Olympia Forum WEB tv

Olympia Forum: Η πόλη ως μοχλός για την ευημερία και την πρόοδο των πολιτών (vids)

Το αύριο των πόλεων και η βελτίωση του αστικού ιστού απασχόλησε με σειρά συζητήσεων το Olympia Forum II, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.
Ακούστε το άρθρο

Το αύριο των πόλεων και η βελτίωση του αστικού ιστού απασχόλησε με σειρά συζητήσεων το Olympia Forum II, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Ο Δήμαρχος Τιράνων, Erion Veliaj, περιέγραψε στον δημοσιογράφο του TRT, Σωτήρη Πολύζο, πώς κατάφερε να μεταμορφώσει μία πόλη σαν τα Τίρανα, στην οποία πλέον κατοικούν χιλιάδες ξένοι, μεταξύ τους και 25 χιλιάδες Ιταλοί.

Ο κ. Veliaj εξήγησε ότι η Αλβανία, πριν από μερικά χρόνια, ήταν η πιο απομονωμένη χώρα της Ευρώπης και τα Τίρανα, όταν ανέλαβε δήμαρχος ήταν ένα χάος. «Είμασταν η Βόρεια Κορέα της Ευρώπης – επί δικτατορίας υπήρχαν μερικές δεκάδες αυτοκίνητα, τώρα πάνω από 200.000», ανέφερε και τόνισε ότι πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της αυξημένης κυκλοφορίας.

Ο δήμαρχος της Αλβανικής πρωτεύουσας εξήγησε πώς δημιούργησε την ημέρα χωρίς αυτοκίνητα στην πόλη, κοιτάζοντας τα παιδιά και πώς θα ζουν χαρούμενα στην πόλη και όχι αυτό που κοιτούν συνήθως οι πολιτικοί, δηλαδή τον ψηφοφόρο.

«Η ιδανική πόλη πρέπει να έχει το μέγεθος των ανθρώπων». Οι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι για να ζουν μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί, το αυτοκίνητο. Δε γίνεται να περνούν το χρόνο τους κολλημένοι στην κίνηση. Το αυτοκίνητο είναι κάτι που υπάρχει εδώ και 100 χρόνια», είπε και εξήγησε τον κοσμοθεωρία του που βασίζεται στο εξής: «Το θέμα είναι ότι πρέπει να ανησυχούμε για τις επόμενες εκλογές ή για την επόμενη γενιά; Εγώ ανησυχώ για την επόμενη γενιά και έτσι θα πάνε καλά και οι επόμενες εκλογές».

Μιλώντας στο δημοσιογράφο της ΠΑΤΡΙΣ, Γιώργο Μικελόπουλο, ο δήμαρχος της Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιορκάντζης, ανέλυσε την τραγική πραγματικότητα στη Λευκωσία, την τελευταία μοιρασμένη πόλη της Ευρώπης. Έκανε εκτενή αναφορά στην ελευθερία της κίνησης και στη σημασία που έχει αυτό όσον αφορά στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και άλλα. Όπως τόνισε, «εμείς επενδύουμε στην ελευθερία της κίνησης, φτιάχνουμε μεγαλύτερα πεζοδρόμια, φυτεύουμε δέντρα, κάνουμε ποδηλατόδρομους, υποδομές πολιτιστικές, αλλάζουμε χρήσεις σε κτήρια και σιγά σιγά το κέντρο μας μεταμορφώνεται σε προορισμό».

Από αριστερά: Βαγγέλης Γερολιόλιος, Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου – Θεόδωρος Καρυπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Lever – Γιώργος Μικελόπουλος, ΠΑΤΡΙΣ – Κωνσταντίνος Γιορκάντζης, Δήμαρχος Λευκωσίας – Video Wall: Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννιτών

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ, υπογράμμισε ότι η ιστορία μας διδάσκει ότι οι πόλεις ήταν το πρώτο σημαντικό κύτταρο όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να ζουν μαζί. Τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να πάρουν τις ευθύνες που τους αναλογούν «για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να στοχεύσουμε στην αντιμετώπιση των μείζονων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας». Εξήγησε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να ασχοληθεί με το να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, την υγειονομική κρίση όπου ο ρόλος των Δήμων είναι καθοριστικός, το μεταναστευτικό, να οδηγήσουμε τις πόλεις μας σε μία προγραμματισμένη εξωστρέφεια κ.ά.

Ο Βαγγέλης Γερολιόλιος, Δήμαρχο του Δίου – Ολύμπου, εξήγησε ότι είναι διαφορετικός ο προσανατολισμός ενός αστικού δήμου και διαφορετικός ο προσανατολισμός ενός δήμου σαν αυτόν που εκπροσωπεί ο ίδιος. Και ανέλυσε το τεράστιο φάσμα του έργου του, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προβολή του ιστορικού φορτίου, την πολιτιστική κληρονομιάς, τις δράσεις που προσφέρει το βουνό κ.ά.

Ο Θεόδωρος Καρυπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Lever, τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο ώστε οι πόλεις να γίνουν εργαστήρια για την πρόοδο των πολιτών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «όλοι θέλουν να ζουν σε μία πόλη που θα αισθάνονται ασφαλείς, που θα εκπαιδευτούν σωστά, θα ζουν ευχάριστα, θα μετακινούνται εύκολα, θα υπάρχει μέριμνα και θα μπορούν να βγάλουν χρήματα για να στηρίξουν την οικογένειά τους». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το έργο μπροστά μας είναι τιτάνιο, καθώς μέχρι το 2050, εκτιμάται ότι ο πληθυσμός των πόλεων θα αυξηθεί κατά 1,5 φορά. Η Αθήνα, για παράδειγμα, μπορεί να φιλοξενεί 7,5 εκατ. πολίτες.

Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Για να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ

Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο  https://olympiaforum.gr/

Χρυσοί Χορηγοί: Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος,Heracles Group of Companies, ΔΕΠΑ, FISIKON, Πανεπιστήμιο Πατρών

Χορηγοί: Δήμος Ολυμπίας, Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Herrco, ΟΣΕ, Περιφέρεια Αττικής, Bayer, ΔΕΔΑ, Samaras & Partners

Υποστηρικτές: Costa Navarino, Dimand, ΕΕΝΕ, Ελληνικά Υδατοδρόμια, Evolution Projects, Hellenic Energy Exchange, Huawei, ΦΟΔΣΑ Ηλείας Ολυμπία Οδός, Aldemar Resorts, ΕΝΠΕ, Grecotel, TUV Hellas, ΚΕΔΕ, Ενωση Λιμένων Ελλάδος, Cafe Femenino, Envirometrics, ΠΕΔΔΕ

Medical Partner: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Όλη η επικαιρότητα