Ηλεία

Ολυμπιακή Εβδομάδα Δράσεων και Εκδηλώσεων

olimpia.jpg

Ένα πλέγμα δράσεων και εκδηλώσεων, που θα δώσουν επετειακό χαρακτήρα στην Τελετή Αφής των Ολυμπιακών Αγώνων Ρίο 2016, καθώς φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και την πρώτη Τελετή Αφής, το 1936, έχει σχεδιάσει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και χθες το βράδυ το θέμα αυτό, το πρώτο στην ημερήσια διάταξη, κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση άρχισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους μετά από πτώση του ελικοπτέρου τους, στη νήσο Κίναρο.

Τους άξονες των δράσεων και εκδηλώσεων για την Τελετή Αφής, παρουσίασε ο αναπληρωτής Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Δεββές, που έχει και την ευθύνη των Ολυμπιακών Θεμάτων, ξεκινώντας την τοποθέτησή του με το θέμα της θεσμοθέτησης της Τελετής Αφής και την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, ενώ  γνωστοποίησε πως, το θέμα της λειτουργίας του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Ολυμπίας, τις ημέρες της Τελετής Αφής βρίσκεται σε «πολύ καλό δρόμο», όπως και η αδελφοποίηση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με το Ρίο, οι εκπρόσωποι του οποίου έχουν ήδη απαντήσει θετικά και πλέον προσδιορίζονται οι λεπτομέρειες.

Όσον αφορά τις δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα της Τελετής Αφής, ο κ. Δεββές αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο των μαθητών, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει πρόβες για τον σχηματισμό των πέντε Ολυμπιακών Κύκλων, ενδεχομένως του αριθμού «80» για τα χρόνια της επετείου, καθώς και την είσοδο των παιδιών στον χώρο με τις σημαίες των 210 χωρών που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σ’ αυτό, το τελευταίο «κομμάτι» που αφορά τη συμμετοχή των παιδιών με τις σημαίες, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Αηδόνης, σημείωσε πως θα έπρεπε ίσως να επανεξεταστεί, χαρακτηρίζοντάς το «υπερβολικό», εγκυμονώντας τον κίνδυνο μετατροπής της τελετής σε «Αμερικάνικο πανηγύρι» όπως είπε. Ωστόσο, στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος, Θύμιος Κοτζιάς, εξήγησε πως το θέμα δεν είναι το θέαμα, αλλά η συμμετοχή των παιδιών σ’ αυτή τη σημαντική στιγμή για την Ολυμπία και τον κόσμο. Ο κ. Αηδόνης, πρότεινε εξάλλου, να τοποθετηθεί ένας βωμός στο Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, όπου θα διατηρείται άσβεστη η Ολυμπιακή Φλόγα μετά την Τελετή Αφής.

Για το θέμα της Τελετής Αφής, ο δημ. σύμβουλος , Δημήτρης Δημητρόπουλος, υπενθύμισε ότι θα πρέπει να συζητηθεί και το  θέμα των απορριμμάτων, που μπορεί να «αμαυρώσουν» την εικόνα της πόλης και τις εκδηλώσεις συνολικά.

«Πρωταγωνιστική» θέση στη συζήτηση, είχε όμως και το θέμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, για το οποίο τοποθετήθηκαν όχι μόνο ο κ. Δεββές, αλλά και ο κ. Αηδόνης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Τζαβάρας, ο δημ. σύμβουλος Ανδρέας Μπενέτσης, καθώς και ο πρόεδρος της Τ.Κ Αρχαίας Ολυμπίας, Χάρης Σπηλιόπουλος. Πρότειναν να συζητηθεί σε νέα βάση, αξιολογώντας και τη σημερινή διάσταση του θέματος της εκεχειρίας, θέτοντας θέμα «προσφυγικό», να γίνουν δράσεις με τη συμμετοχή και παιδιών, αλλά, με ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση – πρότεινε ο κ. Τζαβάρας, όπως και να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε αυτό τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, με τον κ. Αηδόνη να «συμπληρώνει», προτείνοντας την ανακήρυξη σε επίτιμους δημότες, των Ολυμπιονικών της Ελλάδας. Και έκλεισε την τοποθέτησή του, με την ευχή, κάποια στιγμή, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας να είναι αυτός ο βασικός διοργανωτής της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.


Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα