Παγκόσμιες Ημέρες

Ολυμπιακή Ημέρα: Το Ολυμπιακό κίνημα συμβαδίζει με την ειρήνη…

Το Ολυμπιακό Κίνημα γιορτάζει.
Ακούστε το άρθρο

Το Ολυμπιακό Κίνημα γιορτάζει σήμερα 23 Ιουνίου την Ολυμπιακή Ημέρα,  προσκαλώντας αθλητές, Ολυμπιονίκες και ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη  να δείξουν την υποστήριξή τους για έναν ειρηνικό κόσμο.

Το 1946 η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με τη συμπλήρωση 50 ετών από την αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, άρχισε να εορτάζει την επέτειο της έναρξης των Αγώνων στις 6 Απριλίου, έχοντας μάλιστα κάνει πρόταση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως η ημερομηνία αυτή αποτελέσει κοινό εορτασμό.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε, όμως, να ορίσει ως «Ολυμπιακή Ημέρα» την 23η Ιουνίου, ημέρα ίδρυσής της το 1894 και ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

H πρώτη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.

Η ΕΟΕ και όλες οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ανά τον κόσμο, ακολουθώντας την απόφαση της ΔΟΕ, εορτάζουν την «Ολυμπιακή Ημέρα» στις 23 Ιουνίου κάθε χρόνο.

«Φέτος, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αναζητά σύμπνοια, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και το Ολυμπιακό Κίνημα υπογραμμίζουν τη δύναμη που έχει ο αθλητισμός για να οικοδομήσει έναν καλύτερο κόσμο, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά στην ειρήνη», όπως  αναφέρει η ΔΟΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Παράλληλα είναι ημέρα υπενθύμισης των Ολυμπιακών Αξιών της αριστείας, της φιλίας και του σεβασμού μέσα από  τους τέσσερις πυλώνες κινηθείτε, μάθετε, ανακαλύψτε και να είστε μαζί για έναν καλύτερο κόσμο.

Ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων,  εκτός από την αθλητική του σημασία, προάγει σημαντικές ηθικές αξίες και αρετές στον άνθρωπο. Στοχεύει στη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα χαρακτηρίζεται από τις αρχές της ανοχής, της ειρήνης, του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας,  χωρίς βία και ανταγωνισμό μεταξύ των πολιτών

Ισίδωρος Κούβελος – Πρόεδρος Ε.Ο.Ε

 «Η μέρα αυτή συμβολίζει όλες τις Αξίες του Ολυμπισμού»

“Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Ολυμπιακό Κίνημα γιορτάζει την “Ολυμπιακή Ημέρα” με εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα σε όλο τον κόσμο!

Είναι μια μέρα που συμβολίζει κάθε μία ξεχωριστά, όλες τις Αξίες του Ολυμπισμού και δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους να τις εισάγουν στην καθημερινότητα του, κάνοντας πράξη, αυτό που ο Coubertin αποκαλούσε “τρόπο ζωής”! Η φιλία,η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η ειρήνη, ίσως ποτέ άλλοτε δεν θα ήταν πιο επίκαιρες ως Αξίες από τις μέρες αυτές που ζούμε σήμερα! Όταν οι κλαγγές των όπλων ακούγονται τόσο κοντά και τόσο δυνατά συνάμα! Όταν η Δημοκρατία δοκιμάζεται και οι ανθρώπινες αξίες ποδοπατούνται! Ε

λπίζω του χρόνου η Ολυμπιακή Ημέρα να γιορταστεί σε ένα καλύτερο διεθνές περιβάλλον, με χαρές και τραγούδια όπως ταιριάζει στο νόημα που εκπέμπει”

Στέλιος Αγγελούδης – Ά Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Ε

«Υπεθύμιση και ανάδειξη των Ολυμπιακών Αξιών»

«Ο εορτασμός της Διεθνούς Ολυμπιακής Μέρας είναι διεθνές πλέον γεγονός, όχι ως μία τυπική υπόμνηση του Ολυμπισμού αλλά ως μία διαρκής υπενθύμιση και ανάδειξη των Ολυμπιακών Αξιών. Ολυμπιακές αξίες οι οποίες είναι πάντοτε επίκαιρες, όπως είναι η ισότητα, η ειρήνη και η κοινωνική συνύπαρξη.

Η Ελλάδα μέσα από ένα εκτεταμένο πανελλήνιο προγραμματισμό γιορτάζεται η Διεθνής Ολυμπιακή Ημέρα και φέτος είχαμε την χαρά να εορταστεί σε μία πρωτότυπη γιορτή-εκδήλωση, η οποία έγινε με την πρωτοβουλία του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Δημιουργήσαμε το θεσμό του Olympic Day Run ως το βασικό πυλώνα του εορτασμού της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας στην Αρχαία πλέον Ολυμπία με στόχο, όπως συμφωνήσαμε και με τον αγαπητό Δήμαρχο τον Γιώργο τον Γεωργιόπουλο, να το εξελίξουμε σε ένα διεθνή θεσμό».

Γιώργος Γεωργιόπουλος – Δήμαρχος Αρχ Ολυμπίας

«Η Ολυμπία στέλνει μήνυμα παγκόσμιας ειρήνης»

«Κάθε τέτοια μέρα οφείλουμε ως Ολυμπία αλλά και ως το παγκόσμιο σύγχρονο κίνημα να στέλνουμε μερικά μηνύματα μέσα από τις ίδιες τις αξίες που αυθεντικά γέννησε αυτός ο τόπος. Ιδιαίτερα σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς,  όπου πόλεμοι και συρράξεις ακόμα και μέσα στην γειτονιά μας, μέσα στην Ευρώπη του πολιτισμού, δημιουργούν ανασφάλεια στους ανθρώπους γενικότερα. Χάνονται ανθρώπινες ζωές, χάνονται  μνημεία πολιτισμού, καταστρέφονται.

