Categories: Ηλεία

Όμιλος Φίλων Σταφίδας: Όπως παλιά για τη σταφίδα…

Share

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας στον Πύργο, με σκοπό την παρουσίαση του «Ομίλου Φίλων Σταφίδας» από το προσωρινό ΔΣ που βοήθησε σημαντικά στη δημιουργία του. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης και άτομα που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα και τους ενδιαφέρει το αντικείμενο.

Πρόκειται για έναν όμιλο που δημιουργήθηκε λόγω της τεράστιας αγάπης των ιδρυτών για τη σταφίδα, η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους αλλά και στην οικονομική ζωή του τόπου και της χώρας γενικότερα. Πρόκειται για μια ιδέα των απόφοιτων του 1970 του σχολείου «Αγάπη», γνωστό σε όλους ως 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Πύργου. Γεννημένοι και μεγαλωμένοι μέσα στη σταφίδα, επιθυμούν να «ξοφλήσουν» το χρέος τους στους πατεράδες και τους παππούδες του. Στον όμιλο αυτό συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη και οι οινοποιοί Σάκης Μπριτζίκης, Χρήστος Κανελλακόπουλος και Σάκης Σταυρόπουλος, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου και ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος. Για τη σημασία της σταφίδας στις ζωές των ανθρώπων τα παλαιότερα χρόνια, μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ο προσωρινός πρόεδρος του ομίλου Ηλίας Ανδριόπουλος, ο οικονομολόγος και ιστορικός Σάκης Τραμπαδόρος, η καθηγήτρια του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Κατερίνα Αλεξοπούλου, ο προϊστάμενος στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Πένταρης και ο γεωπόνος και βιοκαλλιεργητής Ανδρέας Βαρότσος, που έσπευσαν να ευχαριστήσουν τον κόσμο για την παρουσία του. Από την εκδήλωση αυτή απουσίαζε ο Δήμος Ηλιόπουλος, ενώ πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερη μνεία στον πρόσφατο χαμό του Θοδωρή Σαρρή, που ήταν θερμός υποστηρικτής του ομίλου και είχε διατελέσει Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ελέγχου των δημοσίων συμβάσεων, πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ και σύμβουλος αρκετών Υπουργών Οικονομίας, με τη θέση του να καλύπτεται από τη γυναίκα του και προσωρινή γραμματέα, Δήμητρα Ρουσοπούλου.

Το λόγο πήρε πρώτος ο κ. Νικολούτσος που εστίασε στο στόχο του ομίλου, που δεν είναι άλλος από την επανένταξη της σταφίδας στον παραγωγικό δυναμικό τόπο. Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, υποστήριξε πως η σταφίδα αποτελούσε από τα βασικά προϊόντα που με λανθασμένες ενέργειες οδηγήθηκε στη σημερινή κατάσταση που έχει περιέλθει, ενώ τόνισε πως η συνεργασία ομίλου και Επιμελητηρίου θα είναι συνεχής. Ο προσωρινός πρόεδρος Ηλίας Ανδριόπουλος, υπέδειξε στους παρευρισκομένους τα φυλλάδια που ανέφεραν το σκοπό και τους στόχους του ομίλου, τις δράσεις που αναμένεται να κάνει στο μέλλον και διάφορα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για αυτήν. Στη συνέχεια, έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την ίδρυση θεματικού μουσείου για τη σταφίδα στον Πύργο, ενώ αναγκαία θεωρεί την καταγραφή της τωρινής κατάστασης και την εύρεση βιώσιμης λύσης. Ως εργαλείο χαρακτήρισε την επανασύσταση ινστιτούτου σταφίδας, για το οποίο είναι ενήμεροι οι βουλευτές Ηλείας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεωργιόπουλος και ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής.

Ο οικονομολόγος Σάκης Τραμπαδόρος, εστίασε στο ρόλο και τη σημασία της σταφίδας στην τοπική κοινωνία, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν και σε περιόδους ανόδου και κρίσης της σταφίδας. Θεσμοί όπως Σταφιδική Τράπεζα,  Ενιαία Διαχείριση,  ΑΣΟ και Ινστιτούτο Σταφίδας, δημιουργήθηκαν από την κρίση και βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη. Επιπλέον, ο κ. Τραμπαδόρος σχολίασε πως η σταφιδική οικονομία ενίσχυε όλους τους τομείς της οικονομίας, γι’ αυτό και αποτελεί ανάγκη να επιστρέψει η σταφίδα στη θέση που της αξίζει. Η καθηγήτρια Κατερίνα Αλεξοπούλου προκειμένου να τονίσει τη σημαντικότητα της σταφίδας, έθεσε το παράδειγμα πτυχιακής μαθητή της, τον οποίο παρότρυνε να ασχοληθεί με τη σταφίδα και να αναδείξει τα θετικά στοιχεία της σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τη δημιουργία θεματικού μουσείου σταφίδας ως την καλύτερη πρωτοβουλία.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Γιώργος Πένταρης, που με πίνακες και στατιστικά στοιχεία ανέδειξε τη θέση της χώρας μας όσον αφορά την παραγωγή σταφίδας παγκοσμίως, θέτοντας προς εξέταση το ζήτημα αύξησης παραγωγής και μείωσης κόστους, ενώ υποστήριξε πως είναι αναγκαία πλέον η σωστή διαφήμιση του προϊόντος με φόντο την αύξηση των εξαγωγών. Τέλος, ο γεωπόνος Ανδρέας Βαρότσος χαρακτήρισε τη σταφίδα «θησαυρό», αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία που προσφέρει στην υγεία, ενώ χρησιμοποιώντας στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας και ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2016, υποστήριξε πως η καλλιεργήσιμη έκταση  έφτανε τα 150.000 στρέμματα από τα οποία τα 25.000 ήταν στην Ηλεία, με την πορεία να είναι ολοένα και πιο φθίνουσα τα τελευταία χρόνια. Στο κλείσιμο, παρουσίασε και τις προτεραιότητες του ομίλου, που είναι η επανασύσταση του Ινστιτούτου σταφίδας, η πιστοποίησή της σε «ισχυρισμό υγείας» για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, η σωστή διαφήμισή της και η δημιουργία νέων προϊόντων.