Categories: Κόσμος

Όμικρον XE: Εξαπλώνεται η υποπαραλλαγή – «Γρίφος» με τη μεταδοτικότητά της

Share

Κρούσμα της υποπαραλλαγής Όμικρον ΧΕ, η οποία πρωτοεντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, επιβεβαιώθηκε και στην Ιαπωνία.

Το κρούσμα εντοπίστηκε στις 26 Μαρτίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Narita και επρόκειτο για μία γυναίκα περίπου 30 ετών, που ταξίδευε στη χώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εθνικότητά της δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά ο υπουργός Υγείας της χώρας είπε πως η ασθενής ήταν ασυμπτωματική.

Την ίδια ώρα, η Βρετανία «βλέπει» διπλασιασμό των περιστατικών που αφορούν την Όμικρον ΧΕ, σύμφωνα με τα στατικά στοιχεία από τον βρετανικό Οργανισμό Ασφαλείας Υγείας (UKHSA).

Στις 5 Απριλίου ο αριθμός των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής ήταν 1.125, συγκριτικά με τα 637 που είχαν επιβεβαιωθεί στις 25 Μαρτίου. Το πρώτο κρούσμα στη χώρα είχε εντοπιστεί στις 19 Ιανουαρίου, κάτι που δείχνει ότι κυκλοφορούσε στην κοινότητα πολύ νωρίτερα απ΄ό,τι είχε εντοπιστεί.

Έκτοτε, η XE έχει κυκλοφορήσει σε Ταϊλάνδη, Ινδία και Ισραήλ. Υπάρχουν, δε, υποψίες πως τα κρούσματα στο Ισραήλ δεν συνδέονται με εισροή από το εξωτερικό.

Τι είναι η υποπαραλλαγή ΧΕ;

Η υποπαραλλαγή XE είναι, ουσιαστικά, μία μετάλλαξη των στελεχών BA.1 και BA.2.

Τέτοιοι ανασυνδυασμοί δεν είναι ασυνήθιστοι, καθώς έχουν εμφανιστεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη σοβαρότητα ή τη σοβαρότητά της ΧΕ.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε περιπτώσεις της παραλλαγής XE στο Ηνωμένο Βασίλειο, που επί του παρόντος αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό περιπτώσεων» δήλωσε η Meera Chand, διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων στο UKHSA.

Δικαιολογείται η ανησυχία;

Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πως η ΧΕ μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές και έχει επιδείξει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Ειδικότερα, είχε ρυθμό ανάπτυξης περίπου 10% πιο αυξημένο συγκριτικά με την BA.2.

Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν πως αναμένεται να οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή λοίμωξη και δεν έχει, προς το παρόν, χαρακτηριστεί ανησυχητική.

«Η XE φαίνεται να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με την BA.2, έχοντας αυξημένη μεταδοτικότητα από τη BA.1 αλλά είναι λιγότερο σοβαρή» είπε στο CNBC η Jennifer Horney, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ.

Με πληροφορίες από CNBC