Olympia Forum WEB tv Αγροτικά

Olympia Forum IV – Λευτέρης Αυγενάκης: «Έρχεται το νέο σύγχρονο πρόγραμμα του ΕΛΓΑ»

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της αγροτικής οικονομίας συζητήθηκαν εκτενώς, στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης μέρας του Olympia Forum IV το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», που πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.
Ακούστε το άρθρο

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της αγροτικής οικονομίας συζητήθηκαν εκτενώς, στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης ημέρας του Olympia Forum IV το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», και θα διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. Τη θεματική, με συντελεστές τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Νικολακόπουλο, συντόνισε ο δημοσιογράφος του TRT, Σωτήρης Πολύζος.

Ο κ. Αυγενάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην παρουσία του στη Θεσσαλία και στο τι πρέπει να γίνει εκεί για να επουλωθούν οι πληγές που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία. 

«Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται και στο πεδίο αλλά και στο γραφείο συνδυαστικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, και συμπλήρωσε «ήδη κλιμάκιο Με πολύ μεγάλη εμπειρία σε παρόμοια project, δουλεύουν νύχτα-μέρα προκειμένου ο την εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και να δούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να δουλέψουμε πάνω σε αυτές και να πετύχουμε το καλύτερο. Μέσα από τα νέα δεδομένα τα οποία πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Πρέπει να πάμε μπροστα και να μην μείνουμε πίσω».

Όσον αφορά τον σχεδιασμό στο θέμα της άρδευσης των αγροτικών καλλιεργειών σε όλη την Ελλάδα, ο Υπουργός, ανέφερε ότι «η πολιτεία κινήθηκε ταχύτατα μετά το συμβάν των πλημμυρών στη Θεσσαλία, και επεσήμανε ότι τεχνολόγοι και ειδικοί έχουν ήδη τοποθετηθεί στη Θεσσαλία προκειμένου τα επόμενα εικοσιτετράωρα να μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των πληγέντων και κυρίως να δοθούν μέσα αποζημιώσεις για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο». Παράλληλα, επισήμανε ότι «όλα αυτά πρέπει να γίνουν ταχύτατα για να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στις αναγκαίες αποζημιώσεις, ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, και να υπάρξει ειδικά μέριμνα, όσο αφορά τα ζώα τα οποία χάθηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες». 

Μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης, κάλεσε τον κόσμο να κάνει άμεσα τη δήλωσή του προκειμένου να αποζημιωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιατί τα στρέμματα που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία ξεπερνούν τις 900.000. 

Ανέφερε ακόμη ότι «πρέπει να γίνει ψηφιοποίηση στον πρωτογενή τομέα, για να μπορεί η πολιτεία να προσφέρει περισσότερα»,  και στάθηκε ιδιαίτερα στα κακώς κείμενα που έχουν παρουσιαστεί στη Θεσσαλία, από επιτήδειους οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν μέσα από ανακριβείς δηλώσεις. 

Σχετικά με το παραπάνω “φαινόμενο”  τόνισε ότι οι τιμές αγροτικά προϊόντα αυξήθηκαν χωρίς να χρειάζεται να γίνει αυτό αφού δεν παράγονται στη Θεσσαλία όμως κάποιοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την υπάρχουσα κατάσταση. «Είναι ντροπή αυτό και μόνο ντροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ψηφιοποίηση επισήμανε ότι «μέχρι το βράδυ θα έχει έρθει στη Βουλή το νέο επικαιροποιημένο σύγχρονο πρόγραμμα του ΕΛΓΑ, που θα αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα μπορεί ο κάθε παραγωγός να βλέπει τη ζημιά που έχει υποστεί πιο εύκολα από ότι σήμερα και φυσικά να μπορεί να δει την παραγωγή του, τι χρειάζεται αυτή για να γίνει καλύτερη.

Σημείωσε ακόμη ότι οι αγρότες θα πρέπει να μπουν σε ένα νέο κόσμο παραγωγής, και ιδίως οι επαγγελματίες αγρότες. «Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης του επαγγελματία αγρότη, που θα πρέπει να φροντίσουμε να αποκτήσουμε κατάρτιση και εκπαίδευση. Επίσης πρέπει να υπάρχει πιο σωστός τρόπος διαμοιρασμού των επιδοτήσεων, για να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους οι οποίοι θα ασχοληθούν με το πρωτογενή τομέα επαγγελματικά». 

