Olympia Forum

Olympia Forum I – Γ. Πατούλης & Δ. Σκάλκος: «Να αξιοποιήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ και να νικήσουμε την γραφειοκρατία»

Ακούστε το άρθρο

Για την αξιοποίησή του ΕΣΠΑ αλλά και για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην υλοποίηση του όλα αυτά τα χρόνια, μίλησαν ο κ. Γιώργος Πατούλης περιφερειάρχης Αττικής και ο κ. Δημήτρης Σκάλκος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Ο κύριος Σκάλκος τόνισε για το ΕΣΠΑ.

“Τα 160 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό να αλλάξει η εικόνα και η φυσιογνωμία της χώρας. Συνέβαλαν στο να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, χρηματοδότησαν χιλιάδες επενδυτικά σχέδια κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνέβαλαν στο να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές και κυρίως μεταφορικές η χώρα μας, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, οδικούς άξονες. Άρα με το ΕΣΠΑ η Ελλάδα σήμερα είναι μία διαφορετική χώρα. Επίσης συνέβαλε στο να υπάρξει μία σύγκλιση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Βεβαίως υπάρχουν και τα βαρίδια της Ελληνικής γραφειοκρατίας.

Δυστυχώς η πολύχρονη οικονομική κρίση δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί από τα χρήματα του ΕΣΠΑ, αφού αυτά τα χρήματα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας είναι πολύ λίγα. Οπότε καταγράφηκε μία οπισθοχώρηση με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη. Άρα το στοίχημα είναι πώς θα τρέξουμε με περισσότερο γοργά βήματα για τα επόμενα πολλά χρόνια, έτσι ώστε να φτάσουμε τα υπόλοιπα κράτη.

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ το οποίο έχουμε τώρα, είμαστε στη μεσαία κατηγορία κρατών όσον αφορά την απορρόφηση. Δεν είμαστε σίγουρα απόλυτα ευχαριστημένοι αλλά δεν πρέπει να είμαστε και αφοριστικοί. Πάντως έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου και πλέον είμαστε στη 13η θέση όσον αφορά την απορροφητικότητα. Πιστεύω ότι με πιο ευέλικτους και φιλικούς κανονισμούς μπορούμε να πετύχουμε σημαντική αύξηση στο ρυθμό υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί ο νέος 4412 σε διαβούλευση, θα ξεκολλήσουν υποδομές οι οποίες έχουν κολλήσει και θα έχουμε γρηγορότερο ρυθμό υλοποίησης τους. Έχουμε όμως λάβει και πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να ξεμπλοκάρουμε επιμέρους διαδικασίες. Θέμα απώλειας πόρων από το τρέχον ΕΣΠΑ δεν πρόκειται να υπάρξει.

Το νέο ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται το 2023. Και φυσικά με τη συνεργασία των περιφερειών θέλουμε όλοι οι πόροι να πάνε εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, δηλαδή στους πολίτες και στους επενδυτές”.

Ο κύριος Πατούλης από την πλευρά του ανέφερε για την αξιοποίηση και τα προβλήματα του ΕΣΠΑ.

“Τα χρήματα που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησαν μεγάλες υποδομές. Αυτά τα χρήματα έχουνε συμβάλει στην ανάπτυξη των περιφερειών, στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Πλέον με την αύξηση του ποσού από το ΕΣΠΑ έχουμε πολύ υψηλές προσδοκίες, αλλά υπάρχουν και απαιτήσεις από όλους εμάς που εργαζόμαστε στην περιφέρεια για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα χρήματα. Θα πρέπει όμως να νικηθεί η γραφειοκρατία, να γίνουμε πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί έτσι ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη παραγωγική αξία.

Η γραφειοκρατία στη χώρα μας και στα ζητήματα του ΕΣΠΑ δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην διαχείριση και προφανώς αξιοποίηση των πόρων. Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα δει σίγουρα η κεντρική κυβέρνηση έτσι ώστε να έχουμε περαιτέρω αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης που είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας. Για να έχουμε νέα μεγάλα έργα υποδομής, αλλά και πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Η 2η Ημέρα: 

Olympia Forum I: H 2η ημέρα (LIVE)

Όλη η επικαιρότητα