Olympia Forum WEB tv

Olympia Forum: Υπερτουρισμός – Δημοφιλείς προορισμοί υπό πίεση (vid)

Η έννοια του υπερτουρισμού, η νέα αυτή πραγματικότητα που καταγράφεται σε ορισμένους προορισμούς, απασχόλησε ξεχωριστό κύκλο συζήτησης του Olympia Forum II.
Πάνελ του Olympia Forum
Ακούστε το άρθρο

Η έννοια του υπερτουρισμού, η νέα αυτή πραγματικότητα που καταγράφεται σε ορισμένους προορισμούς, απασχόλησε ξεχωριστό κύκλο συζήτησης του Olympia Forum II, καθώς δημοφιλείς προορισμοί αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο αυτό το πρόβλημα.

Ο βουλευτής Λακωνίας και πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Ο κ. Αραχωβίτης, τόνισε ότι σαν χώρα θα πρέπει να διαμορφώσουμε το μοντέλο έτσι ώστε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερσυγκέντρωση τουρισμού σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα άρα και η αδυναμία παροχής των υπηρεσιών προς τους τουρίστες και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ανάπτυξη όλο το χρόνο. Όπως είπε “ο στόχος της διεύρυνσης του τουριστικού μοντέλου μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους” και αναφέρθηκε στον νόμο για το θεματικό τουρισμό που βάλε τις βάσεις τουρισμό υπαίθρου, τον αγροτουρισμό  και τον τουρισμό γαστρονομίας και άλλες μορφές.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Λακωνία όπου εκτός από το μοντέλο ήλιος- θάλασσα που υπηρετεί περισσότερο η Μάνη με τις καθαρές παραλίες και τις θάλασσες μαζί με τον Μυστρά και τη Σπάρτη- Μονεμβασιά, υπάρχουν κι άλλες περιοχές όπως ο Ταΰγετος, χωριά χαρακτηριστικά που με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αναδεικνύεται η γαστρονομία, δείγμα για το πώς θα μπορούσε ο τουρισμός να συνδεθεί με την γαστρονομία και της αγροτοδιατροφή.

Ο δήμαρχος Ίου,  κ. Γκίκας Γκίκας, τόνισε πως ως δήμαρχος ενός μικρού νησιου, η οικονομία του οποίου εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τον τουρισμο, καταβάλλει μαζί με τους τοπικούς προσπάθειες να εξελιχθούμε, κρατώντας όμορφο τον τόπο που δεν πρέπει να αλλάξει ποτέ, με δυνατότητα φιλοξενίας όλο και με περισσότερο επισκεπτών ανταποκρινόμενο στις μεγαλύτερες επιθυμίες τους. “Αλλά το πιο σημαντικό δεν επιτυγχάνεται αν δεν ληφθούν μέτρα. Πρέπει να προχωρήσουμε, να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές όχι μόνο σε Εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο και πάντα πρέπει να προηγούμαστε των εξελίξεων, τόνισε ενώ στην συνέχεια αναγέρθηκε σε στοιχεία όσον αφορά τον τουρισμό του νησιού και στα μεγάλας εργα που είναι σε εξελιξη και υπο δημοπρατηση.

Ο Σωτήρης Μπουζέας, εμπνευστής και διευθύνων σύμβουλος του Greek Chall κατέθεσε την εμπειρία του από το ευρωπαϊκό φαινόμενο του υπερτουρισμού  που είναι μία μάστιγα για πολλές περιοχές, όπως η Βενετίας και το Ντουμπρόβνικ.

“Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί αυτό να αποφευχθεί είναι ή μέσω του κρατικού παρεμβατισμού ή μέσω των κανόνων της αγοράς. Με αυτό εννοώ ότι σε ένα νησί όπως η Σαντορίνη που τα κρουαζιερόπλοια καταφθάνουν μαζικά θα μπορούσε να σταματήσει. Θα μπορούσα να χρηματιστούν οι αναγκαίες υποδομές για να στηρίξουν την εισροή αυτών των τουριστών αλλά και παράλληλα να στηρίξει την τοπική οικονομία και την τεχνολογία. Θα μπορούσαν να στηριχθούν τα καρνάγια και οι τουρίστες να φθάνουν στη Σαντορίνη με παραδοσιακά σκάφη πληρώνοντας 50 και 100 ευρώ. Από εκεί και πέρα θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο για να είναι συνεχής. Το φθινόπωρο και την άνοιξη για παράδειγμα θα μπορούσαμε να διοργανώνουμε ιστιοπλοϊκούς αγώνες” είπε χαρακτηριστικά.

Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Για να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ

Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο  https://olympiaforum.gr/Χρυσοί Χορηγοί: Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος,Heracles Group of Companies, ΔΕΠΑ, FISIKON, Πανεπιστήμιο Πατρών

Χορηγοί: Δήμος Ολυμπίας, Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Herrco, ΟΣΕ, Περιφέρεια Αττικής, Bayer, ΔΕΔΑ, Samaras & Partners

Υποστηρικτές: Costa Navarino, Dimand, ΕΕΝΕ, Ελληνικά Υδατοδρόμια, Evolution Projects, Hellenic Energy Exchange, Huawei, ΦΟΔΣΑ Ηλείας Ολυμπία Οδός, Aldemar Resorts, ΕΝΠΕ, Grecotel, TUV Hellas, ΚΕΔΕ, Ενωση Λιμένων Ελλάδος, Cafe Femenino, Envirometrics, ΠΕΔΔΕ

Medical Partner: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Όλη η επικαιρότητα