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος (Δ), Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, και ο Λευτέρης Αυγενάκης (διαδικτυακά), υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμμετέχουν σε πάνελ με συντονιστή τον Σωτήρη Πολύζο (Α), Δημοσιογράφο στο TRT, κατά τη διάρκεια των εργασιών του «Olympia Forum IV: Ποιες είναι οι προκλήσεις της Περιφερειακής Ανάπτυξης σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο», στην Αρχαία Ολυμπία, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023. Το Olympia Forum IV διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/OLYMPIA FORUM/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

«Θα κάνουμε τα πάντα για να έχουμε δυναμικό πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα» τόνισε ο κ Αυγενάκης. «Είναι προσωπική μου δέσμευση αλλά και του πρωθυπουργού. Θέλουμε 60.000 νέους αγρότες και η πρώτη απόφαση που πήρα ήταν να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για να γίνει αυτό. Δόθηκε μάλιστα μία σημαντική πρώτη Βοήθεια σε όσους από αυτούς θα επενδύσουν πάνω στη καλλιέργεια της γης», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του. 

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ανέφερε πως «το θέμα που πρέπει να συζητάμε πρώτιστα είναι η καινοτομία και η ψηφιοποίηση, γιατί πολλοί νέοι αγρότες αγωνιούν για το πώς θα μπορέσουν να “μπουν” σε σύγχρονους νέους τρόπους καλλιέργειας, ενώ φυσικά μεγάλο άγχος για όλους είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Επίσης τόνισε ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε αποζημιώσεις για να μπορέσουμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να παραμείνουν την στον αγροτικό τομέα. Μέσα από αυτή τη οδηγία μπορούμε να οδηγηθούμε σε πιο ανθεκτικές καλλιέργειες και σε πιο ανθεκτικά προϊόντα που θα αντέχουν τη κλιματική κρίση. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τους αγρότες να αναζητούν αυτούς που σύγχρονους νέους τρόπους καλλιεργειών». 

Όπως επισήμανε, «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να το καταφέρουμε αλλά είμαστε σε καλό σημείο και έχουμε πετύχει πολλά πράγματα, αφού έχουμε υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα τα οποία μπορούμε να διαθέσουμε στην Ευρώπη. Πρέπει όμως να κάνουμε μεγάλα βήματα στην κατάρτιση των αγροτών». 

Αναφορικά με τους Ηλείους αγρότες, ο βουλευτής σημείωσε πως, «αυτό που τους απασχολεί έντονα είναι να αποζημιωθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα για τις ζημιές που έχουν υποστεί και για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής που είναι μεγάλο, καθώς και να πουλήσουν τα προϊόντα τους, μιας και υπάρχουν προϊόντα που δεν μπορούν να πουληθούν στην τιμή που θα έπρεπε στο ράφι και αυτό σίγουρα δεν βοηθάει». 

Υπό αυτό το πρίσμα τόνισε, πως «πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη διαχείριση του νερού, γιατί αυτό θα σημαίνει και καλύτερα αγροτικά προϊόντα και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνει μεγάλη επένδυση στη νέα γενιά των αγροτών». 

Όπως είπε, «έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να έρθει στην Ηλεία κάτι αντίστοιχο με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, που θα καταρτίζει τους νέους αγρότες, και φυσικά να προχωρήσουμε και σε συνεταιριστικά σχήματα δίνοντάς τους φυσικά διάφορα κίνητρα». 

Ο κ. Νικολακόπουλος, στάθηκε ακόμα στο ότι «θα πρέπει να υπάρξουν καλύτερες υποδομές στην Ηλεία, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί λύση και στα χρέη τα οποία υπάρχουν σε ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ». 

Ακόμη, για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής δήλωσε ότι «είναι στοίχημα του πρωθυπουργού και ένα τεράστιο θέμα για την Ηλεία και πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό και να τα καταφέρουμε καλύτερα». 

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, μιλά σε πάνελ κατά τη διάρκεια των εργασιών του «Olympia Forum IV: Ποιες είναι οι προκλήσεις της Περιφερειακής Ανάπτυξης σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο», στην Αρχαία Ολυμπία, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023. Το Olympia Forum IV διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/OLYMPIA FORUM/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Τέλος, ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε πιο προσεκτικά το θέμα της σταφίδας, να βοηθήσουμε έτσι ώστε οι αγρότες μας που την καλλιεργούν, να ξέρουν ότι θα έχουν ένα καλό εισόδημα», ενώ για τα συνεταιριστικά σχήματα τόνισε ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά και νέα, τα οποία είναι αρκετά δυναμικά και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα αφού βέβαια και η πολιτεία τους δώσει κάποια σοβαρά κίνητρα».


Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο  https://olympiaforum.gr/

Για να παρακολουθήσετε από κοντά τις εργασίες του Φόρουμ, κάνετε την εγγραφή σας πατήστε ΕΔΩ

Συνδιοργανωτής

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Χορηγοί

Πανεπιστήμιο Πατρών

ΔΕΗ

Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία

Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας Π.Δ.Ε.

Ολυμπία Οδός

Μέλη

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Περιφερειακή Ενότητα Δήμων Δυτικής Ελλάδος

Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ένωση Λιμένων Ελλάδος

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

theocarRental

22-24 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία

#olympiaforum

FOLLOW US: FacebookInstagram LinkedinTwitter 

Όλη η επικαιρότητα