Olympia Forum WEB tv

Olympia Forum: «Ο ρόλος των τοπικών αρχών στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής»

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Olympia Forum.

Έχοντας φύγει από όσα περιγράφει η έννοια της κλιματικής αλλαγής και βιώνοντας πλέον την κλιματική κρίση, σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Olympia Forum ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος με τις Περιφέρειες και τους Δήμους να πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς μίλησε για τα σχέδια για να αντιμετωπιστούν οι εκτιμώμενοι κίνδυνοι, οι επιπτώσεις, το κόστος τους, σχέδια που βασίζονται στην πρόληψη, με μέριμνα για την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Αναφέρθηκε στο προσχέδιο που είναι ήδη έτοιμο να κατατεθεί στην Βουλή και να ξεκινήσει η διαβούλευση με όλους τους φορείς, με τις Περιφέρειες να αναδεικνύονται θεματοφύλακες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης χρηματοδότηση των Περιφερειών, τις μελέτες που απαιτούνται για τις περιοχές Natura, τον συνυπολογισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχών και την διαφύλαξη των οικοτόπων.

Ο κ. Αμυράς χαρακτήρισε τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 1997 ως το κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση καθώς αναγνωρίζουν ότι το περιβάλλον είναι η υπεραξία μας ενώ χαρακτήρισε σημαντική και την δύναμη της ευρωπαϊκής οικογένειας, για την επίτευξη των στόχων.

Η Ευρωβουλετής Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε στην μεγάλη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τρόπο αντιμετώπισης της ενέργειας και την αναβάθμιση των κτιρίων, πρωτοβουλίες για τις οποίες η περιφέρεια μπορεί να παίξει ένα καταλυτικό ρόλο ως μια κοινή συνισταμένη στην ενσωμάτωση των νέων ιδεών. Σημαντικό βάρος έδωσε στην μελέτη και καταγραφή της ενεργειακής φτώχειας, ώστε να βρεθούν νέα εργαλεία και πηγές ενώ μίλησε και για τον κανονισμό που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εθνικές ενισχύσεις για την υπόθεση των λιγνιτωρυχείων τα οποία σταματούν να λειτουργούν με στόχο να σταματήσει τις εκπομπές των ρύπων του μεθανίου. Σημαντική στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας είναι, όπως είπε, και η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης μίλησε για τις οδυνηρές επιπτώσεις που έχει στα νοικοκυριά η αύξηση στων τιμών πετρελαίου και παραγώγων του αερίου, υπογράμμισε ότι όσο μειώνονται οι λιγνιτικές δραστηριότητες τόσο θα μειώνεται και η επαγγελματική δραστηριότητα και οι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους ενώ πρόσθεσε και τις επιπτώσεις στο μικροκλίμα που θα πρέπει να μπουν στον μεγεθυντικό φακό ως άμεσα συνδεδεμένες με την κλιματική κρίση. Ανέδειξε την αναγκαιότητα για περισσότερες ελευθερίες και αυτονομίες για να βρει πεδίο εφαρμογής η περιφερειακή διακυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάποιες αγκυλώσεις θεσμικού χαρακτήρα που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της Πράσινης Μετάβασης, θεωρώ ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε τόπο για την απασχόληση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση της ενεργειακής φτώχειας και την βελτίωση της βιωσιμότητας”.

Ο Ιδρυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη EPLO, Σπύρος Κουβέλης μίλησε για τον χρόνο που έχει χάσει η χώρα μας παραμένοντας στην εποχή του λιχνίτη, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης που ως σήμερα παραμένουν  “ο φτωχός συγγενής”, αποκομμένοι από τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, τονίζοντας ότι Περιφέρεια σήμερα είναι η μόνη που μπορεί να τρέξει το πρόγραμμα της συμμετοχής των ανθρώπων σε αυτήν την τεράστια οικονομική και ενεργειακή μετάβαση. “Δεν μπορεί να το κάνει μόνο μία κεντρική κυβέρνηση, μπορεί να το κάνει η περιφέρεια που είναι κοντά στους πολίτες. Το ίδιο ισχύει και τοπική αυτοδιοίκηση σε επίπεδο δήμων και έχουμε τρεις διαστάσεις: ο πρώτος είναι ο περιορισμός των εκπομπών, δεύτερη είναι η διάσταση της ανθεκτικότητας, πώς μπορεί δηλαδή ο δήμος και μία περιφέρεια να είναι έτοιμοι για αυτά που έρχονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να υπάρχει σχέδιο για ευάλωτες ομάδες, σχέδια για χώρους πρασίνου. Τρίτο σημείο είναι η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Δεν αρκεί ο κρατικός μηχανισμός μόνος του στο επίπεδο της κεντρικής Κυβέρνησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού έχει τεράστια σημασία λόγω της επαφής και της ενεργοποίησης των πολιτών. Οι πολίτες που μένουν σε μία περιοχή μπορούν να βοηθήσουν αρκεί αυτό να γίνει συντεταγμένα και μέσα από ένα πρόγραμμα καλής διακυβέρνησης και συμμετοχικής διακυβέρνησης. “.

Ο Απόστολος Σίσκος, διευθύνων σύμβουλος Envirometrics μίλησε για τις καθυστερήσεις υλοποίησης των σχεδίων, που πλέον βρίσκονται στο στάδιο της επικαιροποίησης για να συμπεριλάβουν τα καινούργια δεδομένα, τις καινούργιες ανάγκες για την κλιματική κρίση που εξελίσσεται ραγδαία. Τόνισε ότι οι Περιφέρειες πρέπει να μπουν σε μία διαδικασία συνεργασίας με το Υπουργείο ενώ, όσον αφορά τους δήμους. είναι σημαντικό να προχωρήσουν στο να καταγράφουν τις εκπομπές τους, σχεδιάζοντας μία στρατηγική για το μετριασμό και την προσαρμογή.

Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Για να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ

Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο  https://olympiaforum.gr/

Χρυσοί Χορηγοί: Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος,Heracles Group of Companies, ΔΕΠΑ, FISIKON, Πανεπιστήμιο Πατρών

Χορηγοί: Δήμος Ολυμπίας, Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Herrco, ΟΣΕ, Περιφέρεια Αττικής, Bayer, ΔΕΔΑ, Samaras & Partners

Υποστηρικτές: Costa Navarino, Dimand, ΕΕΝΕ, Ελληνικά Υδατοδρόμια, Evolution Projects, Hellenic Energy Exchange, Huawei, ΦΟΔΣΑ Ηλείας Ολυμπία Οδός, Aldemar Resorts, ΕΝΠΕ, Grecotel, TUV Hellas, ΚΕΔΕ, Ενωση Λιμένων Ελλάδος, Cafe Femenino, Envirometrics, ΠΕΔΔΕ

Medical Partner: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα