Categories: Olympia Forum

Olympia Forum IV: Όλα όσα ειπώθηκαν στις 2 συζητήσεις της διαΝΕΟσις για την ανασυγκρότηση της Ηλείας, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία

Share

Η διαδικασία ανασυγκρότησης της Ηλείας, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, ήταν μια από τις βασικές θεματικές ενότητες της πρώτης ημέρας του Olympia Forum IV που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», και διεξήχθη από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις, συμμετείχαν ο Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, ο Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις και οΔημήτρης Σκάλκος, ενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Ο κ. Νικολάου, ανέπτυξε τη μελέτη της διαΝΕΟσις, τονίζοντας πως είναι αισιόδοξος για το πλάνο αυτό, καθώς έχει τα στοιχεία εκείνα που του επιτρέπουν και να εφαρμοστεί αλλά και να αποδώσει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις, επισήμανε τη δυσκολία αυτού του εγχειρήματος, και εξήρε τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και τον καθηγητήΓιώργο Πετράκο, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του έχει αποδώσει τα μέγιστα. Παράλληλα, όπως είπε χωρίς την κοινωνική αποδοχή δεν θα μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα, και γι αυτό δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος με την υποστήριξη της κοινωνίας της Ηλείας στο πλάνο της ανασυγκρότησης. Επίσης, σημείωσε πως πολύ σημαντικές είναι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους δήμους και τους βουλευτές της Ηλείας.

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της μελέτης είπε πως προβλέπεται η δημιουργία ενός τοπικού συμβουλίου των δημάρχων το οποίο θα συνεργάζεται με το Επιμελητήριο του νομού, αλλά και με τοπικούς παράγοντες, και ότι την επόμενη δεκαετία αναμένεται μια εισροή πόρων που φτάνει τα 100 δις, από όλες τις πηγές χρηματοδότησης, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, για την τεράστια στήριξη του στην προσπάθεια αυτή.

Στη συνέχεια, ο κ. Φαρμάκης, συνεχάρη τους ανθρώπους της diaNEOsis, για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν ώστε σήμερα, να έχει εκπονηθεί αυτή η μελέτη, η οποία ουσιαστικά μέτρησε και ποσοτικοποίησε το έλλειμμα της περιοχής.

Όπως είπε το βλέμμα της περιφερειακής αρχής είναι στραμμένο στο πρόγραμμα «Ηλεία 2030», με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία και δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου, τονίζοντας πως αυτό που μένει σε κάθε περίπτωση είναι τα χρήματα αλλά όπως ανέφερε, εδώ υπάρχει ένα καλό “timing” μιας και η νέα προγραμματική περίοδος συμπίπτει με την έναρξη του ΕΣΠΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στο ταμείο ανάκαμψης, ως μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, αλλά στην ανάγκη προτεραιοποίησης ως προς την εύρεση πόρων και την κάλυψη αναγκών, ώστε το μοντέλο που σχεδιάζεται να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την Ηλεία.

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο κ. Φλουρής, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη μελέτη της diaNEOsis, η οποία όπως είπε είναι σε απόλυτη αρμονία με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τις προβλέψεις που έχουν γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού σημείωσε πως η Ηλεία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον τουρισμό, ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, και σε συνδυασμό με μια σειρά από ενέργειες και χρηματοδοτήσεις μπορεί να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό succes story, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το υπουργείο Τουρισμού έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, και σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια, είναι εφικτή η υλοποίηση της μελέτης, που θα οδηγήσει σε μια τεράστια ανάπτυξη για την περιοχή».

Τελευταίος πήρε το λόγο, ο κ. Σκάλκος, ο οποίος μίλησε για τις ευκαιρίες που ανά διαστήματα έχουν χαθεί όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη και τη σημασία της πολιτικής βούλησης, όταν πραγματικά υπάρχει η θέληση για να πετύχει ένα σχέδιο. Όπως είπε, η μελέτη της diaNEOsis, θα βοηθήσει ουσιαστικά την Ηλεία, όπως και το αντίστοιχο πιλοτικό σχέδιο που εφαρμόζεται στην Εύβοια.

Το παν, όπως τόνισε είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, η πολιτική βούληση, και η άντληση πόρων που θα χρησιμοποιηθούν σωστά. «Ξεκινάμε με ένα καλό σχεδιασμό, έχουμε τη διαβούλευση, και βέβαια είναι σημαντικό οι τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν τα σχέδια που θα ολοκληρωθούν σε ορίζοντα δεκαετιών», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Μπορείτε να διαβάσετε όσα ειπώθηκαν, εδώ

Και να παρακολουθήσετε το βίντεο ολόκληρης της συζήτησης

Η δεύτερη συζήτηση που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις στο πλαίσιο του Olympia Forum την Παρασκευή 22/9, επικεντρώθηκε στη διακυβέρνηση της ανασυγκρότησης της Ηλείας, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε πως αρχικά αντιμετώπισε με δυσπιστία τη συγκεκριμένη μελέτη, όμως πλέον και αφού έχει δει ολοκληρωμένο το πρώτο σκέλος της κάθε σκιά εξαφανίστηκε, και τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του νιώθουν πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, τόσο από τα προτεινόμενα έργα που υπάρχουν σε αυτό, όσο και για τα στοιχεία εκείνα τα οποία αν αξιοποιήσουμε κατάλληλα, τόσο σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικότητας, μπορούν να προκύψουν δράσεις και σχέδια που θα ωφελήσουν τον τόπο μας.

Επίσης, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: πως «η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας με επικεφαλής τον Νεκτάριο Φαρμάκη, επανασχεδίασε τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις με βάση τα γεωγραφικά και οικονομικά δεδομένα που ισχύουν, θέτοντας την Ολυμπία κέντρο δύο σε δύο ΟΧΕ, μία μαζί με τη νότια Ηλεία και μία μαζί με τα αστικά κέντρα Πύργου και Αμαλιάδας. Αυτή η επιλογή δείχνει ότι δεν θέλουμε να «εγκλωβιστούμε» ούτε να εγκλωβισουμε την Αρχαία Ολυμπία, αλλά να τη μετατρέψουμε σε «όχημα» ανασυγκρότησης όλης της Ηλείας, Ο πρώτος χωρικός άξονας στοχεύει στον συνδυασμό πολιτισμού, τουρισμού και αγροτικής παραγωγής, καθώς η Ολυμπία συνδέεται με την υπόλοιπη νότια Ηλεία, η οποία διαθέτει σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όπως ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, το Αρχαίο Θέατρο Πλατιάνας και την Αρχαία Σαμία, στην οποία πρόσφατα εντοπίστηκε το ιερό του Ποσειδώνα. Ταυτόχρονα έχει μοναδική ακτογραμμή, ιαματικές πηγές και πλούσια αγροτική παραγωγή. Επιδίωξή μας λοιπόν είναι να δρομολογηθούν επενδύσεις σε αυτό το τρίπτυχο. Οι δεύτερος χωρικός άξονας επενδύσεων συνδέει την Ολυμπία με τους δήμους Πύργου και Ήλιδας, δημιουργώντας ένα τρίπολο ανάπτυξης, με ασύγκριτο περιβαλλοντικό πλούτο  (υγρότοποι, προστατευόμενα τοπία κλπ.) και δυνατότητες επένδυσης στον αθλητισμό, στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα βιολογική γεωργία, στην παραγωγή ενέργειας με έμφαση στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μαζί με τις ΟΧΕ, ως Περιφέρεια παρουσιάσαμε το πλάνο μας για τα επιχειρηματικά πάρκα στην Ηλεία, με στόχο να δώσουμε προοπτική μακρόπνοου σχεδιασμού και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Γνωρίζουμε όλοι πως ένα ζήτημα της ηλειακής αλλά και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, είναι τα μικρά επιχειρηματικά μεγέθη, που δυσκολεύουν την απόκτηση ισχυρού μεριδίου στην αγορά. Φυσικά έχουμε ελεύθερη οικονομία και ο κάθε άνθρωπος επενδύει όπου επιθυμεί. Η δική μας στόχευση είναι με τις ΟΧΕ και με τα επιχειρηματικά πάρκα να διαμορφώσουμε οικονομία κλίμακας. Να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και να ενθαρρύνουμε τις συνέργειες, για να έχουμε βιώσιμα επενδυτικά εγχειρήματα που θα φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τη διαΝΕΟσις, και τον δ/ντη της κ. Νικολάου, για όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, και τη σκληρή δουλειά ώστε να έρθει εις πέρας αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που έχει αγκαλιαστεί τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όσο και από τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του, και τόνισε πως απαιτείται σκληρή δουλειά από όλους και πως οι προτάσεις που έγιναν από τους δήμους, έχουν γίνει μετά από πολύ προετοιμασία, και με προτεραιοποίηση των έργων και των δράσεων που πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Γεωργιόπουλος, αναφέρθηκε ακόμη, στα όσα έγιναν φέτος σε Έβρο και Θεσσαλία, γεγονότα που βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης ως άμεσες προτεραιότητας, πέρα από την προστασία για να προληφθεί η καταστροφή, τη μέριμνα για γρήγορη αποκατάσταση, με σωστή και δίκαιη κατανομή των πόρων που αντλεί η χώρα μας, κυρίως από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά είναι επίσης σημαντικό οι δήμοι να έχουν ιδίους πόρους, ώστε να μπορέσουν να εστιάσουν και να επενδύσουν στις μελέτες που εκπονούνται και να προχωρήσουν το συντομότερο στην πράξη.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την πορεία της μελέτης, και έκανε λόγο για ένα σχέδιο που όμοιό του δεν έχει εκπονηθεί ποτέ για την Ηλεία. Ακόμη, επισήμανε πως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, από όλους τους εμπλεκόμενους, και να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους, όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαιτούνται. και συνέχισε λέγοντας πως η Ηλεία, είχε μεγάλη ανάγκη από αυτό τη μελέτη αυτή, όπως έχει ανάγκη από επενδύσεις, και τη συγκρότηση ενός επιχειρηματικού πάρκου.

Τελευταίος, μίλησε ο Γεώργιος Γαλανός, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής και Ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος στάθηκε σε πιο πρακτικά ζητήματα, τα οποία αφορούν τις διαδικασίες υλοποίησης μελετών όπως αυτή της διαΝΕΟσις, αλλά και τις διαδημοτικές συνεργασίες που απαιτούνται για να μπορούμε να μιλάμε για επιτυχημένες προσπάθειες. Ενώ, απαραίτητη είναι η άρτια συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, προκειμένου να υπάρχουν άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα. Ακόμη, τόνισε πως οι αναπτυξιακοί οργανισμοί πρέπει να έχουν την δέουσα στελέχωση και χρηματοδότηση, καθώς και να υπάρχει η δυνατότητα άμεσων θεσμικών παρεμβάσεων, ώστε να αποφεύγονται οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τη συζήτηση συντόνισε η Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις. Μπορείτε να διαβάσετε όσα ειπώθηκαν, εδώ

Και να παρακολουθήσετε το βίντεο ολόκληρης της συζήτησης