Olympia Forum WEB tv

Olympia Forum: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο κυκλικότητας και ανακύκλωσης» (vid)

«Χρειάζεται συστράτευση φορέων»

Έχοντας φτάσει στο  σημείο ένας ολόκληρος πλανήτης να αναζητά τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης, η κυκλική οικονομία στην πράξη αποτελεί όπως όλα δείχνουν αν όχι μονόδρομο, σαφώς μια επιλογή που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Το πώς μπορεί να εφαρμοστεί αποτέλεσε ενδιαφέρον θέμα συζήτησης στο Olympia Forum, με τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη να τονίζει ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε στην πράσινη μετάβαση δηλαδή στην είσοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον περίφημο όρο της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ωστόσο ότι από μόνη της η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να αποτελέσει στρατηγική χωρίς την ενεργειακή επάρκεια. Παρατήρησε ότι πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούν τις δεσμεύσεις απέναντι στη συμφωνία των Παρισίων και ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης της Γλασκώβης πρέπει να δουν όλες οι κυβερνήσεις τι θα κάνουνε τώρα με την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση μπαταριών καθώς ναι μεν δίνονται κίνητρα για ανακύκλωση ή επανάχρηση αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με χώρους -τα φωτοβολταϊκά πηγαίνουν , για παράδειγμα, σε χωματερές-, διαδικασίες και τρόπους αναπλήρωσης. Η πράσινη μετάβαση έχει άμεση σχέση με την κυκλική οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη.

Ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας επεσήμανε ότι στο μέλλον δεν θα πρέπει να μιλάμε για έξυπνους δήμους αλλά για κυκλικούς δήμους. Είναι όπως είπε ένας φιλόδοξος στόχος ενώ σε ότι αφορά στην Ελλάδα διαπίστωσε ότι πρωτοπορεί, καθώς η νέα νομοθεσία ενσωματώνει την κυκλική οικονομία στην διαχείριση των αποβλήτων. Αναφέρθηκε σε τομές που έχουν γίνει ενώ μίλησε για την ψήφιση αύριο, με πράξη υπουργικού συμβουλίου, της εθνικής στρατηγικής για την Ελληνική οικονομία, μία φιλόδοξη στρατηγική η οποία ενσωματώνει και το δεύτερο σχέδιο δράσης κυκλικής οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το επικαιροποιεί ακόμα περισσότερο.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ξεκαθάρισε ότι η ανακύκλωση εσφαλμένα αναφέρεται μερικές φορές και ταυτίζεται με την κυκλική οικονομία, είναι κομμάτι της Ελληνικής κυκλικής οικονομίας, είναι κρίκος της Ελληνικής οικονομίας. “Ανακυκλώνοντας επιβραδύνουμε την κατανάλωση των πόρων του πλανήτη που είναι πεπερασμένη και προστατεύουμε το περιβάλλον των γενιών που έρχονται. Η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους στα απόβλητα συσκευασίας. Πλέον είναι σημαντικό να πούμε ότι όλη αυτή η δραστηριότητα έχει και ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε ετήσια βάση αφού με τον μπλε κάδο εξοικονομούμε χώρο ταφής 18 γηπέδων ύψους 10 μέτρων.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Θανάσης Κεφάλας αναφέρθηκε στην μεγάλη ομπρέλα που έχει όλους αυτούς τους κρίκους και δεν είναι άλλη από την βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “αν θέλουμε να αξιολογήσουμε τις επιδόσεις μας στο τρίγωνο της βιώσιμης ανάπτυξης στην οικονομία, έχουμε διασφαλίσει ότι οι ορυκτές πρώτες ύλες αποτελούν πηγές ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την Ελληνική οικονομία. Επομένως καλύπτουμε ένα σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας της εθνικής οικονομίας όσον αφορά την κοινωνία. Τα μέλη μας αποτελούν υπεύθυνα εταιρικά μέλη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και συστηματικά έχουμε γόνιμο διάλογο με όλους τους μετόχους και συνεισφέρουμε στην ελληνική οικονομία. Είμαστε αυτοί που υπόδειγμα για εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και των πρόσφατων αρχών της κυκλικής οικονομίας” υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών & Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης & Ανάκτησης Ενέργειας Δημήτρης Κονταξής τόνισε ότι η κυκλική οικονομία δεν είναι περιβαλλοντική δράση δεν είναι δέσμη νομοθετικών ρυθμίσεων το περιβάλλον είναι ένα οικονομικό μοντέλο που ξεκινάει το σχεδιασμό των προϊόντων, περνάει στην παραγωγή τους, στην κατανάλωση στην επαναχρησιμοποίηση και στην διαχείριση του αποβλήτου, με ένα τρόπο τέτοιο ώστε να μένει το προϊόν όσο το δυνατόν περισσότερο στην ζωή και να εξοικονομούνται πρώτες ύλες. Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο κυκλικότητας και ανακύκλωσης, αλλά αυτό μπορεί να αποτελεί και ευκαιρία για άλματα, με το Κράτος να πρέπει να βρει τους τρόπους για να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια. Θα πρέπει, όπως είπε, να ενεργοποιηθούν εργαλεία από το κράτος όπως είναι οι πράσινες δημόσιες συμβάσεις “να γίνονται δηλαδή με κυκλικά κριτήρια. γιατί φοβάμαι ότι σήμερα αυτό δεν ισχύει και ισχύει το αντίθετο, δηλαδή κυκλικά προϊόντα αποκλείονται από διαγωνισμούς του δημοσίου”. Παρατήρησε ότι υπάρχουν καλές πρακτικές που άπτονται του ιδιωτικού τομέα και επεσήμανε ότι το τελικό μοντέλο της εθνικής οικονομίας για να αναπτυχθεί χρειάζεται κάποιες προϋποθέσεις όπως είναι η διαφάνεια και η ανάγκη η πολιτεία, πέρα από τους σχεδιασμούς, να μπει στη λεπτομέρεια γιατί αν δεν μπεις λεπτομέρεια δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Για να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ

Χρυσοί Χορηγοί: Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος,Heracles Group of Companies, ΔΕΠΑ, FISIKON, Πανεπιστήμιο Πατρών

Χορηγοί: Δήμος Ολυμπίας, Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Herrco, ΟΣΕ, Περιφέρεια Αττικής, Bayer, ΔΕΔΑ, Samaras & Partners

Υποστηρικτές: Costa Navarino, Dimand, ΕΕΝΕ, Ελληνικά Υδατοδρόμια, Evolution Projects, Hellenic Energy Exchange, Huawei, ΦΟΔΣΑ Ηλείας Ολυμπία Οδός, Aldemar Resorts, ΕΝΠΕ, Grecotel, TUV Hellas, ΚΕΔΕ, Ενωση Λιμένων Ελλάδος, Cafe Femenino, Envirometrics, ΠΕΔΔΕ

Medical Partner: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα