Ποδόσφαιρο

Ολυμπιακός: Αυτοί είναι οι οκτώ πιθανοί αντίπαλοι στον 3ο προκριματικό και τα μεγαθήρια που θα βρει στα playoffs του Europa League

Η κλήρωση της φάσης των ομίλων θα διεξαχθεί την 1η Σεπτεμβρίου και οι αγώνες αρχίζουν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.
Ακούστε το άρθρο

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet και η κατάκτησή του από την ΑΕΚ οδήγησε τον Ολυμπιακό στα προκριματικά του Europa League μέσω της 3ης θέσης στη Stoiximan Super League. Οι Πειραιώτες δεν γνωρίζουν ακόμα σε ποιον γύρο, αφού από τον 3ο προκριματικό μπορούν να κάνουν άλμα και να βρεθούν στα playoffs αν υλοποιηθούν κάποια σενάρια, όμως γνωρίζουν ότι αρχίζουν τη φετινή ευρωπαϊκή παρουσία τους τον Αύγουστο.

Οι ημερομηνίες που ενδιαφέρουν

Αν οι υποχρεώσεις του Ολυμπιακού αρχίσουν από τον 3ο προκριματικό γύρο, αυτό σημαίνει ότι θα αγωνιστεί πρώτα την Πέμπτη 10 Αυγούστου, με το δεύτερο παιχνίδι να διεξάγεται την Πέμπτη 17 Αυγούστου (κλήρωση στις 24 Ιουλίου). Αν προχωρήσει στα playoffs, τότε θα αγωνιστεί πρώτη φορά την Πέμπτη 24 Αυγούστου και θα διεκδικήσει θέση στους ομίλους του θεσμού την Πέμπτη 31 Αυγούστου (η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Αυγούστου).

Η κλήρωση της φάσης των ομίλων θα διεξαχθεί την 1η Σεπτεμβρίου και οι αγώνες αρχίζουν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Ορισμός αντί για κλήρωση ελέω Παναθηναϊκού

Η ιδιαιτερότητα των προκριματικών του Europa League από το 2021 και τη θέσπιση του Europa Conference League είναι πώς ο συντελεστής κάθε ομάδας δεν παίζει μεγάλο ρόλο, γιατί τις περισσότερες φορές οι ισχυροί και οι ανίσχυροι υπολογίζονται με διαφορετική μέθοδο.

Στο μονοπάτι των πρωταθλητών του 3ου προκριματικού γύρου, οι δέκα ομάδες που θα αποκλειστούν από τον 2ο προκριματικό του Champions League θα χωριστούν με βάση τον συντελεστή τους, αλλά μέχρι εκεί.

Στο κανονικό μονοπάτι όπου θα συμμετάσχει και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, ισχυροί είναι οι σύλλογοι που αρχίζουν από αυτήν τη διοργάνωση την ευρωπαϊκή παρουσία τους και ανίσχυροι εκείνοι που αποκλείονται από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και το μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Όπερ μεθερμηνευόμενον, ο Ολυμπιακός θα είναι στους ισχυρούς μαζί με τον εκπρόσωπο της Τσεχίας, τη Σλάβια, και στους ανίσχυρους θα είναι οι δύο από τις δευτεραθλήτριες Βελγίου, Ελβετίας, Ουκρανίας και… Ελλάδας που θα έχουν αποκλειστεί από το Champions League.

Σημειώνεται ότι η κλήρωση θα διεξαχθεί πριν γίνουν οι αγώνες του 2ου προκριματικού κι έτσι στην κληρωτίδα θα μπουν μπαλάκια με ζευγάρια απ’ το Champions League και όχι με συλλόγους. Εμφύλιος δεν επιτρέπεται να προκύψει στα προκριματικά κι έτσι ο Ολυμπιακός μπορεί να περιμένει αντίπαλο από το ζευγάρι που δεν περιλαμβάνει τον Παναθηναϊκό. Στην προκειμένη περίπτωση, το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει ο αντίπαλος του Ολυμπιακού θα γίνει γνωστό στις 21 Ιουνίου, όταν θα διενεργηθεί η κλήρωση του Παναθηναϊκού, και όχι στις 27 Ιουλίου, όταν θα διεξαχθεί η κλήρωση για τον 3ο προκριματικό του Europa League.

