Όμικρον ΧΕ: Η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού – Φόβοι πως είναι πιο μεταδοτική από την BA.2

Share

Μία νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα πασχίζει να σταματήσει τη νέα έξαρση του κορωνοϊού.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) ενημέρωσε πως τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα είναι 4,9 εκατομμύρια – σύμφωνα και με την καταμέτρηση του τελευταίου σαββατοκύριακου.

Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, θεωρείται απόρροια της κατάργησης των μέτρων και της εξάπλωσης της υποπαραλλαγής της Όμικρον BA.2, η οποία ονομάζεται και Stealth.

Ωστόσο, τώρα εμφανίστηκε άλλη μία υποπαραλλαγή, που πιστεύεται ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Η υποπαραλλαγή XE είναι, ουσιαστικά, μία μετάλλαξη των στελεχών BA.1 και BA.2. Σε έκθεση του ΠΟΥ, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται πως η XE εντοπίστηκε, για πρώτη φορά, στη Βρετανία στις 19 Ιανουαρίου και τα πρώτα τεστ φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν ότι ίσως είναι πιο μεταδοτική.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η νέα υποπαραλλαγή έχει ποσοστό διασποράς έως και 10% μεγαλύτερο από την BA.2.

Τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται ότι στηρίζονται και από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), που ενημέρωσε πως η XE είχε ρυθμό ανάπτυξης 9,8% πιο αυξημένο – πάντα συγκριτικά με την BA.2.

«Η XE ανήκει στην παραλλαγή Όμικρον, μέχρι να αναφερθούν σημαντικές διαφορές στα χαρακτηριστικά μετάδοσης και της νόσησης, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας» επισημάνθηκε από τον ΠΟΥ. Ωστόσο, πρόκειται για πρώιμα στοιχεία και απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.

Έχει η XE νέα συμπτώματα;

Προς το παρόν, φαίνεται ότι η υποπαραλλαγή δεν συνοδεύεται από νέα συμπτώματα.

Υπενθυμίζεται πως τα συμπτώματα της Όμικρον μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος, ειδικά σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί: καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμος. Το αρχικό στέλεχος προκαλεί πυρετό, βήχα και ανοσμία και απώλεια γεύσης.

πηγή:Lifo