Olympia Forum WEB tv

Olympia Forum I: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες – Όσα συζητήθηκαν την 3η μέρα του συνεδρίου

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής οι εργασίες του Olympia Forum I.

Με στοχευμένες προτάσεις για όλες τις περιφέρειες, την Δυτική Ελλάδα, την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία αλλά και ανάδειξη των μοντέλων δράσης και εργασίας που θα καλύψουν την ανάγκη ανάκαμψής τους ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της χώρας , μέσα από την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, συνυπολογίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία  προς την Πράσινη και την Ψηφιακή κατεύθυνση αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης των νέων εργαλείων του ΕΣΠΑ 21′-27′, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το OLYMPIA FORUM I, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία

Τα συμπεράσματα του FORUM θα καταγραφούν, θα αξιολογηθούν και θα αποτελέσουν την βάση εργασίας για τις δράσεις που από κοινού με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τους φορείς, τους επιστήμονες, θα αναλάβουμε ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος που δεν είναι άλλος από την Οικονομική Ανάπτυξη των Περιφερειών, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στον απολογισμό των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου, ο Πρόεδρος του OLYMPIA FORUM και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΟΒ, Λευτέρης Βαρουξής.

Ο κύκλος εργασιών της Κυριακής άνοιξε με συζήτηση για την Τοπική και Περιφερειακή ανάπτυξη μέσω πολιτιστικών διαδρομών και τοποθεσιών, μεταξύ της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλης – Ίριδος Κόλλια και της Ρόιδως Μητούλα Καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου,  την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος του patrisnews.com Μαριάννα Μητροπούλου. Η κ. Κόλλια τόνισε ότι κερδίζει έδαφος ο Πολιτιστικός Τουρισμός. Ο ρόλος του πολιτισμού επομένως είναι καθοριστικός για την προσφορά αυθεντικών και μοναδικών εμπειριών, με τους επισκέπτες να έρχονται σε επαφή με τα υλικά και άλλα χαρακτηριστικά ενός τόπου. Επομένως οι πολιτιστικές διαδρομές, είναι πολύ σημαντικές. «Στην Ηλεία υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, όπου δύο μάλιστα ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Υπηρεσία μας, είναι ήδη σε κάποια προγράμματα για την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, σε συνεργασία με την Ιταλία, μέσω του προγράμματος INTEREG, αλλά και με περιοχές της Ελλάδας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου μοναδικών πολιτιστικών μνημείων, κατά μήκος της παράκτιας, της Ιόνιας διαδρομής και της Αδριατικής αντίστοιχα, για παράδειγμα». Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Unesco στο οποίο έχουν  συμπεριληφθεί για τα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς μόνο η Ολυμπία και η Επίδαυρος, με δυνατότητα αν επεκταθεί το να υπάρξει πρόταση και για τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα».

Η κ. Μητούλα μίλησε για το branding ενός τόπου που είναι μία σύνθετη διαδικασία που καλύπτει πολλές πτυχές της εικόνας και της ζωής του. Στόχος μιας τέτοιας διαδικασίας είναι η αναζήτηση των στοιχείων εκείνων, που καθιστούν τον κάθε προορισμό μοναδικό και ξεχωριστό. Καθίσταται ως ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει με διάρκεια πολλών ετών. Αποτελεί σημαντικό θεμέλιο του σύγχρονου μάρκετινγκ και ένα απαραίτητο εργαλείο για τις στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε τόπος. Οι προτεινόμενοι χώροι, μέσω των μοντέλων του μάρκετινγκ θα διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα και αναγνωρίσιμη επωνυμία (brand name) ώστε οι υφιστάμενοι και δυνητικοί επισκέπτες αλλά και η κοινή γνώμη να συνδέσουν τους τόπους με την πολιτιστική τους κληρονομιά και να αναπτυχθεί η αναγνωρίσιμη επωνυμία τους με έμφαση στον πολιτισμό.

«Η Ευρωπαϊκή οικονομία: χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την πανδημία» αναπτύχθηκε στον κύκλο συζήτησης στον οποίο συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Πέτρος Κόκκαλης, με συντονιστή τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη.

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που αρχίζει και νιώθει αισιόδοξος για την Ευρώπη. «Εδώ και ένα χρόνο μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με δικιά της εγγύηση να βοηθήσει τα κράτη μέλη και με ένα τεράστιο ποσό να μπαίνει στο τραπέζι για την ενίσχυση των οικονομιών των χωρών δείχνει ότι ξαναγυρίζει στα οράματα αυτών που θεμελίωσαν την Ε.Ε. όπως είναι σήμερα. Είναι σημαντικό πως 750 εκατ. θα δοθούν με επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια και φαίνεται πως η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο για τους λαούς της. Αν όλα αυτά συμπληρωθούν από την πολιτική, νομισματική και οικονομική ολοκλήρωση τότε η Ευρώπη είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Κόκκαλης από την πλευρά του εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε μια «τροχιά» προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των οραμάτων της και αυτή η «τροχιά» είναι μια «τροχιά» που την φέρνει μακριά από το προηγούμενο παράδειγμα της παντοδυναμίας των αγορών. «Ο διπλασιασμός του κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σημαίνει περισσότερο κοινή πορεία και αυτή η πορεία είναι δεδομένη, ο στόχος της δηλαδή, είναι η Πράσινη μετάβαση. Μια κοινωνία με λιγότερους και στο τέλος καθόλου ρύπους. Υπάρχει ανάγκη για έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό της οικονομίας, του τρόπου με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε και κινούμαστε. Μιλάω δηλαδή, για τη δημιουργία σταθερών πόρων σε επίπεδο Ε.Ε. και την αιρεσιμότητα του Κράτους Δικαίου. Γιατί αυτή η νέα Ε.Ε. που έρχεται πιο κοντά στα οράματα των πολιτών της και στις ανάγκες των λαών της, θα πρέπει να λειτουργεί μέσα σε ένα Κράτος Δικαίου» επεσήμανε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει ανάκαμψη τις αρχές του 2022 και δεν θέλει να διευρύνει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου. Η χώρα μας θα ωφεληθεί με 32 δις ευρώ εκ των οποίων τα 19,5 θα είναι επιχορηγήσεις και 12,5 δις δάνεια, συν 1,5 δις από το ταμείο συνοχής συν 18,5 δις από την Κοινή Αγροτική πολιτική. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην τρέξει το πρόγραμμα από την κυβέρνηση.  Το αν τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι πολλά ή λίγα θα φανεί και από την εξέλιξη της πανδημίαςΗ Ευρώπη πρέπει να ενισχυθεί βάση των αξιών της και όχι μιμούμενη άλλα οικονομικά πρότυπα σαν των ΗΠΑ ή της Κίνας. Χρειάζεται σύγχρονο όραμα που θα δημιουργήσει τα οικονομικά εργαλεία για να πάμε σε μία νέα εποχή.  Μετά την Πανδημία αρμοδιότητες όπως είναι η υγεία θα πρέπει να κουμπώνουν με τις εθνικές προτεραιότητες, αλλιώς θα υπάρχουν κίνδυνοι διασυνοριακοί».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, συνομιλώντας με τον Γιάννη Πεφάνη, Γενικό Διευθυντή του Insider.gr, αναφέρθηκε εκτενώς στους τρόπους και στα μέσα αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. «Το σοκ με την πανδημία είναι ένα εξωτερικό, ισχυρό σοκ. Όσον αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και προφανώς η Ελληνική Κυβέρνηση γενικότερα, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα «πλέγμα» μέτρων, δράσεων, επιδοτήσεων και χρηματοδοτικών προϊόντων, έτσι ώστε να «πιάσουμε» όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις  και να ενισχυθούν για να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση. Περίπου 4 δις ευρώ θα εισρεύσουν στην αγορά και μέχρι τώρα έχουν βοηθηθεί περίπου 142.000 επιχειρήσεις και άλλες τόσες αναμένεται να ενισχυθούν. Έρχονται άλλα 2 δις ευρώ για  την επιστρεπτέα προκαταβολή, άλλα 3,5 δις ευρώ από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα και άλλα 850 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους, από το ΤΕΠΙΧ. Σχεδιάζουμε δράσεις για να «πιάσουμε» τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι 10 εργαζομένους, οι οποίες έχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτή τη στιγμή στα χρηματοδοτικά προγράμματα».

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, συζητώντας με την δημοσιογράφο της εφημερίδας “Πατρίς”, Γιούλη Ηλιοπούλου, κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας των εργασιών του Olympia Forum, αναφέρθηκε εκτενώς σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που αφορά τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τεχνικές λύσεις που όπως τόνισε θα έχουν πολύ σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις. «Έχει οφέλη και για τις επιχειρήσεις αλλά και για το δημόσιο συμφέρον καθώς υλοποιεί, ψηφιοποίει και επιταχύνει την επικοινωνία των επιχειρήσεων με το δημόσιο όσον αφορά την εκπλήρωση των οικονομικών και φορολογικών υποχρεώσεων τους. Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη και μιλάμε για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ελάχιστες χώρες στον πλανήτη έχουν τεχνική λύση σαν αυτή που έχουμε εισαγάγει».

Στην ομιλία του, στην συζήτηση με θέμα «Ο Νέος στρατηγικός σχεδιασμός για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης ανέπτυξε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που θα είναι εναρμονισμένο με τις οδηγίες της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μέσα από την επιδημία υπήρξαν και προϊόντα που λόγω- κυρίως- του κλεισίματος της εστίασης δοκιμάστηκαν. Όλα αυτά μας δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούμε. Ο πρωτογενής τομέας είναι στρατηγικός τομέας και είναι σημαντικό να δούμε με ποιο τρόπο θα τον αναδιαρθρώσουμε ώστε όλες αυτές οι σημαντικές επιδόσεις να μην ξεχαστούν μόλις παρέλθει η κρίση της επιδημίας. Πρέπει να τον εντάξουμε στη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και φυσικά να επιτύχουμε μία Εθνική συμφωνία στο ζήτημα αυτό, να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας. Πρέπει να στοχεύσουμε στην πιστοποίηση τους, να σχεδιάσουμε πράγματα που είναι ζητούμενα μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής πολιτικής, που αναπτύσσεται στην στρατηγική της Πράσινης Συμμαχίας και της λογικής του “από το αγρόκτημα στο πιάτο», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Βορίδης είπε επίσης πως η παραγωγή χρειάζεται την εκπαίδευση των γεωργών καθώς και προγράμματα για να εμπλακούν οι νεότεροι στην παραγωγική διαδικασία καθώς και ένα εκτεταμένο σύστημα Γεωργικών συμφωνιών.

Κατά την διάρκεια των εργασιών του Olympia Forum, αρκετοί ομιλητές τόνισαν την σπουδαιότητα των πράσινων επενδύσεων. Μια από αυτούς ήταν η Svetlana Edmeades, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Αγροτικού Τομέα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η κ. Edmeades θέλησε να στείλει ένα «μήνυμα» στους Έλληνες παραγωγούς, παροτρύνοντας τους να επαγρυπνούν και να επιδιώκουν την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που διαρκώς προκύπτουν, και να «κυνηγήσουν» την πρόκληση της πράσινης ανάπτυξης.

O Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε εκτενώς στα προϊόντα ΠΟΠ και στο πως μπορούν να αναπτυχθούν οι δυνατότητες ώστε στα προϊόντα μας να δίνεται η αξία που τους αρμόζει, ειδικά στην κτηνοτροφία ή τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης. «Δεν είμαστε το μεγάλο Κράτος που θα ‘χουμε ποσότητες πολλές. Την φέτα σχεδόν την «λεηλατήσαμε» με τον τρόπο που την παρουσιάσαμε στο εξωτερικό. Ευτυχώς έχει ψηφιστεί ο τελευταίος νόμος. Και όλα τα άλλα τα προϊόντα μας. Δεν μπορεί ελληνικές εταιρείες να γράφουν με μικρά γράμματα ότι το 65% είναι γερμανικό αγελαδινό γάλα και το 35% είναι γαλλικό. Τα προϊόντα μας έχουν αξία και δη τα τυποποιημένα. Αυτό κάνουμε με όλους τους νέους αγρότες και πρέπει να εστιάσουμε προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυταρής ανέπτυξε τις σκέψεις του σχετικά με την στρατηγική, με την οποία πιστεύει πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, και φυσικά, ο γεωργικός κόσμος. «Θα αλλάξει η συχνότητα των βροχοπτώσεων. Θα πέφτουν λίγες αλλά κατακλυσμιαίες βροχές που θα ρίχνουν την ίδια ποσότητα νερού επομένως μια στρατηγική για το νερό θα είναι να μην στοχεύσουμε στα υπόγεια ύδατα. Αντιθέτως θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στον ορεινό όγκο. Θα πρέπει να προσαρμόσουμε την γεωργία στα νέα δεδομένα γιατί αν έχουμε συνεχή αύξηση προσδόκιμου θα πρέπει να έχουμε και αύξηση τροφίμων και τα τρόφιμα είναι ένα κομμάτι της γεωργικής παραγωγής».

Ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Δημήτρης Μπιλάλης τόνισε ότι «απαιτείται από όλους όσοι συμμετέχουν στην αγροτοδιατροφική- εφοδιαστική αλυσίδα ένας ανασχηματισμός που –κυρίως- θα περιλαμβάνει την ενασχόληση όλων των συμμετεχόντων, που θα δημιουργούν/καλλιεργούν τα προϊόντα που ζητά η αγορά. Ο ίδιος χαρακτήρισε την Κοινή Αγροτική Πολιτική γερασμένη ενώ πρόσθεσε ότι «δεν διατηρήσαμε την εθνική μας Αγροτική πολιτική ακολουθώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική με αποτέλεσμα να χάσουμε την ταυτότητά μας στα γεωργικά προϊόντα αλλά και την προσήλωση στον αγρότη.  Χρειάζεται ένας πυλώνας ανθρωποκεντρικός που θα δίνει ευκαιρίες και θα συνδέσει την παραγωγή με τον αγροτουρισμό, θα δώσει έμφαση στις τοπικές αγορές και τον τοπικό παραγωγό, μεταποιητή και έμπορο καθώς και ανάπτυξη τοπικών σημάτων. Κάθε περιφέρεια θα πρέπει να διαφοροποιείται ως προς την Κοινή Αγροτική πολιτική και το πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης να διαφοροποιείται επί της ουσίας για τα είδη της καλλιέργειας. Απαιτούνται διαφοροποιημένα σχέδια αγροτικής ανάπτυξης ανά περιφέρεια».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου ανέπτυξε εκτενώς τους τρόπους με τους οποίους το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τις Περιφέρειες αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας. Όπως τόνισε, προτεραιότητα του υπουργείου, είναι η προστασία των ευάλωτων πολιτών. Μιλώντας για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε στην Ελλάδα την υπόθεση της προστασίας των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων συμπολιτών μίλησε για την κοινή προτεραιότητα που δόθηκε από το Υπουργείο και τις Περιφέρειες στην προστασία των ευάλωτων πολιτών, τονίζοντας «υπήρξαν οι κινητήριοι μοχλοί και η συγκολλητική ουσία για την επιτυχημένη έως τώρα συνεργασία κεντρικού κράτους και περιφερειών. Η αντιμετώπιση αυτής της πραγματικά κολοσσιαίων διαστάσεων υγειονομικής κρίσης απαιτούσε την κινητοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου και μηχανισμού σε εθνικό επίπεδο. Το μεγάλο στοίχημα, ήταν, επομένως ο συντονισμός, ο κοινός σχεδιασμός και η αλληλοϋποστήριξη στις δράσεις που έπρεπε να αναλάβουμε από κοινού, Περιφέρειες και κεντρικό κράτος… Με τη συνεργασία όλων καταφέραμε και δημιουργήσαμε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό μεταξύ των Περιφερειών, της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ και πληθώρας άλλων φορέων και ελεγκτικών μηχανισμών της κεντρικής διοίκησης. Πήραμε δραστικά μέτρα. Εντείναμε και οργανώσαμε ακόμη καλύτερα τη συνεργασία κεντρικού κράτους και Περιφερειών. Πλέον, μέσα από όργανα και ομάδες έργου που έχουμε συστήσει, Υπουργείο, Πολιτική Προστασία, ΕΟΔΥ και Περιφέρειες συνομιλούμε σε καθημερινή βάση και συνδιαμορφώνουμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την προστασία των κλειστών μονάδων σε όλη την επικράτεια, Για την ώρα τα αποτελέσματα  δείχνουν ότι συνεργασία μας αποδίδει».

Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή του δήμαρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στο «Olympia Forum». Σε συζήτηση που είχε με την δημοσιογράφο του Open TV Αλεξία Τασούλη, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ έκανε λόγο και για μια σειρά θεμάτων –και πως εξελίσσονται ή θα εξελιχθούν- που αφορούν στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Ο κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε πως το 2021 θα είναι «έτος ανακύκλωσης» για το δήμο Αθηναίων . Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ και την απόδοσή του στους δήμους τόνισε πως «είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να μπορέσουμε επιτέλους να μιλήσουμε για δήμους που σέβονται τον εαυτό τους. Σήμερα όλοι οι δήμαρχοι είμαστε αναγκασμένοι να προστρέχουμε με το χέρι απλωμένο στο κράτος». Απέδωσε τα εύσημα που έλαβε ο δήμος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα στελέχη και τους εργαζόμενους του δήμου Αθηναίων καθώς και στους δημότες που ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Για τον «μεγάλο περίπατο» και την κριτική που ασκήθηκε ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι «σε ένα μεγάλο έργο θα πρέπει να κάνεις κάποιες προσωρινές ρυθμίσεις, αρχικά μία δοκιμή. Αυτή η δοκιμή θα ξεκινήσει μία διαβούλευση για να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η όλη συζήτηση που έχει γίνει είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί όταν θα περάσουμε στην επόμενη φάση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου θα φανεί πολύ χρήσιμη. Θα δώσει την αίσθηση ότι αυτό που κάνουμε μπορεί να αλλάξει την όψη και την εικόνα της πόλης δίνοντας το μήνυμα ότι η Αθήνα εξελίσσεται και προχώρα όντως περήφανη για το αρχαίο της μεγαλείο και την Ακρόπολη αλλά και υπερήφανη για το σήμερα και το αύριο της πόλης». Για την ανάπλαση του γηπέδου του Παναθηναϊκού ο κύριος Μπακογιάννης δήλωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων δέχεται κριτική εδώ και ένα χρόνο για ένα πρόβλημα που υπάρχει είκοσι χρόνια. «Σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις και ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις».

Για τις προκλήσεις των έξυπνων πόλεων μίλησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου με τον Σπύρο Τσαγκαράτο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο ASPA Design. Όπως τόνισε, «μέχρι τώρα στην Ελλάδα είχαμε πολλές πόλεις και πολλούς Δήμους να παίρνουν πρωτοβουλίες για να κάνουν τη ψηφιακή μετάβαση. Βάσεις δεδομένων οι οποίες είτε δεν ήταν ανοιχτές είτε δεν αλληλοεπιδρούσαν και δεν συνεργάζονταν και φτάσαμε σε ένα σημείο που κάθε οργανισμός είχε το δικό του σύστημα. Το πώς θα το κάνουμε όλο αυτό μαζί είναι μια δουλειά που ξεκίνησε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι η αρχή για το πώς να φτιάξουμε και πιο έξυπνες πόλεις. Στο «together» θα έβαζα επίσης και τους πολίτες. Άρα η επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι μια μέρα που οι ψηφιακές ευκολίες θα απευθύνονται στους πολίτες και θα πρέπει να είναι στο κινητό τους. Για να γίνει αυτός όμως θέλει πρόγραμμα. Δε μπορούμε να οργανώσουμε τους Δήμους μας χωρίς να ξέρουμε τι έχουμε και που το έχουμε γι’ αυτό πρέπει να φτιάξουμε μια ‘’προπαίδεια’’ που θα την εφαρμόσουν όλοι οι Δήμοι».

Οι εργασίες του Olympia Forum I ολοκληρώθηκαν με ομιλία από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ο οποίος αναφέρθηκε στον τουρισμό ως εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης.

Ο Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι  η Περιφερειακή διάσταση ανάπτυξης του Τουρισμού είναι και η πιο ουσιαστική. Νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει επιτυχημένη την επιλογή του ρίσκου για το «άνοιγμα» του τουρισμού κατά την καλοκαιρινή σεζόν, στην δύσκολη παγκόσμια συγκυρία της πανδημίας. «Κοιτώντας στα μάτια κάθε εργαζόμενο του Τουρισμού, επαγγελματία και κάθε επιχειρηματία, νομίζω ότι πρέπει να πούμε ότι τελικά έπρεπε να πάρουμε αυτό το ρίσκο. Αυτό αφήνει και μια θετικότατη εικόνα για την σεζόν που ολοκληρώνεται. Το «στοίχημά» μας στην αρχή της σεζόν, ήταν το «στοίχημα» της ποιότητας… Αυτό το πετύχαμε»

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί κάποιες χώρες έβαζαν σε «κόκκινη» λίστα την Ελλάδα με την επιστροφή τουριστών που είχαν επισκεφθεί την χώρα μας, ο κ. Θεοχάρης είπε: «Προφανώς, κάθε χώρα βάζει τα δικά της κριτήρια. Εξάλλου, ζήτησα και από το «βήμα» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού να υπάρξει επιτέλους μια συνεννόηση και μια ομογενοποίηση των κανόνων».