Η παγκοσμιότητα απειλείται με γενικότερη καταστροφή, η Ολυμπία, ο κόσμος όλος που διέπεται από αυτές τις αξίες, πρέπει να στέλνει μήνυμα συναδέλφωσης και συνεργασίας των λαών, αλληλεγγύης, παγκόσμιας ειρήνης.

Στην Ολυμπία βεβαίως αυτή τη μέρα τη γιορτάζουμε ξεχωριστά. Φέτος είχαμε την ευκαιρία, δύο μέρες μόλις πριν, να συνδιοργανώσουμε μαζί με το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Θεσσαλονίκης, μία ημέρα με αθλοπαιδιές. Ιδιαίτερα με ένα αγώνα δρόμου που έγινε εδώ, που είχε  μεγάλη συμμετοχή και παρά το μικρό χρονικό διάστημα που είχαμε για την οργάνωσή του, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι,  κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο το υποδέχθηκαν τα νέα παιδιά.

Η διοργάνωση αυτή θέλουμε να γίνει θεσμός, να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Επίσης είχαμε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που και αυτό ήταν ενταγμένο στο πλαίσιο του εορτασμού της Ολυμπιακής Μέρας, το street pole vault. Δηλαδή το επί κοντώ σε παγκόσμιο επίπεδο με παγκόσμιους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες από όλο τον κόσμο. Με τη βοήθεια εδώ του δικού μας Ολυμπιονίκη Εμμανουήλ Καραλή και με την ομάδα του καταφέραμε να διοργανώσουμε με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη απήχηση όχι μόνο στην περιοχή μας, όχι μόνο Πανελληνίως αλλά στο  παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα.

Η φωνή της Ολυμπίας και οι αξίες της Ολυμπίας ας ακουστούν και ας εμπνεύσουν του ηγέτες αυτού του κόσμου για να ζήσουμε σε μία γη, σε ένα πλανήτη, με ειρήνη με αλληλεγγύη και αγάπη».

Δημήτρης Νικολακόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Εθελοντισμού και Ολυμπισμού

«Γιορτάσουμε τις Ολυμπιακές αξίες της αριστείας, της φιλίας και του σεβασμού»

«Η πρώτη Ολυμπιακή Ημέρα ,όπως δήλωσε, γιορτάστηκε πρώτη φορά στις 23 Ιουνίου 1948 και 30 χρόνια αργότερα, στην «έκδοση» του Ολυμπιακού Χάρτη του 1978, η ΔΟΕ συνέστησε σε όλες τις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές να οργανώσουν μια Ολυμπιακή Ημέρα για την προώθηση του Ολυμπιακού Κινήματος. Τα τελευταία 20 χρόνια, η Ολυμπιακή Ημέρα έχει συσχετιστεί συχνά με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο , που θυμίζουν κατά πολύ την γιορτινή αλλά και ειρηνική παγκόσμια διάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όμως η Ολυμπιακή Ημέρα είναι και μια ημέρα γιορτής  για τον τόπο μας, την γενέτειρα του Αθλητισμού, την βάση του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία.

Με το φετινό στοίχημα ακόμα μεγαλύτερο καθότι για δεύτερη συναπτή χρονιά η Παγκόσμια  Ολυμπιακή Ημέρα σηματοδοτεί και την επιστροφή στην κανονικότητα του αθλητισμού που τόσο δοκιμάστηκε από την πανδημία και τις συνέπειες της. Γεγονός που φάνηκε και από την περσινή συμμέτοχη όπου  παρά τις προκλήσεις της πανδημίας COVID-19, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε 116 χώρες γιόρτασαν την Ολυμπιακή Ημέρα το 2021.

Ως Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού , Εθελοντισμού και Ολυμπισμού η τιμή και η χαρά μου είναι μεγάλη διότι ο θεσμικός μου ρόλος μου επιτρέπει να αισθάνομαι μέρος αυτής της Παγκόσμιας Γιορτής του Αθλητισμού και με την σειρά μου θα ήθελα να ευχηθώ την  γρήγορη ανάκαμψη του αθλητισμού στο μέγιστο δυνατό βαθμό , αφήνοντας στο ζοφερό παρελθόν το προηγούμενο δύσκολο χρονικό διάστημα. Ειρήνη σε όλον τον κόσμο που δυστυχώς εν έτη 2022 δεν είναι δεδομένη και φυσικά να δώσω πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές εκεί έξω αλλά και στους αθλητές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  που συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους με τις κατακτήσεις τους και παλεύουν για τα ιδανικά τους παρά τα όποια εμπόδια.

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω  πως η Ολυμπιακή Ημέρα είναι επίσης μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις Ολυμπιακές αξίες της αριστείας, της φιλίας και του σεβασμού μέσα από τέσσερις πυλώνες που καθοδηγούν την οργάνωση των δραστηριοτήτων της Ολυμπιακής Ημέρας: κινηθείτε, μάθετε, ανακαλύψτε και να είστε μαζί για έναν καλύτερο κόσμο»

Όλη η επικαιρότητα