Αγροτικά Ηλεία

Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας: Διαφαίνεται πτώση της τιμής για την βιομηχανική τομάτα!

Ακούστε το άρθρο

Με χαμηλότερη τιμή αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η μεταποιητική περίοδος για την βιομηχανική τομάτα, που θα διαρκέσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αν και η διαδικασία έχει μπει ουσιαστικά στην τελική ευθεία, προς το παρών δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για συμβάσεις, τιμές, πρόγραμμα παράδοσης και η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι εβδομάδα εξελίξεων, οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Συρρικνώνεται το εισόδημα

Όλοι οι εμπλεκόμενοι τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο από τις επαφές που είχε μέχρι σήμερα η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας με τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας τοματοπολτού του νομού ‘Κύκνος’ και ‘Unilever-Ελαΐς’, φαίνεται ότι η τιμή φέτος θα κυμανθεί από 75 έως 77 ευρώ ο τόνος, ενώ πέρυσι κυμάνθηκε στα 80 ευρώ ο τόνος.

Γεγονός το οποίο σαφώς δεν θα ικανοποιήσει τους αγρότες, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους διαρκώς να συρρικνώνεται, ενώ ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν ποικίλα προβλήματα για να μπορέσουν να βγάλουν εις πέρας την καλλιέργεια, με όλα τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει για να παραδοθεί στα εργοστάσια.

Από τον προγραμματισμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής, τα δύο εργοστάσια προσανατολίζονται να ξεκινήσουν την παραλαβή τομάτας στις 17 Ιουλίου, με μία- δύο ημέρες απόκλιση.

Οι ποσότητες

Οι ποσότητες που θα παραδοθούν εκτιμάται ότι θα είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, θα αγγίξουν δηλαδή τους 95.000 τόνους, αν και όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες.

Η καλλιέργεια εξελισσόταν ομαλά, ωστόσο ο καύσωνας δημιούργησε ορισμένα προβλήματα και επηρέασε σε ένα βαθμό το προϊόν, οπότε δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή τι θα γίνει κατά την διάρκεια της συγκομιδής.

Οι αγρότες βεβαίως είναι σε επιφυλακή, αφού τα προγνωστικά μιλούν για νέα άνοδο της θερμοκρασίας και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει με τον υδράργυρο μέχρις ότου γίνει η συγκομιδή όλων των ποσοτήτων.

Το βράδυ της Δευτέρας θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομάδας Παραγωγών για να γίνει ενημέρωση και να αξιολογηθεί η κατάσταση, προκειμένου να ενημερωθούν στην συνέχεια και οι τοματοπαραγωγοί, έτσι ώστε να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν την φετινή χρονιά.

Επίσης, την ερχόμενη Τετάρτη θα κληθούν στην Ομάδα όσοι θα απασχοληθούν φέτος στα εργοστάσια, προκειμένου να διαμορφωθεί το πλάνο και να δοθούν οδηγίες, προκειμένου να υπάρχουν όλες οι διευκολύνσεις προς τους παραγωγούς- μέλη.

Εντός της εβδομάδας το τοπίο θα ξεκαθαρίσει και την επόμενη αναμένεται να αρχίσουν τα τρακτέρ με τις καρότσες τους φορτωμένες τομάτες να κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους του νομού, με κατεύθυνση τα εργοστάσια.

Όλη η επικαιρότητα