Εκπαίδευση Επιστήμη Ηλεία

Ομιλία του Διονύση Σιμόπουλου στο Γυμνάσιο Βαρθολομιού: «Δεν πρέπει να είμαστε οι μόνοι στο Σύμπαν»

Ακούστε το άρθρο

Ομιλία με αφορμή δύο επετείους πραγματοποίησε ο φυσικός-αστρονόμος κ. Διονύσης Σιμόπουλος, την περασμένη Τετάρτη: 60 χρόνια από την εκτόξευση του Σπούτνικ  και η ανακοίνωση από την Σουηδική Ακαδημία Επιστημών για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2017 για τα βαρυτικά κύματα, την νέα σπουδαία ανακάλυψη που ανοίγει ακόμη ένα παράθυρο στο σύμπαν, όπως δήλωσε στην «Πατρίς» ο κ. Σιμόπουλος.

Ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Σιμόπουλος πραγματοποίησε ομιλία στο Βαρθολομιό και η πρόσκληση του είχε γίνει πριν από πολλούς μήνες από τον πρώην περιφερειάρχη Αττικής κ. Κώστα Μανιάτη σε συνεργασία με τον διευθυντή του Γυμνασίου Βαρθολομιού κ. Χρήστο Σχοινά.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο σύλλογος των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Βαρθολομιού, ο οποίος και θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων που στόχο έχουν  να ενημερώσουν με απλό –κατανοητό τρόπο γονείς μαθητές και την τοπική κοινωνία για ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα.

Με αφορμή την συμπλήρωση τα 60 χρόνια από την εκτόξευση από την τότε Σοβιετική Ένωση, του Σπούτνικ, του πρώτου δορυφόρου στην ιστορία της ανθρωπότητας, οργάνωσαν εκδήλωση με ομιλητή τον διακεκριμένο Ηλείο αστρονόμο Διονύση Σιμόπουλο με θέμα «  Ταξίδι χωρίς τέλος». Προβλήθηκαν μοναδικά βίντεο από την εκτόξευση του Σπούτνικ ενώ ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα βαρυτικά κύματα, η ανακάλυψη των οποίων χάρισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής σε τρεις αμερικανούς επιστήμονες.

Ο «Σπούτνικ» εκτοξεύτηκε την 4η Οκτωβρίου 1957 και ακολούθησε ελλειπτική τροχιά σε μέσο ύψος 575 χλμ από την επιφάνεια της Γης, ανοίγοντας την εποποιία του διαστήματος, ενώ  Στόχος του ήταν η μελέτη του περιβάλλοντος έξω από την ατμόσφαιρα. Ο δορυφόρος έστελνε τις πληροφορίες, μέσα από τα σήματα μπιπ που εξέπεμπε κάθε 0,3 δευτερόλεπτα. Το σώμα του ήταν μια σφαίρα από αλουμίνιο με βάρος 83 κιλά.

«Δεν είμαστε μόνοι»

Σε δηλώσεις του στην Πατρίς και απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει ζωή εκτός της Γης, ο κ. Σιμόπουλος είπε: « Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη, ούτε σε μικροβιακή μορφή. Όμως το γεγονός ότι υπάρχουν τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πλανητών στο σύμπαν, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει ζωή σε άλλο πλανήτη. Τί είδους μορφή θα έχει, εάν θα υπάρχουν νοήμονα όντα ή πώς αυτά θα μοιάζουν εξωτερικά δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε.  Δεν πρέπει να είμαστε οι μόνοι στο σύμπαν»

Κατάμεστη η αίθουσα

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου και αποδείχθηκε μικροί αφού την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 120 άτομα. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν οι: κληρικοί της τοπικής  Εκκλησίας, ο πρώην Βουλευτής κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής κ. Κώστας Μανιάτης, ο πρώην δήμαρχος κ. Κώστας Λούρμπας, ο αν. αστυνομικός διευθυντής Πύργου κ. Σωτήρης Παπασωτηρίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σοφία Μαρινοπούλου, Νίκος Μαφρέδας, Παναγιώτης Κυριαζής, πρόεδροι ΤΚ,  διευθυντές σχολείων, καθηγητές κ.α.

Όλη η επικαιρότητα