Categories: Olympia ForumWEB tv

Olympia Forum IV – Δημήτρης Πτωχός: «Θέλουμε να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά»

Share

Με τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή του BEST TV,  Θέμη Κανελλόπουλο, συνομίλησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης μέρας του Olympia Forum IV το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», και θα διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Πτωχος ανέλυσε το όραμά του για την Πελοπόννησο του αύριο, λέγοντας πως: «Θέλουμε να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά. Να την κάνουμε πρότυπο σε όλους τους τομείς και δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή από τώρα. Η Ελλάδα έχει μπει σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Σε αυτή την βάση πρέπει να ανέβει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η Πελοπόννησος είναι ευλογημένος τόπος, με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και υπέροχους ανθρώπους. Το θέμα είναι να βρούμε αυτά τα πλεονεκτήματα που θα λειτουργούν με συνέργεια μεταξύ τους», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως: «Εμεις εστιάζουμε στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση, αλλά και στον τουρισμό και τον πολιτισμό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Αρχαία Ολυμπία και στην ανάγκη για μια διαπεριφερειακή συνεργασία, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δημιουργώντας συνέργειες στους τρεις τομείς μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να αναβαθμίσουμε τις ήδη υπάρχουσες και να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο που λειτουργούμε. Στην περιφέρεια δεν έχουμε ένα κατάλληλο υπόβαθρο ώστε να έρθει ένας επενδυτής, γι αυτό βασικό είναι να δημιουργήσουμε το υπόβαθρο. Να γίνουμε λειτουργικοί. Να ξεπεράσουμε την γραφειοκρατία. Βασικός ρόλος μιας περιφέρειας είναι να παράξει πολιτική. Να προτείνουμε κεντρικές παρεμβάσεις και να μάθουμε να λειτουργούμε συντεταγμένα για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν απίστευτες γνώσεις και τεχνογνωσία και τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν μέσα στην περιφέρεια και μπορούμε να τους βρούμε και να τους αναδείξουμε. Η Ελλάδα έχει επιστήμονες τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και η περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να διεκδικεί για να μπορεί να υλοποιεί αυτά που θέλει. Αν δείτε τον δείκτη απορρόφησης κονδυλίων, είμαστε μια περιφέρεια με υψηλό δείκτη. Όλα αυτά τα έργα που δεσμεύονται υλοποιούνται. Τα έργα πρέπει να έχουν μια σειρά για να δημιουργείται η προστιθέμενη αξία που θα βλέπει ο πολίτης. Εμείς δεν θα φύγουμε από τα έργα υποδομής θα επιμείνουμε όμως ότι βασική προτεραιότητα θα είναι και όσα δεν βλέπει ο πολίτης. Το άυλο μοντέλο ανάπτυξης είναι στην προτεραιότητά μας».

Δημήτρης Πτωχός, Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου || ΑΠΕ-ΜΠΕ/ OLYMPIA FORUM/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Επίσης ο κ. Πτωχός, υπογράμμισε πως, «η δημιουργία βιομηχανικών, βιοτεχνικών και επιχειρηματικών πάρκων, είναι στις προτεραιότητες μας, καθώς δημιουργώντας μια δομή με απλοποιημένες και ψηφιοποιημένες διαδικασίες μπορούμε να δώσουμε άμεσες λύσεις. Μπορούμε να δεσμευτούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το ανώτερο σημείο ετοιμότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Δεν γίνεται να την αποφύγουμε αλλά μπορούμε να βρούμε λύσεις. Πρέπει να κινηθούμε δυναμικά στον έλεγχο της διαδικασίας πρόληψης, να επαναδιαστασιολογήσουμε τα έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά κλπ). Οι προτάσεις μας είναι η δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου πολιτικής προστασίας, ένα δίκτυο προστασίας των δασών μας και με τους 26 δήμους, ώστε να έχουμε ένα παρατηρητήριο εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής. Η ανάπτυξη, να είναι βιώσιμη, πράσινη και αναπτυξιακή. Και θα αφορά όλους.


Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο https://olympiaforum.gr/

Για να παρακολουθήσετε από κοντά τις εργασίες του Φόρουμ, κάνετε την εγγραφή σας πατήστε ΕΔΩ

Συνδιοργανωτής

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Χορηγοί

Πανεπιστήμιο Πατρών

ΔΕΗ

Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία

Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας Π.Δ.Ε.

Ολυμπία Οδός

Μέλη

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Περιφερειακή Ενότητα Δήμων Δυτικής Ελλάδος

Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ένωση Λιμένων Ελλάδος

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

theocarRental

22-24 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία