Categories: Αγροτικά

Όμηροι του χρόνου οι παραγωγοί σταφίδας: Πουλάνε όσο-όσο!

Share

“Όμηροι” του χρόνου που τρέχει   έχουν καταστεί οι παραγωγοί σταφίδας, αφού έως τις 27 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν παραδώσει τιμολόγια  πώλησης  150 κιλών Κορινθιακής Σταφίδας  ανά στρέμμα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για  να πάρουν συνδεμένη ενίσχυση.

Η συμφωνία που επιτεύχθη πριν από λίγο καιρό στην σύσκεψη που έγινε υπό τον Υπουργό κ Σπήλιο Λιβανό για 1,40 ευρώ το κιλό μένει ανενεργή με αποτέλεσμα αρκετοί σταφιδοπαραγωγοί φοβούμενοι ότι δεν θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που είναι 50 ευρώ ανά στρέμμα,  αναγκάζονται από τους εμπόρους να πουλούν και με 50 λεπτά το κιλό προκειμένου να αποκτήσουν το πολυπόθητο τιμολόγιο.

Η αγωνία για το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει στο κατακόρυφο με το μέλλον της σταφίδας ως επιλογή καλλιέργειας για ακόμα μία φορά να φαίνεται αβέβαιο, ενώ όσοι ασχολούνται μόνο με την παραγωγή του  συγκεκριμένου  προϊόντος  βρίσκονται  και σε κατάσταση απόγνωσης αφού δεν ξέρουν  τι να κάνουν.

Να  “σκοτώσουν”  την παραγωγή τους και να τη δώσουν όσο-όσο ή να περιμένουν και να διακινδυνεύουν την ενίσχυση που παίρνουν; Απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί αν δώσει με σαφήνεια.

Από την πλευρά του Υπουργείου ακόμα δεν έχει κινηθεί η διαδικασία για την απόσυρση των αποθεμάτων της Παναιγιαλείου Ένωσης κυρίως και ορισμένα άλλων εμπόρων, γεγονός που έχει ως συνέπεια να μην αγοράζουν με την συμφωνημένη τιμή από τους παραγωγούς

“Η Παναιγιάλειος αυτή τη στιγμή αγοράζει με προκαταβολή 50 λεπτά το κιλό και ότι προκύψει μετά λέει. Όπως καταλαβαίνεται δεν τηρείται τίποτα από την συγκεκριμένη συμφωνία. Η κυβέρνηση το 1,40 ευρώ ανά κιλό που εξήγγειλε ήταν επικοινωνιακό και θεωρούμε πως παίζει το παιχνίδι των εμπόρων. Και αυτό γιατί στις 27 Ιανουαρίου για να πάρουμε την συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να παραδώσουμε τιμόλογια πώλησης σταφίδας 150 κιλά ανά στρέμμα. Ο χρόνος τρέχει και δεν έχει γίνει τίποτα. Αν δεν πάρει απόφαση η κυβέρνηση για κατώτατη εγγυημένη τιμή η όλη υπόθεση με την τιμή 1,40 είναι επικοινωνιακό τρικ. Οι σύλλογοι των χωριών που καλλιεργείται η σταφίδα συνεδριάζουν και θα βγουν στους δρόμους δυναμικά αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Εμείς θα παλέψουμε και θα κερδίσουμε την τιμή”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ Θανάσης Βομπίρης.

Στο περίμενε…

Ορισμένοι παραγωγοί σταφίδας που είναι στο περίμενε προκειμένου να δουν τις εξελίξεις σε σχέση με την τιμή και κρατούν την παραγωγή στις αποθήκες τους ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφά αφού απομένουν 16 μέρες έως τις 27 Ιανουαρίου όπου θα πρέπει να έχουν τα τιμολόγια πως πώλησαν 150 κιλά ανά στρέμμα για να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Αυτοί όμως έχουν εισόδημα και από άλλες καλλιέργειες.

“Όσοι δεν έχουν έσοδα από άλλη καλλιέργεια και κυρίως λάδι  πουλούν με 50 λεπτά το κιλό για να μπορέσουν να πάρουν τα τιμολόγια που απαιτούνται για τη συνδεδεμένη. Όσον αφορά τη συμφωνία που επιτεύχθη με 1,40 για αυτό δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτό έχει ως συνέπεια να έρχονται οι έμποροι και να μας λένε 50 λεπτά το κιλό λέγοντας πως ο Υπουργός δεν κάλεσε την δέσμευσή του για απόσυρση των αποθεματικών”, επισημαίνει ο κ Δημήτρης Δημητρουλόπουλος από τον Βροχίτσα.

Την άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης και του Υπουργού ζητούν οι παραγωγοί προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα με την Κορινθιακή σταφίδα και να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για 1,40 ευρώ/κιλό και να τεθεί σε ισχύ.

“Η κατάσταση είναι αδιέξοδη και εμείς οι παραγωγοί σε απόγνωση. Η συμφωνία της σύσκεψης δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Πουλάμε κάτω από ένα ευρώ και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Οι έμποροι έρχονται και μας ζητούν την σταφίδα με 50 και 60 λεπτά. Πρέπει άμεσα να παρέμβει η κυβέρνηση και ο υπουργός ώστε να τηρηθεί η συμφωνία.

Παίζουν με τον κόπο μας και την ιδρώτα μας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό”, υποστηρίζει ο κ Χρήστος Σταυρόπουλος από το Σώπι.