Olympia Forum WEB tv

Τζέφρι Πάιατ από το Olympia Forum II: «Η Ελλάδα είναι πηγή λύσεων και ελπίδας»

Ο Τζέφρι Πάιατ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μίλησε την τρίτη ημέρα του Olympia Forum.
Ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ

Στις εργασίες του Olympia Forum II που διοργανώνεται από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα “Πατρίς” της Ηλείας στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία βρέθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, Τζέφρι Πάιατ. 

Ο κύριος Πάιατ μιλώντας στη δημοσιογράφο του Open Beyond TV και συντονίστρια του πάνελ, Αλεξία Τασούλη, αναφέρθηκε στο τρίτο στρατηγικό διάλογο στην Ουάσιγκτον που παρευρέθηκε και μεταξύ άλλων συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών, κος Νίκος Δένδιας.

“Το πιο σημαντικό πράγμα που θα έλεγα είναι ότι ήταν ένα εξαιρετικά παραγωγικό σύνολο συζητήσεων. Η ατμόσφαιρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Δένδια και του υπουργού Εξωτερικών Blinken δεν θα μπορούσε να είναι πιο θερμή και το βάθος των συνομιλιών που έλαβαν χώρα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ήταν πραγματικά πολύ αξιοσημείωτο. Αντικατοπτρίζει πόσο μακριά έχουμε φτάσει στη σχέση.

Ξέρω ότι όλοι δεσμεύονται τώρα να χτίσουν πάνω σε αυτό το θεμέλιο. Σχεδιάζουμε ήδη μια σειρά από επακόλουθες επισκέψεις στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα. Ανυπομονώ για αυτό. Εργαζόμαστε επίσης για την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας πριν από το τέλος του έτους.

Θα έχουμε μια σειρά από επισκέψεις που έρχονται επίσης εδώ στην Αθήνα γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι φτάσαμε σε μια στιγμή εξαιρετικής ευκαιρίας και όλοι θέλουν να χτίσουν πάνω σε αυτό…”, ανέφερε.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αναφορικά με τη συμφωνία MDCA και για το ποια είναι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα, ο κύριος Πάιατ ανέφερε πως…

“Πάντα προσπαθώ να αποφεύγω να κάνω πολλές υποθέσεις για το μέλλον, αλλά αυτό που θα τονίσω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η δέσμευσή μας για τη συμμαχική μας σχέση που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Και όσον αφορά την ερώτησή σας για την κρίση, ελπίζουμε να μην φτάσουμε εκεί. Το όλο θέμα της συμμαχίας μας, της σχέσης μας, είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου που είναι τόσο ευαίσθητο γεωπολιτικά. Αυτό είναι λοιπόν το επίκεντρό μας αυτή τη στιγμή”.

Ο κύριος Πάιατ έδωσε και τη δική του απάντηση για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν και Χάρις. 

“Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ταχεία επιτάχυνση υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν, τον Αντιπρόεδρο Χάρις, τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν. Ο υπουργός Εξωτερικών Blinken μίλησε πολύ για αυτό με τον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας την προσωπική δέσμευση του Προέδρου στη συμμαχία μας, στη σχέση μας, την ειδική σχέση που έχει με την Ελλάδα και το μήνυμα που έχει περάσει σε όλη τη διοίκηση να συνεχίσει να χτίζει, όπως Ο ίδιος ο Πρόεδρος το είπε, η ισχυρότερη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας που έχει δει ποτέ ο κόσμος” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

“Είναι πάντα ιδιαίτερο να βρίσκεσαι εδώ στην Αρχαία Ολυμπία. Τι εντυπωσιακός τόπος είναι αυτός. Και είμαι τόσο ενθουσιασμένος που η Microsoft θα ξεκινήσει σύντομα τα έργα της με το Υπουργείο Πολιτισμού για να κάνει την Αρχαία Ολυμπία πιο προσβάσιμη μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Είναι απλά μια φανταστική ευκαιρία.

Επίσης από πολλές απόψεις, η δυτική Ελλάδα είναι το λίκνο της Ελληνικής Επανάστασης. Και θα τονίσω ιδιαίτερα σε αυτή τη 200 χρονιά πόσο σημαντικό είναι το ελληνικό δώρο της δημοκρατίας για τη χώρα μου. Είναι κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος Μπάιντεν μιλά συνεχώς. Στο τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουμε μια Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία στην Ουάσινγκτον, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, και αυτό θα είναι μέρος των προσπαθειών της διοίκησης να υπογραμμίσει τη δέσμευσή μας για τις δημοκρατικές μας αξίες. Και τόσα πολλά από αυτά συνδέονται με την ελληνική διακοσαετία.”

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

“Να σημειώσω επίσης, μίλησα και πάλι με τον Περιφερειάρχη και μερικούς συναδέλφους του γι’ αυτό, όλοι όσοι γνωρίζουμε αυτή την περιοχή της Ελλάδας αποκαρδιωθήκαμε από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Και είμαι πολύ περήφανος που αύριο θα έχουμε ειδικούς από τη Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ και τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ που θα έρθουν εδώ στην Αρχαία Ολυμπία για να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές για να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές σε θέματα όπως η αναδάσωση και η πρόληψη της διάβρωσης. Εργάζονται ήδη πρώτα στην Εύβοια και μετά στα βόρεια προάστια της Αθήνας, αλλά τώρα έρχονται εδώ στην Αρχαία Ολυμπία και ξέρω ότι θα είναι και μια ευκαιρία.”

ΗΝΙΟΧΟΣ

“Δεν μπορώ να είμαι σε αυτή την περιοχή χωρίς να αναφέρω τον ΗΝΙΟΧΟ. Είμαστε μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Ανδραβίδα. Νομίζω ότι έχω πάει σε τέσσερις ασκήσεις ΗΝΙΟΧΟΣ. Είναι η πιο σημαντική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Κάθε χρόνο γίνεται μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό. Και τον Απρίλιο είχα την ευκαιρία να πετάξω πάνω από αυτήν την περιοχή με ένα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, έτσι θα θυμάμαι πάντα τον ΗΝΙΟΧΟ 2021 και ανυπομονώ να επιστρέψει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το 2022.”

ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

“Ο υπουργός Blinken μίλησε για το πόσο εντυπωσιασμένος ήταν από τη μεταβλητή γεωμετρία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σήμερα, την επιτυχία που γνώρισε η Ελλάδα στην οικοδόμηση δομών όπως το 3+1. Όχι όμως μόνο το 3+1, η διευρυμένη σχέση με την Αίγυπτο. Η νέα ηλεκτρική σύνδεση με την Αίγυπτο είναι μια τέλεια απεικόνιση του πώς αυτή η συνεργασία μεταβαίνει από τα υπουργεία Εξωτερικών στην πρακτική επιχειρησιακή συνεργασία.

Η Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τα ΗΑΕ, πολύ ευπρόσδεκτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η προσέγγιση της Ελλάδας στην Ινδία, χτίζοντας ένα τόξο συνεργασίας που εκτείνεται σε όλη τη διαδρομή μέσω του Κόλπου μέχρι την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Και στη συνέχεια ομοίως στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων όπου η Ελλάδα διαδραματίζει τόσο κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του στόχου των ΗΠΑ να βοηθήσουν όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την πρόοδό τους στις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσουν να κινούνται προς τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς και την ένταξη στην ΕΕ”.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

“Αυτό που έχει αλλάξει το πιο σημαντικό είναι η έξοδος της Ελλάδας από μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Η εμπιστοσύνη που βλέπω σήμερα στους Έλληνες επιχειρηματίες και στους Έλληνες νέους απλά δεν υπήρχε πριν από πέντε χρόνια. Αυτό είναι ένα πολύτιμο εμπόρευμα. Θέλεις να το κρατήσεις.

Και δείτε τα παραδείγματα ελληνικών εταιρειών που πετυχαίνουν, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η έλευση στην Πάτρα είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Θυμάμαι ότι επισκέφτηκα την Advent την πρώτη φορά, πιθανότατα πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια στην Πάτρα, όταν ήταν μια μικρή startup με μεγάλη ιδέα για τις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Αλλά τώρα είχαν την IPO τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο NASDAQ, εξαγοράζουν εταιρείες στη Silicon Valley, έχουν γίνει μεγάλη επιτυχία. Αλλά οι ρίζες τους είναι βαθιά τοποθετημένες εδώ στη δυτική Ελλάδα.

Επίσης τι συμβαίνει στον χώρο της τεχνολογίας. Ανέφερα το έργο της Microsoft εδώ στην Αρχαία Ολυμπία, για το οποίο, όπως είπα, είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος, αλλά πολύ πιο σημαντικό από αυτό είναι τα δισεκατομμύρια δολάρια που δεσμεύει η Microsoft στο Cloud Computing Centre στην Αθήνα με άλλες ψηφιακές εταιρείες όπως η Amazon Web Services, Digital Realty μετά από κοντά.

Pfizer, Cisco, Deloitte στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει μια ολόκληρη αφήγηση αμερικανικών επενδύσεων, ειδικά στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, η οποία πηγαίνει πίσω σε αυτό που είδαμε εσείς και εγώ μαζί στη Θεσσαλονίκη το 2018.

Και μετά ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα, ειδικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, αξιοποίησε τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ανοίξει τον ρόλο της σε όλη την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Νομίζω ότι ο υφυπουργός Φραγκογιάννης βρίσκεται σήμερα στην Αλβανία. Βλέπετε για όλες αυτές τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα είναι ένας φυσικός και προτιμώμενος εταίρος που ζωντανεύει το όραμα της Θεσσαλονίκης με έναν τρόπο που απλά δεν ήταν δυνατό όταν πρωτοήρθα εδώ.”

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ 

“Η Ελλάδα δεν είναι πλέον πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα είναι πηγή λύσεων και μάλιστα πηγή μεγάλης ελπίδας.

Θα μοιραστώ μαζί σας όταν ήμουν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, πολλοί από τους ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν επίσης μέρος της κυβέρνησης Ομπάμα. Η Ελλάδα που θυμούνται από το 2016 ήταν μια Ελλάδα όπου οι άνθρωποι ανησυχούσαν για την ευρωπαϊκή τρόικα. Ανησυχούσαν για το αν θα καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ανησυχούσαν για τους πρόσφυγες. Κοιτάζουν την Ελλάδα σήμερα και είναι έκπληκτοι από τη μεταμόρφωση και τα κέρδη φήμης που έχει απολαύσει η Ελλάδα είναι πραγματικά πολύ σημαντικά.”

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

“Ρώτησες για τα ψηλά και τα χαμηλά. Είναι τόσο δύσκολο να το πω και δεν είχα χρόνο να τα συνοψίσω πραγματικά όλα. Σίγουρα ένα από τα κορυφαία θα ήταν η ορκωμοσία του Προέδρου Μπάιντεν και η εκδήλωση που είχαμε μαζί με την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου στην Αγορά της Αθήνας. Ήταν βαθιά συγκινητικό για μένα να βρίσκομαι στη γενέτειρα των δημοκρατικών αξιών μας σε μια στιγμή που οι Αμερικανοί διεκδίκησαν τη δική τους δημοκρατία. Ήταν μια πολύ δυνατή στιγμή για μένα.”

F-16

“Πάντα θυμάμαι τις ευκαιρίες που είχα να δουλέψω με τον στρατό μας. Ανέφερα ήδη την πτήση F-16, δεν υπάρχει τίποτα πιο εντυπωσιακό από το να βλέπεις έναν ανώτερο πιλότο των ΗΠΑ και έναν ανώτερο Έλληνα πιλότο να πετούν μαζί. Όλοι έχουν δει την ταινία Top Gun, αλλά είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία να το κάνεις στην πραγματική ζωή, οπότε θα το θυμάμαι πάντα.”

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ

“Θα θυμάμαι πάντα την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στον κόλπο της Σούδας και στο αεροπλανοφόρο μας μαζί με τον Υπουργό Παναγιωτόπουλο. Ήταν πολύ σημαντικό που το κάναμε αυτό την παραμονή της 200ετίας της Ελλάδας, εδραιώνοντας τη συνεργασία μας.

Εδώ είναι ένα. Θα θυμάμαι πάντα τη στιγμή που ο Albert Bourla καθόταν στο αίθριο μου στην κατοικία το καλοκαίρι του 2020 και μου είπε ότι μόλις είχαν πάρει τα πρώτα αποτελέσματα δοκιμών για το εμβόλιο και ήταν σίγουρος ότι το εμβόλιο θα λειτουργούσε. Και πάλι, με έχει πνίξει, σκέφτεσαι πόσο δύσκολη ήταν εκείνη η χρονιά.”

Όλη η επικαιρότητα