Olympia Forum WEB tv

Olympia Forum: Η υπεραξία της σύνδεσης τουρισμού και πολιτισμού (vid)

Λίνα Μενδώνη: «Τα μνημεία προστατεύονται καλύτερα όταν είναι ανοιχτά στον κόσμο»
ΠΑΝΕΛ ΤΟΥ OLYMPIA FORUM

“Η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό είναι κάτι που κατακτάται, πρέπει ούτως ή άλλως να συμβεί διότι ο πολιτισμός δίνει υπεραξία στον τουρισμό και δημιουργεί ανταγωνιστικό προϊόν σε σχέση με τις άλλες χώρες”. Με αυτά τα λόγια, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έθεσε ξεκάθαρα την διάσταση αυτού του δίπολου, της διασύνδεσης δράσεων, ώστε οι όποιες στοχεύσεις να είναι αποτελεσματικές καθώς ο πολιτιστικός τουρισμός στις διεθνείς στατιστικές και μελέτες δείχνει ότι καλύπτει το 40% της οικονομίας του τουρισμού.

Όσες επενδύσεις γίνουν στον πολιτισμό επί της ουσίας εξαργυρώνονται στις επενδύσεις για τις τουριστικές ροές και ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, τόνισε ενώ αναφέρθηκε στις συστηματικές προσπάθειες που γίνονται, και τις συνέργειες που αναπτύσσονται. Σε αυτή τη συμπόρευση με το Υπουργείο Τουρισμού κάλεσε σε συστράτευση και την τοπική αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών. 

Αναφερόμενη στις  προτάσεις που υποβλήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης μίλησε για την δημιουργία πέντε πολιτιστικών διαδρομών που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα που ξεκινά από την Ήπειρο, περνά από τα Ιόνια νησιά και καταλήγει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Πελοπόννησο.

“Πρόκειται για μία διαδρομή που ονομάζουμε από τον Όμηρο στο Θερβάντες και επιλέγουμε σημαντικούς χώρους των περιφερειών που διασυνδέονται με ένα κοινό μήνυμα. Η συγκεκριμένη διαδρομή μπορεί να αποτελέσει ένα συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν και μέσω αυτής της διαδρομής θα υλοποιηθούν και έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας“, υπογράμμισε η Υπουργός.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στον Καϊάφα και τον ιαματικό τουρισμό που μπορεί να προσδώσει τεράστια δυναμική στην Ελλάδα , με την συζήτηση ήδη να έχει ανοίξει. 

Με στόχο την ανάπτυξη προγραμμάτων για ηλικίες άνω των 65 και για ΑμεΑ, η κ. Μενδώνη παρουσίασε πρόταση για την Ολυμπία μέσα από την οποία θα διευκολυνθεί η κίνηση στον αρχαιολογικό χώρο με  οχήματα τύπου γκόλφ που θα επιτρέπουν σε αυτούς τους ανθρώπους να μην έχουν πρόβλημα κίνησης ή χρόνου. “Μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοιου είδους υποδομές για να κερδίσουμε κοινωνικές ομάδες από όλο το κόσμο που θα βλέπουν την Ελλάδα ως προορισμό. Να διοργανώσουμε φεστιβάλ τζαζ μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, κάτι που ήδη γίνεται. Έχω την πεποίθηση ότι τα μνημεία προστατεύονται καλύτερα όταν είναι ανοιχτά στον κόσμο”, είπε, δίνοντας το μήνυμα της εξωστρέφειας που από φιλοσοφία πρέπει να γίνει πράξη.

Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις επιδόσεις της Ελλάδας στο κομμάτι της φιλοξενίας την φετινή χρονιά, μια κοινή νίκη όσων κινούνται γύρω από το κομμάτι του τουρισμού, τάση που δεν περιορίστηκε στους θερινούς μήνες αλλά συνεχίστηκε και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Με αυτή την αφορμή, η κ. Ζαχαράκη μίλησε για τον μεγάλο στόχο η Ελλάδα να αποτελέσει προορισμό διακοπών όλο τον χρόνο, με την μεγάλη πρόκληση να είναι η ανανέωση της ταξιδιωτικής εμπιστοσύνης στην χώρα.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης, όπως είπε,  ότι η μέση δαπάνη φέτος που καταγράφεται είναι αυξημένη κατά 20%, ένας στόχος που πρέπει να αξιοποιηθεί όχι με λόγια, αλλά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προγράμματα Δημοσίων επενδύσεων.

“Δεν μιλάμε για κομμάτια, αλλά για ένα ολιστικό πρόγραμμα όπου δεν θα μπορείς να διαχωρίσεις κάποια πράγματα. Ας δούμε λοιπόν την προσέγγιση του υπουργείου τουρισμού, όπου μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε μπροστά μας 320 εκατομμύρια, όπου πολλά θα πάνε στο ανθρώπινο δυναμικό, 46 εκατομμύρια θα πάει στα εξ αποστάσεως σεμινάρια που θα ξεκινήσουν το 2022, όπου ομάδες ανθρώπων θα εκπαιδευτούν πάνω σε αυτό το θέμα. Είναι και αυξημένος ο προϋπολογισμός του νέου ΕΣΠΑ που θα τρέξει μέσα από τις περιφέρειες, ενώ υπάρχει και το πολύ σημαντικό κομμάτι όπου θα τοποθετήσουμε κάποια νομοσχέδια για τους προορισμούς, για την διαχείριση δηλαδή που αφορούν ουσιαστικά τις συνέργειες μεταξύ της περιφέρειας, των δήμων και των λοιπών φορέων, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο ενιαίο. Θα θεσμοθετήσουμε την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών σε όλη την Ελλάδα”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, αναγνώρισε την πολύ καλή δουλειά που έγινε την φετινή χρονιά από το Υπουργείο, με τις συνθήκες να έχουν πλέον οδηγήσει σε άλλες πρακτικές παροχής φιλοξενίας το ανώτατο επίπεδο. Αναφερόμενος στην Πελοπόννησο μίλησε για δύο διαφορετικά διοικητικά χαρακτηριστικά μέσα από τα οποία προβάλλεται και είναι έντονη η ανάγκη να βρεθεί ένα κοινό μήνυμα που να ενώνει τις δύο περιφέρειες. “Πρέπει να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε για το πώς μπορεί να βγαίνει αυτό επικοινωνιακά προς τα έξω. Να εντάξουμε τα ήθη και τα έθιμά, τη γαστρονομία και να συνθέσουμε μια πολιτιστική διαδρομή. Απαιτείται ένα μήνυμα μάρκετινγκ που θα φέρει όλο αυτό το τουριστικό προϊόν στον αφρό”. 

Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας μίλησε για τις αναξιοποίητες ευκαιρίες που δίνει ο πολιτισμός, με τον δήμο του να καταβάλλει προσπάθεια προβολής, μια προσπάθεια δυναμική καθώς η Σπάρτη, όπως είπε, είναι ένα φοβερό brand name. “Υπάρχουν πάνω από 28 πόλεις που λέγονται Σπάρτα, αυτό είναι κάτι το οποίο μας τιμά και πέρσι κάναμε με την cosmote μία σύνδεση και συνδεθήκαμε με 6-7 Σπάρτες στον κόσμο. Αυτά είναι πράγματα που εμείς πρέπει να τα αξιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατόν. Στην Αρχαία Σπάρτη δεν έχουν μείνει σπουδαία μνημεία αφού κάποιοι εκ των χριστιανών κατέστρεψαν παλιά μνημεία για να χτίσουν εκκλησίες και σπίτια. Έχουμε όμως κάνει φοβερή δουλειά σε κάποιες τοποθεσίες όπου θα συνδεθεί ο δωρικός πολιτισμός της Σπάρτης με τον αρχαίο μυκηναϊκό πολιτισμό και αυτή η ιστορία θα δείξει ότι τραβάει από την εποχή της αρχαίας ωραίας Ελένης. Έχουμε το Μυστρά από τα σημαντικότερα μνημεία στον κόσμο όπου προσπαθούμε να πείσουμε τις αρχαιολογικές αρχές ότι θα πρέπει να ξαναζήσει αυτή η καστροπολιτεία. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την περιοχή με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τον γεωπολιτισμό“, σημείωσε.

Εκ μέρους της GRECOTEL, ο Στράτος Μαυραλεξάκης χαρακτήρισε μοναδική την περιοχή της Ηλείας κυρίως λόγω της ύπαρξης Αρχαίας Ολυμπίας γεγονός που την αναδεικνύει σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. “Πρέπει λοιπόν όλοι να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το concept το οποίο είναι μοναδικό για τα παγκόσμια δεδομένα και εμείς σαν εταιρεία στηρίζουμε αυτή τη διαδικασία”.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πάτρας και Πρόεδρος της Επιτροπής «Φύση 2000» Παναγιώτης Δημόπουλος μιλώντας για το δίκτυο Natura,το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τόνισε ότι αποτελεί σχεδόν το 30% της χώρας. “Η φύση, ο πολιτισμός και ο τουρισμός πάνε μαζί και το δίκτυο Natura είναι ένας εγγυητής της πρόσθετης περιβαλλοντικής και τουριστικής αξίας. Στη Φολόη, στον Καϊάφα δεν υπάρχει υπερανάπτυξη τουρισμού και οι συγκεκριμένες περιοχές μπορούν να έχουν μια βιώσιμη ανάπτυξη μέσω ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Δεν βρισκόμαστε στην εποχή που λέμε περιβάλλον εναντίον οικονομίας βρισκόμαστε στην εποχή που προσέχουμε το περιβάλλον. Όλη η Ευρώπη διαθέτει ένα μοναδικό κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιηθεί όπως πρέπει με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Απαιτείται στρατηγικός και συνεκτικός τρόπος με βασικό του δεδομένο ότι η φύση με τον πολιτισμό μπορούν να συνυπάρξουν. Στα θετικά, όσον αφορά τον Τουρισμό είναι και το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δίνεται άδεια χρήσης στις ετικέτες των δικτύων Natura σε διάφορες περιοχές”, τόνισε.

Όλη η επικαιρότητα