Οι οκτώ πιθανοί αντίπαλοι στον 3ο προκριματικό γύρο

.Όσο για τις ομάδες, είναι ήδη γνωστές. Πρόκειται για τη δευτεραθλήτρια Βελγίου, Ουκρανίας ή Ελβετίας. Στο Βέλγιο, Άντβερπ και Ουνιόν έχουν κάνει την ανατροπή από την κανονική σεζόν κι έχουν αφήσει πίσω την Γκενκ στα playoffs τίτλου. Η Μπριζ θα τερματίσει τέταρτη κι έτσι το πρωτάθλημα είναι υποθεση των τριών τους.

Με δύο αγωνιστικές να απομένουν, Άντβερπ και Ουνιόν έχουν από 45 βαθμούς και τίθενται αντιμέτωπες την προσεχή Κυριακή, σε έναν αγώνα που αν έχει νικητή, πιθανότατα θα αναδείξει τον πρωταθλητή. Η Γκενκ βρίσκεται τρεις βαθμούς πίσω και περιμένει ισοπαλία για να παραμείνει στο κόλπο του τίτλου. Τα πάντα ουσιαστικά θα κριθούν από το ντέρμπι της Κυριακής, αφού αν υπάρξει ηττημένος, θα κονταροχτυπηθεί με τη Γκενκ για τη 2η θέση, η οποία οδηγεί στην ίδια κλήρωση με τον Παναθηναϊκό.

Στην Ουκρανία, η Σαχτάρ πέταξε εκτός μάχης τίτλου τη Ζόρια την Τετάρτη, όσο η 2η Ντνίπρο υπέστη εντός έδρας ήττα σοκ από την Βόρσκλα. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα του Ντόνετσκ μόνο μαθηματικά έχει πιθανότητες να χάσει τον τίτλο και να βγει 2η, με τις Ντνίπρο (64) και Ζόρια (61) να κονταροχτυπιούνται γι’ αυτήν τη θέση. Όπως και στο Βέλγιο, πολλά αναμένεται να κριθούν την προσεχή Κυριακή, όταν είναι προγραμματισμένο το αντίστοιχο ντέρμπι κορυφής, με τη Σαχτάρ να υποδέχεται την Ντνίπρο.

Τέλος, στην Ελβετία απομένουν δύο αγωνιστικές και η Σερβέτ των 54 βαθμών με τη Λουγκάνο των 51 βαθμών είναι οι μοναδικές ομάδες που μπορούν να καταλάβουν τη 2η θέση στη βαθμολογία, πίσω από την πρωταθλήτρια Γιουνγκ Μπόις.

Τρεις από αυτές τις οκτώ ομάδες θα αγωνιστούν στον 2ο προκριματικό του Champions League και το μονοπάτι των μη πρωταθλητών μαζί με τον Παναθηναϊκό και δύο εξ αυτών θα σχηματίσουν το ζευγάρι που δεν περιλαμβάνει το “τριφύλλι” και το οποίο θα οριστεί ως αντίπαλος (ο ηττημένος του ζευγαριού) του Ολυμπιακού στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League.

Οι δύσκολοι αντίπαλοι στα playoffs

Σε περίπτωση πρόκρισης της ελληνικής ομάδας, ξανά δεν θα παίξει ρόλο ο συντελεστής της στην κλήρωση των playoffs. Το νέο (και περίπλοκο) σύστημα περιλαμβάνει τέσσερα γκρουπ προτεραιοτήτων, κάθε ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει ομάδες από διαφορετικές… πηγές.

  • Το γκρουπ 1ης προτεραιότητας περιλαμβάνει τους κατόχους εισιτηρίου κυπελλούχου από Ολλανδία, Βέλγιο, Σκωτία, Αυστρία, Σερβία και την 3η ομάδα της Ουκρανίας (αφού λόγω του πολέμου ακυρώθηκε το φετινό εγχώριο κύπελλο)
  • Το γκρουπ 2ης προτεραιότητας περιλαμβάνει τις έξι ηττημένες από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και το μονοπάτι πρωταθλητών. Σε αυτό το γκρουπ ενδέχεται να βρεθεί και η ΑΕΚ, αν αποκλειστεί στο πρώτο εμπόδιο που θα συναντήσει στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης
  • Το γκρουπ 3ης προτεραιότητας περιλαμβάνει τις πέντε νικήτριες από τον προκριματικό γύρο των πρωταθλητών στο Europa League
  • Το γκρουπ 4ης προτεραιότητας περιλαμβάνει τις δύο νικήτριες από το μονοπάτι μη πρωταθλητών του προκριματικού γύρου του Europa League και ως εκ τούτου τον Ολυμπιακό, μαζί με τον κάτοχο εισιτηρίου κυπελλούχου από την Ελβετία

Με τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση, οι τρεις ομάδες του γκρουπ 4ης προτεραιότητας (οπότε και ο Ολυμπιακός) θα ανοίξουν τη διαδικασία και θα κληρωθούν με τρεις ομάδες του γκρουπ 1ης προτεραιότητας. Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται ο Ολυμπιακός να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρό αντίπαλο όπως ο Άγιαξ, η Αϊντχόφεν, η Άντβερπ, η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, η Ντινάμο Κιέβου. Στους πιο βατούς συγκαταλέγεται η ΛΑΣΚ, η Μπάτσκα Τόπολα ή η Τσουκαρίτσκι από Σερβία και κάποια από τις σκοτσέζικες που θα μπουν στην κληρωτίδα.

Η κλήρωση των playoffs θα πραγματοποιηθεί στις 7 Αυγούστου, δηλαδή πριν από τους αγώνες του Ολυμπιακού στον 3ο προκριματικό κι έτσι οι “ερυθρόλευκοι” θα μπουν στην κληρωτίδα ως ζευγάρι με τον αντίπαλό τους στον προηγούμενο γύρο.

Τι γίνεται σε περίπτωση αποκλεισμού

Αν η πειραϊκή ομάδα τα καταφέρει (και) στα playoffs, τότε θα βρεθεί στην κλήρωση των ομίλων του Europa League. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει πάντα ένα “σωσίβιο”.

Οι ομάδες που θα αποκλειστούν στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, τότε θα συνεχίσουν στα playoffs του Europa Conference League και θα χρειαστεί να αποκλείσουν μόνο μία ομάδα για να βρεθούν στους ομίλους. Εκεί θα βρεθούν αυτομάτως οι ομάδες που θα αποκλειστούν από τα playoffs του Europa League.

Κατά συνέπεια, το βέβαιο είναι πως ο Ολυμπιακός χρειάζονται μόνο μία πρόκριση για να εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς ομίλους και από εκεί και πέρα θα επιχειρήσει να φτιάξει το καλύτερο δυνατό μέλλον.

Όσο οι αγωνιστικές κυλούν και τα εγχώρια πρωταθλήματα πλησιάζουν προς το φινάλε τους, τα δεδομένα θα είναι πιο ευδιάκριτα. Μέχρι τότε, το SPORT24 προσφέρει μία εικόνα για το τι μπορεί να περιμένουν ο Ολυμπιακός.

ΤΡΙΤΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ – ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ (10 ΟΜΑΔΕΣ)

Ισχυροί (5 ομάδες)

  • 5 ηττημένες από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League – μονοπάτι πρωταθλητών*

Ανίσχυροι (5 ομάδες)

  • 5 ηττημένες από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League – μονοπάτι πρωταθλητών*

(*Οι ομάδες του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League – μονοπάτι πρωταθλητών)

  • Ντίναμο (Κροατία) 55,000
  • Μόλντε (Νορβηγία) 24,000
  • Σπάρτα (Τσεχία) 14,000
  • Κοπεγχάγη (40,500) ή Νόρτζελαντ (5,565) ή Βίμποργκ (5,565) – Πρωταθλήτρια Δανίας
  • + 16 νικήτριες από τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League – μονοπάτι πρωταθλητών

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ – ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ (4 ΟΜΑΔΕΣ)

Ισχυροί (2 ομάδες)

  • Σλάβια (Τσεχία) 52,000
  • Ολυμπιακός (Ελλάδα) 39,000

Ανίσχυροι (2 ομάδες)

  • 2 ηττημένες από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League – μονοπάτι μη πρωταθλητών*

(*Οι ομάδες του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League – μονοπάτι μη πρωταθλητών)

  • Άντβερπ (17,000) ή Ουνιόν (19,000) ή Γκενκ (18,000) – Δεύτερη Βελγίου
  • Σερβέτ (6,335) ή Λουγκάνο (6,335) – Δεύτερη Ελβετίας
  • Σαχτάρ (63,000) ή Ντνίπρο (8,000) ή Ζόρια (16,000) – Δεύτερη Ουκρανίας
  • Παναθηναϊκός (Ελλάδα) 5,045

