Πολιτική

Olympia Forum – Κ. Μητσοτάκης: Ανάπτυξη στην Περιφέρεια, οικονομική ανάταξη στην Κοινωνία

ΤΟ 2ο OLYMPIA FORUM Άνοιξε χθες και συνεχίζει τη δημόσια συζήτηση για σύγχρονο κράτος με ισχυρή αυτοδιοίκηση
Ακούστε το άρθρο

Το διεθνούς «ακτινοβολίας» με το ανάλογο σημαντικό περιεχόμενο για τις μελλοντικές εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα 2ο Olympia Forum αποτέλεσε από την πρώτη ώρα των εργασιών του χθες στο Ζάππειο της Αθήνας και θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες να συγκροτεί μια ξεχωριστή «πλατφόρμα» συζήτησης με άξονα την ανάπτυξη και τους παράπλευρους τομείς που θα συμβάλλουν στην
επίτευξή τους.

Η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» ως διοργανώτρια, σε συνεργασία με το γνωστό αξιακό Forum των Δελφών, έχει ανοίξει ήδη το μεγάλο ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ της περιφερειακής ανασυγκρότησης με πρωταγωνιστές τις ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ και τις ισχυρές αυτοδιοικήσεις. Άλλωστε, όπως είπε χθες στην έναρξη του Συνεδρίου και ο Δνων Σύμβουλός της Ελευθέριος Λεων. Βαρουξής «Τώρα είναι η ώρα της Περιφερειακής Ελλάδας!..» προδιορίζοντας ένα μοντέλο ουσιαστικής προοπτικής για τον τόπο και την χώρα μας!

Ομιλητές από την κεντρική πολιτική σκηνή, τεχνοκράτες, επιστήμονες, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, επιχειρηματίες κι εκπρόσωποι φορέων συναντώνται στο πλαίσιο του Olympia Forum οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν πριν λίγο. Το Forum φέτος πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα (20 και 21 Οκτωβρίου) και στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία (22 και 23 Οκτωβρίου), σε δύο χώρους με τεράστιο συμβολισμό για την Ελλάδα, την Ευρώπη κι όλη την υφήλιο.

ΤΙ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων οι σύνεδροι εξελίσσονται οι εργασίες του Συνεδρίου, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως «το 2ο Olympia Forum έρχεται να συμβάλλει ουσιαστικά στη δημόσια συζήτηση γύρω από την περιφερειακή ανάπτυξη, ως μία από τις καίριες παραμέτρους της οικονομικής ανάταξης, της κοινωνικής προόδου και της μείωσης των ανισοτήτων με τη διάχυση των οφελών σε ολόκληρη την κοινωνία».

Στον σύντομο χαιρετισμό του (που διαβάστηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εφημερίδας «Πατρίς» κ. Λευτέρη Βαρουξή), ο Πρωθυπουργός αναφέρει: «Η προσέγγισή της είναι πολύπλευρη: ευρωπαϊκή, εθνική, τοπική.  Η περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας και ο προγραμματισμός για τα έργα και τις δράσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα είναι από τα κύρια στοιχεία για την οικοδόμηση της Ελλάδας του μέλλοντος. Μιας Ελλάδας παραγωγικής, εξωστρεφούς, που κάνει ψηφιακά άλματα και είναι προσανατολισμένη στην πράσινη οικονομία. Που αναδεικνύει τις μεγάλες ικανότητες των Ελλήνων και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής: τα προϊόντα, τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία, τον πολιτισμό. Πέραν των ιδιωτικών επενδύσεων που ήδη δρομολογούνται λόγω της εμπιστοσύνης και του νέου οικονομικού περιβάλλοντος που οικοδομείται στην Ελλάδα, η χώρα μας διαθέτει στα επόμενα χρόνια σημαντικές πηγές χρηματοδότησης που αθροιστικά πλησιάζουν τα 77 δισ. ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης, δύο πυλώνες της ΚΑΠ, CEF, κ.ά.) πολύ σημαντικό μέρος των οποίων κατευθύνεται στην περιφέρεια».

Κλείνοντας εξέφρασε την πεποίθηση πως «η πληθώρα των ομιλητών, που προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες, την κεντρική πολιτική σκηνή και την επιχειρηματικότητα, αλλά και η ποικιλία των θεμάτων εγγυώνται έναν ζωηρό και εποικοδομητικό διάλογο» επισημαίνοντας πως «το πυκνό τετραήμερο πρόγραμμα θα μας πλουτίσει με χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΩΜΑΤΟΣ

Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Forum Δελφών

«Δυνατές τοπικές κοινωνίες για μια ισχυρή Ελλάδα»

Στον θεμελιώδη, κομβικό ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στην προσπάθεια για μια ισχυρή Ελλάδα αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Γιάννης Θωμάτος, Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Forum Δελφών, κάνοντας μάλιστα την ευχή το επόμενο Forum να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στην Αρχαία Ολυμπία.

