Olympia Forum

Olympia Forum: To Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και ο Ερευνητικός οργανισμός ΔιαΝΕΟσις «αγκαλιάζουν» το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

Ξεχωριστή τιμή και χαρά προσφέρουν στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, οι αιγίδες δύο κορυφαίων ελληνικών ιδρυμάτων – οργανισμών. To Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και ο Ερευνητικός Οργανισμός ΔιαΝΕΟσις «αγκαλιάζουν» το εγχείρημα μας, δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στην προσπάθεια μας για εύρεση λύσεων και ουσιαστικών προτάσεων που αφορούν στην ανάπτυξη τόσο της Πελοποννήσου, όσο και ολόκληρης της χώρας.

 • Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό τη συνέχιση της κληρονομιάς και της αφοσίωσης του Ιωάννη Σ. Λάτση στην υλοποίηση κοινωφελών έργων. Το Ίδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως εκπαίδευση, επιστήμη, τέχνες και πολιτισμός και κοινωνική πρόνοια και ανάπτυξη, αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς της κοινωνίας των πολιτών καθώς και με κομβικής σημασίας οργανισμούς των πεδίων αυτών. Ένα επιπλέον, διαφοροποιημένο, σκέλος δραστηριοτήτων είναι η λειτουργία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα το οποίο μέσα από την ελεύθερη πρόσβαση στους επισκέπτες και τη διοργάνωση εκδηλώσεων σκοπό έχει την ανάδειξη της ναυτικής και επιχειρηματικής ιστορίας της χώρας, την προσέγγιση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και την προστασία του περιβάλλοντος. Η προσέγγιση του Ιδρύματος στη διαδικασία χρηματοδότησης θέτει ως προτεραιότητα την άμεση ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, τη βελτίωση υποδομών, την ενδυνάμωση των ΜΚΟ, την ανάπτυξη των κοινωνικών δομών, την επιβράβευση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής παραγωγής και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας. Στόχος του Ιδρύματος είναι να παραμένει συντονισμένο και να ανταποκρίνεται σε τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες. Το πλαίσιο αξιολόγησης των προτάσεων που δέχεται το Ίδρυμα περιλαμβάνει κριτήρια όπως η συνάφεια με το κάθε πρόβλημα, η αποτελεσματικότητα, η βιωσιμότητα της προτεινόμενης δράσης και του οργανισμού καθώς και ο αντίκτυπος της δράσης.
 • Η διαΝΕΟσις είναιι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός που:
 • Παράγει μελέτες και ερευνητικό έργο πάνω στα σημαντικά θέματα της εποχής μας, επιδιώκοντας να προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής.
 • Διενεργεί σε βάθος δημοσιογραφικές έρευνες δίνοντας έμφαση στην τεκμηριωμένη ανάλυση και την ολοκληρωμένη πληροφόρηση.
 • Αναπτύσσει εργαλεία και πρωτοβουλίες στον χώρο των ανοιχτών δημοσίων δεδομένων, με στόχο τη συλλογή, επεξεργασία και δημοσίευσή
 • τους.

Φιλοδοξεί να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο, προσφέροντας τεκμηριωμένα στοιχεία και ρεαλιστικές λύσεις σε μεγάλα κρίσιμα θέματα. Το βασικό ερώτημα που θα προσπαθήσει να απαντήσει το ερευνητικό της έργο είναι: Πώς να έρθει στη χώρα η ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική της συνοχή;

Ενδεικτικά, τομείς επικέντρωσης της ερευνητικής δραστηριότητας του οργανισμού είναι:

 • Επενδύσεις, Φορολογία & Απασχόληση
 • Τεχνολογία & Καινοτομία
 • Περιβάλλον
 • Κράτος & Δημόσια Διοίκηση
 • Θεσμοί & Πολιτικό Σύστημα
 • Φτώχεια & Ανισότητα
 • Κοινωνικό Κράτος, Υγεία & Ασφάλιση
 • Παιδεία & Εκπαίδευση
 • Δικαιοσύνη

Διαβάζοντας τις παραπάνω παραγράφους και μελετώντας τις «ταυτότητες» των ιδρυμάτων – οργανισμών αυτών, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, και πόσο ουσιώδης θα είναι η συμβολή τους στις ομιλίες και στους διαλόγους, οι οποίοι θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Πιο συγκεκριμένα

 • Ο Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κ. Δημήτρης Αφεντούλης, θα μιλήσει την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης του Συνεδρίου, και στο πλαίσιο της 3ης Συνεδρίας (Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Αλληλεγγύη), για το Ίδρυμα Λάτση και τον ρόλο των Κοινωφελών Ιδρυμάτων στην Ανάπτυξη της Περιφέρειας.
 • Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού «διαΝΕΟσις», κ. Διονύσης Νικολάου, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της 6ης Συνεδρίας του Αναπτυξιακού (Αγροτική Ανάπτυξη, Τρόφιμα και Εξαγωγές), θα μιλήσει για τις Εξαγωγές και τις Εξαγωγικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της 7ης Συνεδρίας (Τουρισμός – Πολιτισμός), ο κ. Νικολάου θα μιλήσει για το Νέο Παραγωγικό Μοντέλο.

15-17 Φεβρουαρίου η καρδιά της ανάπτυξης της Πελοποννήσου, χτυπά στην Αρχαία Ολυμπία.

Όλη η επικαιρότητα