Μιλώντας για την Περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης του Τουρισμού, τόνισε ότι «είναι η πιο ουσιαστική, γιατί είναι μια «βιομηχανία» με ποικιλομορφία, έχει πολλά είδη τουρισμού, με πολλές διαφορετικές εμπειρίες και με πολύ διαφορετική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, επηρεάζεται πάρα πολύ από το περιβάλλον, από τις δεξιότητες των ανθρώπων της κάθε περιοχής και άλλα στοιχεία, όπως την πρωτογενή παραγωγή που μπορεί να διαθέτει. Συνεπώς, η Περιφερειακή διάσταση είναι η πιο ουσιαστική διάσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες «βιομηχανίες»».

Ακολούθησε συζήτηση με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας Νίκο Κοροβέση, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Fraport Alexander Zinell και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Aldemar Group Αλέξανδρο Αγγελόπουλο.

O διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinell, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στα αεροδρόμια, και γενικότερα στις μεταφορές. Όπως επισήμανε, για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες πρέπει να ακολουθηθούν νέες πολιτικές, ενώ εξέφρασε την ελπίδα, το 2021 κατάσταση να εξομαλυνθεί.

O κ. Κοροβέσης, τόνισε πως αυτό που βίωσαν οι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδος ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο του κορωνοϊού ήταν ένα σοκ. «Εμείς ως περιφέρεια παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις από κοντά και εφαρμόσαμε όλα τα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών για την ασφάλεια τόσο του προσωπικού μας όσο και των πολιτών. Επίσης δεν σταματήσαμε να εργαζόμαστε με αποτέλεσμα ο πολίτης να συνεχίζει να εξυπηρετείται σταθερά». Μιλώντας για την τουριστική προβολή τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική και πιο τολμηρή Αποκεντρωμένη πολιτική όπου οι Περιφέρειες θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο σε όσα θα γίνονται στην περιοχή τους. Συνεπώς θα πρέπει να μιλάμε για περιφερειακή τουριστική προβολή η οποία θα συνδέεται μετέπειτα με τις επιταγές της Κυβέρνησης και με την προβολή που θα θέλει η χώρα να περάσει προς τα έξω».

Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος αναφερόμενος και στα δεδομένα που έχει επιφέρει η πανδημία του Covid – 19 μίλησε για τον  κίνδυνο των μειωμένων αεροπορικών θέσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι τον κλάδο των ξενοδόχων απασχολεί και το ότι «παρά τα καλά αντανακλαστικά της κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι δόθηκαν και ουσιαστικές λύσεις. Ενδεχομένως γιατί δεν υπάρχουν και τα ανάλογα εργαλεία για να σηκώσουν το βάρος της κρίσης που είναι τεράστιο. Θα πρέπει να γίνουμε λίγο Ισπανία και Ιταλία δίνοντας στις περιφέρειες την εξουσία να υλοποιούν έργο, πάντα με τις επιταγές ενός σύγχρονου ΕΟΤ. Ας γίνουμε ανθεκτικοί στην παγκόσμια τάση, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή. Οφείλουμε λοιπόν να δώσουμε τη δυνατότητα στην Περιφέρεια να οργανώσει την πολιτική ανάπτυξης τουριστικού ενδιαφέροντος, με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής».

Η αυλαία του Olympia Forum έπεσε με τον απολογισμό του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εφημερίδας Πατρίς, Λευτέρη Βαρουξή. O κ. Βαρουξής μίλησε για τα όσα ειπώθηκαν τις τρεις ημέρες των εργασιών του συνεδρίου και ευχαρίστησε θερμά τους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς του Forum.

«Κλείνοντας αυτό το συνέδριο, θα ήθελα να κάνω έναν απολογισμό με αυτά που ειπώθηκαν αυτές τις τρεις ημέρες. Στόχος μας ήταν να παρουσιαστούν επιλεγμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει τα κράτη-μέλη και η ΕΕ για την επόμενη προγραμματική περίοδο, να συζητηθεί το τρόπος που οι πρακτικές καλής διακυβέρνησης πρέπει να προωθηθούν μέσω και εντός των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, να γίνει ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών αναφορικά με το θέμα αυτό, μεταξύ διεθνών οργανισμών, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και να υποστηριχθούν εκείνες οι πολιτικές της ΕΕ που ανταποκρίνονται καλύτερα στις τοπικές ανάγκες. Και θεωρώ ότι αυτό το πετύχαμε, παρά το γεγονός ότι το συνέδρια μας ξεκίνησε ταυτόχρονα με την σαρωτική πορεία του Ιανού στην χώρα μας, γεγονός που δεν επέτρεψε σε πολλούς ομιλητές να βρίσκονται εδώ, στην γη της Ολυμπίας. Η τεχνολογία ωστόσο, για την εξέλιξη και την βέλτιστη εφαρμογή της οποίας έγινες πολύς λόγος την δεύτερη ημέρα των εργασιών του FORUM,  και σε αυτή την περίπτωση βοήθησε να ανταλλάξουμε απόψεις και να θέσουμε κοινούς στόχους.

Τα συμπεράσματα του FORUM θα καταγραφούν, θα αξιολογηθούν και θα αποτελέσουν την βάση εργασίας για τις δράσεις που από κοινού με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τους φορείς, τους επιστήμονες, θα αναλάβουμε ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος που δεν είναι άλλος από την Οικονομική Ανάπτυξη των Περιφερειών.

Αυτές τις τρεις ημέρες τέθηκε σε εποικοδομητικό διάλογο η προώθηση της αριστείας και καινοτόμων πρακτικών για την περιφερειακή ανάπτυξη, η παροχή γνώσης για τον σχεδιασμό τοπικών αναπτυξιακών στρατηγικών, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων, οι συνέργιες μεταξύ Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, η καταπολέμηση των ανισοτήτων και της φτώχειας, η ανάπτυξη της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, η  προφύλαξη και βελτίωση του περιβάλλοντος καθώς και η βελτίωση των υποδομών και της συνδεσιμότητας.

Από τους ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη ανάκαμψης ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της χώρας, αλλαγής του οικονομικού μοντέλου που ήδη επιδιώκει η κυβέρνηση, συνυπολογίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία  προς την Πράσινη και την Ψηφιακή κατεύθυνση αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης των νέων εργαλείων του ΕΣΠΑ 21′-27′.

Επισημάνθηκε επίσης ο  κομβικός ρόλος των Περιφερειών που πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής, στο πλαίσιο σχεδιασμού των έργων και των δράσεων, για την κάλυψη των αναγκών κάθε τόπου. Κάτι που περικλείεται στο ισχυρό μήνυμα που εκφράστηκε ότι  «όλοι μαζί θα κάνουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε πραγματικότητα ενώνοντας τις δυνάμεις μας» με συναντίληψη και με μια μακρόπνοη στρατηγική ανάπτυξη

Δεν έλειψαν και οι αναφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, την διπλωματία, τον διάλογο και τις διερευνητικές συζητήσεις που πρέπει να προηγηθούν ώστε να υπάρξει συμφωνία

Στοχευμένες ήταν οι αναφορές που έγιναν  για την  4η βιομηχανική επανάσταση, την ψηφιοποίηση και την ψηφιακή μετάβαση στην επιχειρηματικότητα, με συνέργειες εντός και εκτός τειχών και πυξίδα την υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικότητα.

Κύκλους εργασιών του FORUM απασχόλησε η “πράσινη στροφή”, της Ευρώπης, ως μια επιτακτική ανάγκη με ξεχωριστή την πρωτοβουλία για την απολιγνιτοποίηση από την Πρόεδρο της Κομισιόν γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσει αλλαγή σε όλα όσα ξέρουμε και να σχεδιαστούν όλα από την αρχή.. Η κλιματική αλλαγή και η κυκλική οικονομία όπως τονίστηκε θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και σε ένα πλαίσιο που να μπορεί να εφαρμοστεί.

Οι προκλήσεις της οικονομίας τέθηκαν επί τάπητος ενώ από στελέχη της κυβέρνησης αναπτύχθηκαν οι πυλώνες της πολιτικής που θα βρει πεδίο εφαρμογής το επόμενο διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που κρατούν καθηλωμένη την πραγματική οικονομία μετά από την δεκαετή κρίση, συνυπολογίζοντας και το βαρύ πλήγμα που συνοδεύει την πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αφήνει κανέναν κλάδο ανεπηρέαστο.

Τέλος, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι στοχευμένες προτάσεις για την Δυτική Ελλάδα, την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία που φιλοξένησε το OLYMPIA FORUM το οποίο θέλουμε να αποτελέσει ετήσιο βήμα διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, για να αναδειχθούν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που πρέπει να προωθηθούν μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτόμων στρατηγικών Περιφερειακής ανάπτυξης.

Οφείλω τέλος να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς που στήριξαν την διοργάνωση του OLYMPIA FORUM. Κλείνοντας  θα ήθελα να κάνω μια ευχή: δε έναν χρόνο από τώρα, να δώσουμε ραντεβού σε αυτό τον ιερό τόπο, έχοντας ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας και έχοντας επιστρέψει όλοι στην καθημερινότητά μας, να είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ. Σας ευχαριστώ».

Όλες οι ομιλίες: 

Λευτέρης Βαρουξής στο Olympia Forum Ι: «Χρειαζόμαστε συνέργειες και αλληλοϋποστήριξη»

Olympia Forum I: «Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα»

Πέτρος Κόκκαλης στο Olympia Forum Ι: «Ο διπλασιασμός του κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σημαίνει κοινή πορεία»

Νίκος Ανδρουλάκης στο Olympia Forum Ι: «Η λύση δεν βρίσκεται στους μικρούς ταραξίες αλλά στους μεγάλους και ισχυρούς»

Μανώλης Κεφαλογιάννης στο Olympia Forum Ι: «Η Ευρώπη ξαναγυρίζει στα οράματα αυτών που τη θεμελίωσαν»

Ιωάννης Τσακίρης στο Olympia Forum Ι: «4 δισ. ευρώ στην αγορά για την αντιμετώπιση της κρίσης»

Γιώργος Πιτσιλής στο Olympia Forum Ι: «Game changer τα ηλεκτρονικά βιβλία»

Μάκης Βορίδης στο Olympia Forum Ι: «Η πιστοποίηση θα αναδείξει και θα επιφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στα προϊόντα μας»

Αλέξανδρος Καχριμάνης στο Olympia Forum Ι: «Τα προϊόντα μας έχουν αξία»

Αθαν. Τσαυταρής στο Olympia Forum Ι: «Η γεωργία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα»

Θάνος Μαύρος στο Olympia Forum Ι: «Απαιτείται εμπορικός μετασχηματισμός»

Δημήτρης Μπιλάλης στο Olympia Forum Ι: «Χάσαμε την ταυτότητά μας στα γεωργικά προϊόντα»

Δ. Μιχαηλίδου στο Olympia Forum Ι: «Προτεραιότητα η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας»

Κ. Μπακογιάννης στο Olympia Forum Ι: «Η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει προστατευόμενο παιδί του πολιτικού συστήματος»

Δημήτρης Παπαστεργίου στο Olympia Forum Ι: «Το μυστικό είναι η λέξη “together”»

Νίκος Κοροβέσης στο Olympia Forum Ι: «Χρειάζεται πιο τολμηρή Αποκεντρωμένη πολιτική για τις Περιφέρειες»

Α. Αγγελόπουλος: «Να δώσουμε τη δυνατότητα στην Περιφέρεια να οργανώσει την πολιτική ανάπτυξης τουριστικού ενδιαφέροντος»

Χάρης Θεοχάρης στο Olympia Forum Ι: «Η Περιφερειακή διάσταση ανάπτυξης Τουρισμού η πιο ουσιαστική»

Svetlana Edmeades στο Olympia Forum I: «Τεράστια η κρίση, πρόκληση η Πράσινη Ανάπτυξη»

Alexander Zinell στο Olympia Forum I: «Να δώσουμε κίνητρα στους ταξιδιώτες»

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα