χρειάζονται γρήγορα αποτελέσματα».
Επίσης, ο κ. Τατούλης μίλησε για την μη ολοκλήρωση της «Ολυμπίας Οδού» μέχρι την Τσακώνα, αλλά και για το έργο της ανακατασκευής της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου. Μάλιστα, όσο αφορά την τελευταία, είπε ότι «πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, διότι έχω ακόμη πολλές επιφυλάξεις εάν το έργο είναι ενταγμένο και το χρηματοδοτικό εργαλείο είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση αυτού του έργου».
Ακόμη, είπε ότι «η διασύνδεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζεται στην ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού που αποτελεί απαίτηση όλων των πολιτών από Πάτρα, Πύργο, Καλό Νερό, Τσακώνα, αλλά και στο δεύτερο μεγάλο οδικό άξονα, Τρίπολη-Βυτίνα-Λαγκάδια-Αρχαία Ολυμπία, που το 2004 τον είχαμε χαρακτηρίσει ως Ολυμπιακό δρόμο».

Όσον αφόρα την οικονομία ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι «όλος ο επιχειρηματικός κόσμος και στο επίπεδο του τουριστικού προϊόντος και στο επίπεδο της αγροτικής οικονομίας βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, ενώ τα επιμελητήρια όλης της Πελοποννήσου συνεργάζονται, προκειμένου να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους και να προωθήσουν την κινητικότητα των προϊόντων τους, προκειμένου να βρουν καινούργιες και σταθερές αγορές».

Επίσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε «στη δημιουργία της πρώτης περιφερειακής τράπεζας στη χώρα», αλλά και στην δημιουργία «του πρώτου ελληνοκινεζικού επιχειρηματικού πάρκου σε συνεργασία με έναν από τους σημαντικότερους κινεζικούς δήμους».

Ο χαιρετισμός του κ. Λεωνίδα Βαρουξή

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με την ομιλία του ο εκδότης της εφημερίδας «Πατρίς», Λεωνίδας Βαρουξής, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το συνέδριο δίνει τη δυνατότητα να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ της Πολιτείας και των τοπικών φορέων, ώστε να δημιουργηθεί ένα στοχευμένο σχέδιο για την Πελοπόννησο», προσθέτοντας ότι «η όλη διαδικασία δεν θα μπορούσε να γίνει ερήμην της κοινωνίας». Επίσης, είπε ότι «πρέπει να είναι συνέδριο λύσεων και όχι απλής συρραφής διαπιστώσεων και προβλημάτων».

Αναλυτικά η ομιλία του:

·       Κύριοι Υπουργοί

·       Κύριοι βουλευτές

·       ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

·       ΚΥΡΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

·       ΚΥΡΙΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΟΥ ΚΑΙ Β ΒΑΘΜΟΥ

·       ΚΥΡΙΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ – ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

·       ΕΚΠΡΟΣΩΠΕ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ

·       Κυρίες και κύριοι

 

 Πριν 117 χρόνια / ένας νέος άνθρωπος /  με εξασφαλισμένη καριέρα ως αρχισυντάκτης / της κραταιάς τότε πανελλαδικής εφημερίδας / «Ακρόπολις» / επέλεξε να επιστρέψει στη γενέτειρά του / και να εκδώσει ο ίδιος / μια καθημερινή εφημερίδα / την εφ. «ΠΑΤΡΙΣ».

Τι σημαίνει η λέξη «Πατρίς;»

Η αρχική λέξη / ομηρική,/  καθότι ένα ολόκληρο έπος / αναφερόταν σε ένα νόστο / στην επιστροφή του Οδυσσέα στην «Πατρίδα» του.

Συνεπώς / «Πατρίδα» είναι  ο τόπος που κληρονομούμε από τον πατέρα μας,/  η γη των προγόνων μας…..

……….Ήταν μια επιχειρηματική προσπάθεια η έκδοση της;

·       Η Ηλεία τότε είχε  80% αναλφαβητισμό και ανύπαρκτο οδικό δίκτυο.

Το εγχείρημα όμως  είχε τη φλόγα του ιδρυτή της / και η εφημερίδα αυτή στο πέρασμα του χρόνου /  έγινε τελικά συνώνυμο της Ηλείας.  Γιατί σεβάστηκε / επί 3 γενεές της ίδιας οικογένειας που διαχειρίζεται την τύχη της / τις παρακαταθήκες του ιδρυτή της:

·       σεβασμό στον κάθε πολίτη / ανεξαρτήτως ιδεολογίας ..

·       και συνεχή αγώνα / χωρίς εκπτώσεις / για την προάσπιση των συμφερόντων της Ηλείας.

Κυρίες και κύριοι /

Σας καλωσορίζουμε / στην Ηλεία της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Σ’ ένα τόπο / με άξιους ανθρώπους, / ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης / αλλά και της πρωτογενούς παραγωγής, / ανθρώπους του μόχθου, / της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας,/  της εξωστρέφειας και της δημιουργικότητας.

Σας καλωσορίζουμε στην Ολυμπία, / στον  τόπο όπου η ιστορία συναντά το σήμερα / δημιουργώντας έναν μοναδικό και ξεχωριστό συνδυασμό σε πολλούς τομείς / της ζωής, / της επιστήμης, / της τέχνης, / του εμπορίου,/  του πολιτισμού και του τουρισμού.

Η διοργάνωση του ΟLUMPIA FORUM  / – όνειρο ζωής για μένα  –  / είναι από μόνη της ένα ξεχωριστό  γεγονός.

Και είναι ξεχωριστό ,  / γιατί δίνει τη δυνατότητα να ανοίξει ένας διάλογος /  μεταξύ της πολιτείας  και των τοπικών φορέων , / ώστε να δημιουργηθεί ένα στοχευμένο σχέδιο για την Πελοπόννησο.

Η όλη διαδικασία / δεν θα μπορούσε να γίνει ερήμην της κοινωνίας,  / γιατί πιστεύω  ότι πλέον / όλοι έχουμε καταλάβει  πως δεν υπάρχει περιθώριο να επαναλάβουμε / αποτυχημένα  εγχειρήματα και λάθη του παρελθόντος.

Το OLUMPIA FORUM   πρέπει να έχει την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, / να είναι συνέδριο λύσεων / κι όχι απλής συρραφής διαπιστώσεων και προβλημάτων.

Να έχει αντίκρισμα  που να αποτυπώνεται στην πράξη / και στην καθημερινότητα.

·       Δεν μπορεί και δεν πρέπει /  να είναι συνέδριο δημοσίων σχέσεων .

·       Δεν μπορεί και δεν πρέπει / να είναι συνέδριο διαχείρισης και ικανοποίησης μικροσυμφερόντων.

·       Δεν μπορεί και δεν πρέπει / να ταυτιστεί με γενικόλογες, αόριστες εξαγγελίες.

·       Δεν μπορεί και δεν πρέπει / να είναι συνέδριο εξωραϊσμού της πραγματικότητας…. ένα συνέδριο εικονικής πραγματικότητας.

·       Κι όπως προείπα / δεν μπορεί να παράξει ωφέλεια  με απούσα την κοινωνία.

Μπορεί / και πρέπει :

·       να είναι συνέδριο δημιουργικής ανατροπής.

·       Να είναι Συνέδριο αλήθειας / και αποτύπωσης της πραγματικότητας,/  όσο δύσκολη και άσχημη κι αν είναι.

·       Να είναι Συνέδριο με αντίκρισμα / που να αποτυπώνεται στην πράξη /και στην καθημερινότητα.

Μπορεί και πρέπει / να γίνει συνέδριο λύσεων / κι όχι απλής συρραφής διαπιστώσεων και παράθεσης προβλημάτων.

Ο στόχος μας είναι / να καθιερωθεί ως συνέδριο συγκεκριμένων δεσμεύσεων, / με ακριβές χρονοδιάγραμμα, / προϋπολογισμό / και σαφή πηγή χρηματοδότησης των έργων που χρειάζονται να γίνουν.

Ίσως δέ  / το σημαντικότερο ζήτημα να είναι / η εύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, / που θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία της Περιφέρειας.

Σκοπός λοιπόν του OLUMPIA FORUM  είναι :

·       Η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων ,/  ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της Πελοποννήσου , / στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου / περιφερειακής – παραγωγικής – ανασυγκρότησης.

·       Να δώσουμε έμφαση στη «μεγάλη εικόνα», / χωρίς όμως να παραβλέψουμε τις «μικρές εικόνες» /  Τα μικρά ζητήματα της καθημερινότητας / που συχνά ανάγονται σε κυρίαρχα για τη ζωή των πολιτών.

Δεσμευόμαστε

·       Να καταγράψουμε όλα όσα ειπωθούν, / να τα κωδικοποιήσουμε , / να συμβάλλουμε στην ιεράρχησή τους / και να παρακολουθήσουμε την πορεία υλοποίησής τους.

·       Να παρέμβουμε /  στο βαθμό που μας αναλογεί / –  όταν απαιτείται – / στην κεντρική διοίκηση και εξουσία.

Κλείνοντας σας καλώ, / σήμερα, αύριο και μεθαύριο / να εργαστούμε όλοι μαζί, /  με βάση το τετράπτυχο:

·       εντοπισμός προβλημάτων

·       τελικοί στόχοι και μέσα επίτευξης

·       χρονοδιάγραμμα

·       πηγή χρηματοδότησης.

 

Με αυτές τις σκέψεις / σας καλωσορίζω και πάλι όλους / κι εύχομαι / οι εργασίες του συνεδρίου που φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός / – να είναι «ανθοφόρες»  /  και τα συμπεράσματά του να αποτελέσουν / την  πρώτη ύλη … για την αναπτυξιακή πρόοδο της Πελοποννήσου.

Σας ευχαριστώ.

Ο χαιρετισμός του κ. Ευθύμιου Κοτζιά

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς τόνισε στο χαιρετισμό του ότι «το συνέδριο αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον του τόπου, ενώ σφυρηλατεί με το καλύτερο τρόπο την ενότητα όλων των Πελοποννησίων».
Παράλληλα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, μετά από μία γενναία χρηματοδότηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής».

Ο τοποθέτηση του κ. Ανδρέα Κατσανιώτη

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος σημείωσε ότι «μπορεί να δημιουργήσει τη βάση δημιουργικής συζήτησης για το αύριο της Ηλείας» και πρόσθεσε: «Ελπίζω αυτό το συνέδριο να μας δώσει όλα αυτά τα εργαλεία, όλα αυτά τα ερεθίσματα, έτσι ώστε όλοι μαζί -γιατί όλοι μαζί ζούμε σε αυτήν περιφέρεια- να κάνουμε το αύριο καλύτερο για όλους».

Ο χαιρετισμός του κ. Γιάννη Κουτσούκου

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Κουτσούκος είπε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να συμβάλλουμε, ώστε το συνέδριο να διατυπώσει ένα συνεκτικό οραματικό σχέδιο και με βάση αυτά που έχει πει η Φώφη Γεννηματά το δικό μας οραματικό σχέδιο είναι ένα νέο μοντέλο που θα συνδέει την Ολυμπιακή κληρονομιά με τον αγροτοδιατροφικό και τουριστικό τομέα, την έρευνα και το ευ ζειν».

Ο χαιρετισμός του κ. Κώστα Νικολούτσου

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος σημείωσε στην ομιλία του ότι «οφείλουμε όλοι μας, τόσο η διοίκηση σε επίπεδο περιφερειών, όσο και οι φορείς της επιχειρηματικότητας, να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, ώστε να αρθούν οι πάσης φύσεως δυσλειτουργίες και να αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν», προσθέτοντας ότι «εμείς ως Επιμελητήριο προωθούμε τη συνέργεια των επιχειρηματικών φορέων».

Οι εργασίες του αναπτυξιακού συνεδρίου θα συνεχιστούν σήμερα, αλλά και το Σαββατοκύριακο, ενώ μεγάλοι χορηγοί είναι τα «Ελληνικά Πετρέλαια», η «Attica Bank» και η «Energean Oil & Gas».

Ο Χαιρετισμός του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανάσιου

Ο χαιρετισμός του κ. Γαβρίλη Λιατσή

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα