Categories: Olympia ForumWEB tv

Olympia Forum IV: Έρευνα και καινοτομία στην υπηρεσία των επιχειρήσεων

Share

Οι νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για την ενθάρρυνση στην καινοτομία συζητήθηκαν στη θεματική ενότητα και για την επένδυση σε οικοσυστήματα τοπικής επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμμετείχαν ο Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, με συντονιστή το δημοσιογράφο του TRT Σωτήρη Πολύζο, στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης μέρας του Olympia Forum IV το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», και θα διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Αθανάσιος Κυριαζής: «Να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχει η έρευνα και να τα κάνουμε επιχειρηματικότητα»

Ο Γενικός Γραμματέας Αθανάσιος Κυριαζής μίλησε για την αναβάθμιση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, επισημαίνοντας κυρίως πως από τότε που ο τομέας αυτός πήγε στο συγκεκριμένο υπουργείο η Ελλάδα έχει γίνει ιδιαίτερα πρωτοπόρα στην έρευνα . «Η Ελλάδα έχει κάνει θαύματα στην έρευνα και αυτά πρέπει να τα κάνουμε πράξη. Η καινοτομία είναι ο δεύτερος πυλώνας, αυτόν προσπαθούμε να αναπτύξουμε.  Δεν θέλουμε την έρευνα για την έρευνα για να γίνονται κάποια διδακτορικά. Ναι να υπάρχουν και αυτά, αλλά θέλουμε τα αποτελέσματα τα οποία παράγονται να έχουν εφαρμογή.  Είπαμε θα πάμε στον τομέα της καινοτομίας. Μία καλή ερευνητική ιδέα θέλουμε αυτό να το κάνουμε πράξη. Να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχει η έρευνα και να τα κάνουμε επιχειρηματικότητα και να μπουν στην οικονομία να μπουν στην ανάπτυξη. Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε σε διαβούλευση και σκεφτόμαστε να χρηματοδοτήσουμε την έρευνα θέλουμε εφαρμοσμένη έρευνα ώστε να επιστρέψουμε τους νέους στον τόπο τους» ανέφερε ο κ. Κυριαζής.

Ο Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, υπουργείο Ανάπτυξης, μιλά σε πάνελ κατά τη διάρκεια των εργασιών του «Olympia Forum IV: Ποιες είναι οι προκλήσεις της Περιφερειακής Ανάπτυξης σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο», στην Αρχαία Ολυμπία, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023. Το Olympia Forum IV διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/OLYMPIA FORUM/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Μιλώντας για την σύνδεση μεταξύ της έρευνας και των επιχειρήσεων, ο Γεν. Γραμματέας σημείωσε ότι «ο βασικός στόχος είναι να συνδέσουμε την έρευνα και την καινοτομία με τις επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι για το νέο πρόγραμμα με ορισμένες αλλαγές. Έχουμε ακούσει τον κόσμο και τις επιχειρήσεις, τους ακαδημαϊκούς. Είναι ένα πρόγραμμα 300 εκ. ευρώ. Διαθέτει Τέσσερις πυλώνες για ενίσχυση μικρομεσαίων, συνεργασίες επιχειρήσεων σύνδεση πανεπιστημίων ερευνητικών κέντρων με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επίσης ενίσχυση αριστείας – επιχειρήσεις που έχουν κατέβει σε ερευνητικά προγράμματα. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Ακολουθούν κι άλλα».

Κωνσταντίνος Κόλλιας: «Η παραγωγή του έργου σε ό,τι αφορά την έρευνα είναι πολύ σημαντική»

«Η παραγωγή του έργου σε ό,τι αφορά την έρευνα είναι πολύ σημαντική. Το επόμενο βήμα είναι η μετουσίωση στην πράξη όλων όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Οι start up είναι ένα βήμα. Η Ελλάδα προσπάθησε να ενσωματώσει τις εταιρείες αυτές» είπε αρχικά από την πλευρά ο πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, συμμετέχει σε πάνελ κατά τη διάρκεια των εργασιών του «Olympia Forum IV: Ποιες είναι οι προκλήσεις της Περιφερειακής Ανάπτυξης σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο», στην Αρχαία Ολυμπία, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023. Το Olympia Forum IV διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/OLYMPIA FORUM/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Παράλληλα, ο κ. Κόλλιας ανέφερε ότι στόχος του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι να παρακολουθεί τις κυψέλες επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα που θα φέρουν σε επαφή τις επιχειρήσεις οι οποίες από την έρευνα θα βρουν και θα προκύψουν νέα προϊόντα και φυσικά η χρηματοδότηση, κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει σε όλη την Περιφέρεια.

Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι «το υπουργείο έχει προσπαθήσει να έρθουν χρηματοδότες και προσπαθεί με εργαλεία ευρωπαϊκών προγραμμάτων να ενισχύσει τις τράπεζες. Υπάρχουν πολλές ιδέες που έμειναν στα χαρτιά αλλά όσο επενδύουμε στο κεφάλαιο αυτό μόνο να κερδίσουμε μπορούμε» και πρόσθεσε πως υπάρχει η σκέψη για την δημιουργία πλατφόρμας που κάθε επιχείρηση μπορεί να εισέρχεται και την ίδια στιγμή να της δείχνει ποια χρηματοδοτικά εργαλεία, σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι διαθέσιμα.


Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο  https://olympiaforum.gr/

Για να παρακολουθήσετε από κοντά τις εργασίες του Φόρουμ, κάνετε την εγγραφή σας πατήστε ΕΔΩ

Συνδιοργανωτής

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Χορηγοί

Πανεπιστήμιο Πατρών

ΔΕΗ

Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία

Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας Π.Δ.Ε.

Ολυμπία Οδός

Μέλη

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Περιφερειακή Ενότητα Δήμων Δυτικής Ελλάδος

Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ένωση Λιμένων Ελλάδος

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

theocarRental

22-24 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία

#olympiaforum

FOLLOW US: FacebookInstagram LinkedinTwitter