«Στην αναζήτηση στρατηγικής για κάθε ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας θα διαπιστώσει κανείς πως ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων είναι καίριος για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Αυτό είναι και το βασικό θέμα του Συνεδρίου. Γιατί όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας περνάνε μέσα από το πρόγραμμα του Olympia Forum».

Ακολούθως έθεσε μια σειρά από ερωτήματα για τα οποία όπως είπε θα αναζητηθούν απαντήσεις στο πλαίσιο των εργασιών του Forum. Μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Ας αναρωτηθούμε: Τι σημαίνει ψηφιοποίηση; Τι σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος; Πώς ενδυναμώνεται το τουριστικό προϊόν της χώρας; Τι θα πει ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα; Τι είναι αυτό που τροφοδοτεί τις εξαγωγές; Αυτό είναι το κεντρικό θέμα του Forum κι εκεί επικεντρώνονται κι εξειδικεύονται όλες μας οι συζητήσεις».

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του και αφού ευχαρίστησε μετέχοντες και χορηγούς τόνισε: «Το Olympia Forum φέτος, μέσα από διεργασίες, μέσα από επιλογή κατάλληλων ομιλητών και σύνθεση πάνελ, σε αυτό θα δώσει έμφαση, σε ιδέες και προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δυναμικής των Πόλεων και των Περιφερειών όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος για το 2021. Με άλλα λόγια ισχυρή Ελλάδα μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών».

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΑΡΟΥΞΗΣ ΕΔΩΣΕ ΜΕ ΤΟ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ FORUM

«Τώρα είναι η ώρα… της  Περιφερειακής Ελλάδας»

Στους στόχους της διοργάνωσης αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Λευτέρης Βαρουξής, Διευθύνων Σύμβουλος της Εφημερίδας «Πατρίς» που συνδιοργανώνει το συνέδριο: «Πατρίς, η λέξη σημαίνει η γη των Πατέρων μας, ”Πατρίς” είναι και το όνομα της εφημερίδας μας. Με την ίδια αγάπη που τρέφουμε για την ιδιαίτερη πατρίδα μας,  αγκαλιάζουμε πλέον και την ευρύτερη πατρίδα μας, με όλες τις πόλεις της και όλες τις περιφέρειές της. Με τους καταξιωμένους  συνεργάτες μας, του Οικονομικού Forum των Δελφών έχουμε ένα κοινό όραμα και μια κοινή φιλοδοξία: να στηρίξουμε τη μεγάλη οικογένεια των δεκατριών περιφερειών της χώρας μας ώστε με τη βοήθεια και τη γνώση μιας πλειάδας αρίστων Ελλήνων πολιτικών, τεχνοκρατών, επιχειρηματιών να αποκτήσουν πρόσβαση σε εργαλεία γνώσης για την ανάπτυξή τους και την πρόοδό τους. Αυτό αποτελεί και τον στόχο όλης αυτής της κοινής προσπάθειάς μας. Με τόλμη στρέψαμε το βλέμμα μας και ζητήσαμε την αρωγή και Ευρωπαίων ομολόγων τους για να μας δώσουν κι αυτοί όπλα γνώσης ώστε να γίνουν ωφέλιμες δράσεις, με θετικό αποτέλεσμα για τους πολίτες της Ελληνικής Περιφέρειας».

Ο κ. Βαρουξής καλωσορίζοντας τους μετέχοντες τόνισε πως το «2ο Olympia Forum που διεξάγεται σε μία περίοδο μεγάλων και σύνθετων αλλαγών και προκλήσεων, σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο» κι ότι «ήρθε η ώρα για την Περιφερειακή Ελλάδα να παίξει ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων και όχι αποδέκτη».

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Η πανδημία οδήγησε στον αναγκαστικό περιορισμό οποιασδήποτε δραστηριότητας με δραματικές επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες. Έχουν ήδη γίνει φανερές οι διαφορετικού τύπου και έντασης επιπτώσεις της και στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους θα καθορίσει τη δυναμική της οικονομικής ανάταξης την επόμενη μέρα. Για την επίτευξη του στόχου η ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας αποτελεί μονόδρομο. Οφείλουμε να κάνουμε τις δράσεις μας και τις υποδομές μας πιο φιλικές για το περιβάλλον, τις πόλεις μας πιο ”έξυπνες”, την οικονομία μας κυκλική. Το πως θα γίνει αυτό είναι το αντικείμενο του παρόντος συνεδρίου. Είναι καθόλα αυτονόητο πως η προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να έχει ως επίκεντρο την Περιφέρεια. Γι’ αυτό και πρέπει να οικοδομήσουμε ανθεκτικές περιφέρειες και τοπικές κοινότητες. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το αναπτυξιακό δυναμικό κάθε περιοχής της χώρας».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι «μόνο με τη συνεχή και ουσιαστική συνεργασία των φορέων και κυρίως με πολλή δουλειά, θα επιτευχθεί η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική υλοποίηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η χώρα, η κάθε Περιφέρεια, η κάθε πόλη της Ελλάδας μας».

Όλη η επικαιρότητα