Κόσμος

Ομολογία για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

article24138.w_l.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την ύπαρξη κρυφών καλωδιώσεων που επιτρέπουν σε κρατικές υπηρεσίες να παρακολουθούν όλες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στα δίκτυα της, ομολογεί η Vodafone και παραδέχεται ότι σε κάποιες από τις 29 χώρες όπου δραστηριοποιείται αυτό συμβαίνει ήδη.

Η εταιρεία έσπασε την σιωπή της για τις κρατικές παρακολουθήσειςσε μια προσπάθεια να εμποδίσει την όλο και πιο ευρεία χρήση των τηλεφωνικών και ευρυζωνικών δικτύων από το κράτος για να κατασκοπεύει τους πολίτες. Μάλιστα θα δημοσιεύσει την πρώτη έκθεση Law Enforcement Disclosure Report, σήμερα, Παρασκευή.

Η έκθεση, 40 χιλιάδων λέξεων, σύμφωνα με τον Guardian, είναι η πιο πλήρης και εμπεριστατωμένη έρευνα για το πως οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες των πολιτών. Η Vodafone αναφέρει ότι οι καλωδιώσεις είναι απευθείας συνδεδεμένες με το δίκτυο της επιτρέποντας στις υπηρεσίες να ακούν ή να ηχογραφούν live συνομιλίες και σε κάποιες περιπτώσεις να εντοπίζουν το στίγμα του πελάτη. Οι προσπαπιστές των δικαιωμάτων για την ιδιωτικότητα, λένε ότι οι αποκαλύψεις αποτελούν ένα εφιαλτικό σενάριο που επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους τους.

Στην Αλβανία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδία, τη Μάλτα, του Κατάρ, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία είναι παράνομη η αποκάλυψη πληροφοριών που συνδέονται με τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Σε έξι χώρες, όπου δραστηριοποιείται η Vodafone, ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να εγκαταστήσουν καλωδιώσεις άμεσης πρόσβασης ή να επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να έχουν πρόσβαση.

Η εταιρεία δεν κατονομάζει τις κυβερνήσεις καθώς ενδεχομένως αυτό θα οδηγήσει στελέχη της στη φυλακή .Πίνακας του Guardian δημοσιοποιεί τα αιτήματα από κρατικές υπηρεσίες προς την Vodafone για την αποκάλυψη τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτών το 2013. Η Μάλτα σύμφωνα με την έρευνα είναι η πλέον παρακολουθούμενη χώρα στην Ευρώπη. Με 420 χιλιάδες κατοίκους, τα εντάλματα ξεπέρασαν τις 3.770. Στην Ιταλία η Vodafone δέχτηκε 600.000 έγραφες αιτήσεις για την αποκάλυψη τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.


Πηγή: thetoc.gr

Όλη η επικαιρότητα