Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Έως 40 χώρες θα μπορούσαν να κάνουν μποϊκοτάζ, λέει ο Πολωνός υπ. Αθλητισμού

Η Πολωνία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία από κοινού επέκριναν το σχέδιο της ΔΟΕ προκειμένου να επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να μετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. 
Ακούστε το άρθρο

Έως και 40 χώρες θα μπορούσαν να μποϊκοτάρουν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024 στο Παρίσι- αν μετάσχουν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές- δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Αθλητισμού, Καμίλ Μπόρτνιτσουκ. 

Η Πολωνία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία από κοινού επέκριναν το σχέδιο της ΔΟΕ προκειμένου να επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να μετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού.

Η Ουκρανία ήδη έχει απειλήσει να μποϊκοτάρει τους Αγώνες του Παρισιού, σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο. Όμως, η ΔΟΕ επεσήμανε πως ένα μποϊκοτάζ απλά θα «τιμωρούσε τους αθλητές».

Ο Μπόρτνιτσουκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένας συνασπισμός 40 χωρών- ανάμεσά τους η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς- που θα υποστηρίξει το μπλοκάρισμα των σχεδίων της ΔΟΕ, πριν από συνεδρίαση που θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, δεν πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες αποφάσεις πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Kαι αν επρόκειτο να τους μποϊκοτάρουμε, αυτός ο συνασπισμός θα είναι αρκετά μεγάλος προκειμένου να κάνει άσκοπη τη διοργάνωση των Αγώνων», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός αθλητισμού.

Εσθονία: Το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών αγώνων είναι το επόμενο βήμα

«Οι προσπάθειές μας θα έπρεπε να είναι για να πείσουμε άλλους φίλους και συμμάχους πως είναι απλά λανθασμένη η συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών. Το μποϊκοτάζ είναι το επόμενο βήμα», δήλωσε η Εσθονή υπουργός Αθλητισμού, Κάγια Κάλας.

«Η Ρωσία καταστρέφει το ουκρανικό έθνος, κράτος και τον λαό εδώ και έναν χρόνο. Έχει σκοτώσει εκατοντάδες Ουκρανούς αθλητές, ανάμεσά τους Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές», επεσήμανε η Κάλας, ενώ σημείωσε πως πολλοί Ρώσοι αθλητές υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Αντιδράσεις κατά της ΔΟΕ

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα «εξερευνήσει ένα μονοπάτι» προκειμένου να επιτραπεί στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να μετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού ως ανεξάρτητοι. «Κανένας αθλητής δεν πρέπει να εμποδίζεται να αγωνιστεί απλά και μόνο εξαιτίας του διαβατηρίου του», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΔΟΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αυτή η κίνηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και οι υπουργοί αθλητισμού της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας δήλωσαν πως «όποια προσπάθεια της ΔΟΕ να ξαναφέρει τους Ρώσους και τους Λευκορώσους στους Αγώνες, ακόμη και ως ανεξάρτητους, θα πρέπει να απορριφθεί».

Οι προσπάθειες να επιτραπεί στους αθλητές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας να επιστρέψουν στις διεθνείς διοργανώσεις, υπό το κάλυμμα της ουδετερότητας, νομιμοποιεί τις πολιτικές αποφάσεις και την εκτεταμένη προπαγάνδα αυτών των χωρών», επεσήμαναν ακόμη οι υπουργοί Αθλητισμού.

Παράλληλα, κάλεσαν όλους τους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς να αποκλείσουν τους Ρώσους και Λευκορώσους από τις διοργανώσεις, μέχρι τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ουάσινγκτον τάχθηκε υπέρ του αποκλεισμού των αθλητικών οργανισμών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε πως εάν επιτραπεί στους αθλητές να μετάσχουν σε διοργάνωση όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες, θα πρέπει να είναι ως ανεξάρτητοι και να «είναι απολύτως σαφές ότι δεν εκπροσωπούν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία».

ΔΟΕ: «Τα μποϊκοτάζ τιμωρούν τους αθλητές»

Από την πλευρά της, η ΔΟΕ επανέλαβε ότι δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση για την επιστροφή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών, ενώ προειδοποίησε την Ουκρανία και άλλες χώρες για τις επιπλοκές που προκαλούν οι απειλές για μποϊκοτάζ.

«Οι απειλές για μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς αγώνες- που εξετάζει η Ολυμπιακή επιτροπή της Ουκρανίας- είναι ενάντια στις αξίες που αντιπροσωπεύει το Ολυμπιακό κίνημα», επεσήμανε η ΔΟΕ.

Το μποϊκοτάζ αποτελεί «παραβίαση του Ολυμπιακού χάρτη, που υποχρεώνει όλες τις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές να μετέχουν στους Αγώνες στέλνοντας αθλητές», επεσήμανε η ΔΟΕ και σημείωσε: «Όπως έχει δείξει η ιστορία, τα προηγούμενα μποϊκοτάζ δεν πέτυχαν τους πολιτικούς στόχους τους και μόνο τιμώρησαν τους αθλητές».

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Όλη η επικαιρότητα