Οικονομία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ολυμπία Οδός: Τέλος του μήνα η σύμβαση στη Βουλή – «Κλειδώνει» το ευρωπαϊκό δάνειο των 650 εκατ. ευρώ

olympiaodos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Φως στο βαθύ τούνελ των αυτοκινητοδρόμων αρχίζει να φαίνεται βάζοντας σε τροχιά επανεκκίνησης τα οδικά έργα στις αρχές του έτους, για τα οποία οι εξελίξεις δρομολογούν και σημαντικές αλλαγές ως προς το σκέλος της σχεδιαζόμενης αξιοποίησής τους από το ΤΑΙΠΕΔ.

Πληροφορίες που προέρχονται από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών αναφέρουν ότι με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, αποφασίστηκε να τεθούν εκτός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων στο οποίο είχαν περάσει προκειμένου να αξιοποιηθούν με σκοπό την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων των διοδίων.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, οι αυτοκινητόδρομοι ανήκουν στο Δημόσιο και τους παραχωρησιούχους, γεγονός που μεταφράζεται είτε σε αλλαγή σχεδιασμού, είτε σε σύγκρουση απόψεων μεταξύ υπουργείου και ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου τα έσοδα από τα διόδια να παραμείνουν στο Δημόσιο και να μην πάνε στη μαύρη τρύπα του χρέους.

Μολονότι η μείωση της κυκλοφορίας έχει γονατίσει τα έσοδα από τα διόδια εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη 30ετία που είναι η διάρκεια των παραχωρήσεων, οι εισπράξεις από τα διόδια για το δημόσιο και τους ιδιώτες θα κινηθούν μεταξύ 20 έως και 30 δις. ευρώ. Καθώς τα οδικά έργα επί 2,5 χρόνια έμειναν παγωμένα, υπήρχε η αίσθηση ότι το ενδιαφέρον του ταμείου αποκρατικοποιήσεων είχε ατονήσει.

Αίφνης, το θέμα με τους αυτοκινητοδρόμους επανήλθε τις προηγούμενες μέρες στο προσκήνιο, στην τριμηνιαία έκθεση για την πορεία αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα οδικά έργα είχαν σταματήσει, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια να επανεκκινήσουν σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους, διατύπωση που ερμηνεύτηκε ως αναθέρμανση ενδιαφέροντος καθώς οι συμφωνίες βαίνουν προς το τέλος τους.

Μάλιστα, στην έκθεση αναφερόταν ότι την πληρωμή των συμβούλων για την εκμετάλλευση των δρόμων έχει χρεωθεί με νομοθετική ρύθμιση το ελληνικό δημόσιο (περίπου 3,3 εκ. ευρώ).
 
Έρχεται ο Χόγερ για το δάνειο των 650 εκ. ευρώ
 
Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής της ΕΤΕπ κ. Βέρνερ Χόγερ, ο οποίος θα σηματοδοτήσει και την ολική ή τμηματική εκταμίευση του δανείου των 650 εκ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η εκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων.

Υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου, στους εργολάβους είναι δυνατόν να δοθεί μια γενναία ένεση ρευστότητας που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 δισ. ευρώ, θέτοντας τις προϋποθέσεις για να τρέξουν με γοργούς ρυθμούς τα εργοτάξια από τις αρχές του νέου έτους. 
   
Παρά την ομίχλη και την καταχνιά που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες στις συμβάσεις παραχώρησης, κάτι αρχίζει να κινείται.  

Μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα εικάζεται ότι θα έρθουν στη Βουλή τα τέσσερα οδικά έργα (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Ε65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) ενώ θα ακολουθήσει ο Μορέας (Κόρινθος-Τρίπολη –Καλαμάτα), ο οποίος αιφνιδιαστικά θα χρειαστεί να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να συμπεριληφθεί πρόβλεψη ότι το δημόσιο θα καλύψει τη διαφορά που θα προκύψει από τυχόν επιδείνωση των κυκλοφοριακών δεικτών του δρόμου προκειμένου να πληρωθούν τα μελλοντικά δάνεια.

Το πρόβλημα έχει ανακύψει μετά τα σοβαρά εμπόδια που έθεσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη χρηματοδότηση του έργου, θεωρώντας υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις για τα μελλοντικά έσοδα από τα διόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης βρέθηκε στο Λουξεμβούργο εξασφαλίζοντας την συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου, το οποίο για να ολοκληρωθεί απομένει κάτι λιγότερο από το 10%.

Όλη η επικαιρότητα