PLAYOFFS – ΚΟΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ (20 ΟΜΑΔΕΣ)

Προτεραιότητα 1 (6 ομάδες)

  • Άγιαξ (89,000) ή Αϊντχόφεν (43,000) – Κυπελλούχος ή τρίτη Ολλανδίας
  • ΛΑΣΚ (Αυστρία) 36,000
  • Άντβερπ (17,000) ή Ουνιόν (19,000) ή Γκενκ (18,000) – Κυπελλούχος ή τρίτη Βελγίου
  • Ντνίπρο (8,000) ή Ζόρια (16,000) ή Ντινάμο (35,000) – Τρίτη Ουκρανίας
  • Ινβερνές (7,280) ή Αμπερντίν (8,000) ή Χαρτς (7,280) ή Χιμπέρνιαν (7,280) – Κυπελλούχος ή τρίτη Σκωτίας
  • Μπάτσκα Τοπόλα (6,475) ή Τσουκαρίτσκι (6,475) – Κυπελλούχος ή τρίτη Σερβίας

Προτεραιότητα 2 (6 ομάδες)

  • 6 ηττημένες από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League – μονοπάτι πρωταθλητών*

(*Οι ομάδες του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League – μονοπάτι πρωταθλητών)

  • Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) 34,500
  • ΑΕΚ (Ελλάδα) 11,000
  • + 10 νικήτριες από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League – μονοπάτι πρωταθλητών

Προτεραιότητα 3 (5 ομάδες)

  • 5 νικήτριες από τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League – μονοπάτι των πρωταθλητών

Προτεραιότητα 4 (3 ομάδες)

  • 2 νικήτριες από τον προκριματικό γύρο του Europa League – μονοπάτι μη πρωταθλητών
  • Σερβέτ (6,335) ή Λουγκάνο (6,335) ή Λουκέρνη (6,335) – Κυπελλούχος ή τρίτη Ελβετίας

Φάση ομίλων (32 ομάδες)

ΠΡΩΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ (8 ΟΜΑΔΕΣ)

  1. Κάτοχος Europa Conference League
  2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (104,000) ή Λίβερπουλ (123,000) – Κυπελλούχος ή πέμπτη Αγγλίας

ΠΡΩΤΟ Ή ΔΕΥΤΕΡΟ Ή ΤΡΙΤΟ Ή ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗ

  • Μπράιτον (Αγγλία) ≥21,799
  • Ρεάλ Σοσιεδάδ (33,000) ή Βιγιαρεάλ (82,000) – Πέμπτη Ισπανίας
  • Μπέτις (37,000) ή Αθλέτικ (≥18,571) ή Οσασούνα (≥18,428) – Έκτη Ισπανίας
  • Ίντερ (≥96,000) ή Μίλαν (50,000) ή Αταλάντα (55,500) ή Ρόμα (≥96,000) ή Γιουβέντους (101,000) – Πέμπτη Ιταλίας
  • Ίντερ (≥96,000) ή Μίλαν (50,000) ή Αταλάντα (55,500) ή Ρόμα (≥96,000) ή Γιουβέντους (101,000) – Έκτη Ιταλίας
  • Άιντραχτ (77,000) ή Ουνιόν (17,000) ή Φράιμπουργκ (≥16,496) – Κυπελλούχος ή πέμπτη Γερμανίας
  • Ουνιόν (17,000) ή Φράιμπουργκ (≥16,496) ή Λεβερκούζεν (72,000) ή Βόλφσμπουργκ (22,500) ή Άιντραχτ (77,000) – Πέμπτη ή έκτη Γερμανίας
  • Μονακό (29,000) ή Λιλ (30,000) ή Ρεν (44,000) ή Λιόν (61,000) – Τέταρτη Γαλλίας
  • Σπόρτινγκ (Πορτογαλία) 52,000
  • + 4 ηττημένες από τα playoffs του Champions League – μονοπάτι πρωταθλητών
  • + 2 ηττημένες από τα playoffs του Champions League – μονοπάτι μη πρωταθλητών
  • + 4 ηττημένες από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League – μονοπάτι μη πρωταθλητών
  • + 10 νικήτριες από τα playoffs του Europa League

ΔΕΥΤΕΡΟ Ή ΤΡΙΤΟ Ή ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • Τουλούζ (Γαλλία) 12,232

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα