Αγροτικά Ηλεία

Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας: Με συγκεκριμένες θέσεις στο Υπουργείο για το θέμα της Κορινθιακής σταφίδας

Ακούστε το άρθρο

Στοχευμένες ενέργειες που θα επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα πρόκειται να δρομολογηθούν άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με το θέμα της Κορινθιακής σταφίδας, έτσι ώστε να απαλειφθούν τα εφιαλτικά σενάρια που διαβλέπουν αφανισμό του προϊόντος από το νομό τα επόμενα δύο χρόνια.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην σύσκεψη που είχε συγκαλέσει χθες το πρωί η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, όπου και είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι βουλευτές του νομού.

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν μόνο ο υφυπουργός παιδείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Τζαβάρας, ενώ η βουλευτής κα Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη είχε αποστείλει επιστολή με την οποία ενημέρωνε ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων βρισκόταν στην Αθήνα και απαριθμούσε τις ενέργειες τις οποίες έχει κάνει η ίδια για το θέμα, ενώ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιάννης Κουτσούκος ενημέρωσε ότι βρισκόταν στον Βόλο.

Χάνεται η σταφίδα

Τόσο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλιανάτος όσο και σταφιδοπαραγωγοί του νομού, οι οποίοι συμμετείχαν στην σύσκεψη, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νομό σε ότι αφορά την καλλιέργεια της Κορινθιακής σταφίδας, η οποία υπέστη μεγάλες ζημιές από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα αλλά και από τον καύσωνα, ενώ σχολίασαν αρνητικά και το γεγονός ότι ακόμη περιμένουν να λάβουν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστη το προϊόν από τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2016.

«Η Κορινθιακή σταφίδα τελειώνει για την Ηλεία…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα και επεσήμανε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα η σταφίδα σε δύο χρόνια θα γίνει παρελθόν για τα χωριά του νομού.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι διαιωνίζεται μία κατάσταση και οι ίδιοι δεν βλέπουν σανίδα σωτηρίας, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι καλούνται να καταβάλλουν εισφορές χωρίς αντίκρισμα. Επεσήμαναν ότι η σταφίδα είναι εθνικό προϊόν, όπως το ελαιόλαδο, και πρέπει να στηριχθεί και οι ίδιοι να πάψουν να είναι δέσμιοι του κράτους. Τόνισαν δε ότι σε ορισμένα σημεία οι ζημιές είναι ολικές και δεν θα είναι μόνο για τη φετινή χρονιά. «Φθάσαμε στα όριά μας…» είπαν χαρακτηριστικά και ζήτησαν από τους βουλευτές να δουν από κοινού πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, γιατί τα προβλήματα των αγροτών συμπαρασύρουν ολόκληρη την κοινωνία και την τοπική οικονομία.

Σύσκεψη ουσίας

Ο υφυπουργός παιδείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης παραδέχτηκε ότι όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, παρά τα όποια βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και επεσήμανε ότι το θέμα πρέπει να το δουν συνολικά και να γίνει μία σοβαρή συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εφ’ όλης της ύλης.

«Χρειάζεται να γίνει μία σύσκεψη σοβαρή και προετοιμασμένη, να έχει ενημερωθεί ο Υπουργός, να υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα και να δούμε τι θα γίνει, πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Και βέβαια να βρούμε το μηχανισμό εκείνο για το πώς θα αποζημιώνονται πιο γρήγορα οι αγρότες. Και να επισημάνω ότι έχουμε δώσει πολύ μικρή βαρύτητα στα μέτρα πρόληψης και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τη βοήθεια των αρμόδιων Οργανισμών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.

Ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης

Αιχμηρός εμφανίστηκε ο βουλευτής κ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος απευθυνόμενος στους παραγωγούς εξέφρασε την πικρία του γιατί όπως είπε δεν παρακολουθούν τις ενέργειες που έχει κάνει ο ίδιος κατά καιρούς και τις ερωτήσεις του στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντάς τους ότι πέρασαν οι εποχές που οι βουλευτές περιφέρονταν σαν πλανόδιοι σε όλα τα χωριά. Υπογράμμισε ότι ο καθένας πρέπει να κάνει το έργο του στη Βουλή και να υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας. Επεσήμανε δε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως στο πρόβλημα με την σταφίδα, θα πρέπει να υπάρχει εθνικός μηχανισμός αντιμετώπισης ο οποίος θα αντιδρά άμεσα και τόνισε ότι για να είναι και ο ίδιος χρήσιμος θα πρέπει να λύνονται τα προβλήματα εφόσον τίθενται σε βάση κανόνων. Στάθηκε και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο πρέπει να το δουν σοβαρά οι αγρότες και να αξιοποιηθούν πόροι της Ε.Ε. για το φαινόμενο της ερημοποίησης. «Μπορώ να θέσω όλες μου τις δυνάμεις στην διάθεσή σας, αρκεί να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης, με σοβαρότητα και όχι να πηγαίνουμε στον Υπουργό για φωτογραφήσεις είπε χαρακτηριστικά.

Στο δια ταύτα αποφασίστηκε η Ομάδα Παραγωγών σε συνεργασία με τους σταφιδοπαραγωγούς να συντάξουν άμεσα μία μελέτη για την ξήρανση, η οποία θα αποσταλεί στους βουλευτές για να ακολουθήσει μία σύσκεψη στο Υπουργείο, ενώ θα ασκηθούν πιέσεις για άμεσες αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ για το 2016 και για τον καύσωνα.

Όλη η επικαιρότητα