Γυναίκα

Όμορφα και υγιή μαλλιά το καλοκαίρι

Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα μαλλιά μας “υποφέρουν” για διάφορους λόγους. Αυτοί είναι οι βασικοί “εχθροί” που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εποχή -αλλά και οι τρόποι να τους αντιμετωπίσουμε.

Εχθρός 1ος: Ο καταστροφικός ήλιος

Από όλους τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (ρύπανση, υγρασία, θερμότητα), η ηλιακή ακτινοβολία έχει την πιο βλαβερή εξωτερική επίδραση στα μαλλιά. Κι αυτό γιατί η τρίχα αποτελείται από λιπίδια που σχηματίζουν τον ενδοκυτταρικό ιστό της. Ο ιστός αυτός είναι πολύ ευαίσθητος στη φωτοαλλοίωση και με την έκθεση στον ήλιο φθείρεται: τα λέπια της τρίχας ανοίγουν, ανασηκώνονται και αποσπώνται. Έτσι, ο φλοιός της απογυμνώνεται και η τρίχα δεν προστατεύεται. Αποτέλεσμα; Τα μαλλιά γίνονται άγρια, θαμπά, αφυδατωμένα. Επιπλέον, το χρώμα ξεθωριάζει και οι τρίχες σπάνε εύκολα.

Η τρίχα μένει “γυμνή”, όταν η επιφάνειά της αλλοιωθεί. Οι βαθιές αλλοιώσεις φτάνουν μέχρι το φλοιό της, δηλαδή την “καρδιά” της. Συνεπώς τα μαλλιά γίνονται πορώδη, ευαίσθητα, χωρίς αντιστάσεις και τελικά σπάνε. Τα εμφανή αυτά σημάδια είναι αποτέλεσμα χημικής και φυσικής αλλοίωσης της δομής της τρίχας. Η αλλοίωση αυτή, εφόσον προκληθεί, δεν αλλάζει, επειδή η τρίχα είναι μια νεκρή δομή και δεν μπορεί να αυτο-αναδομηθεί.

Εχθρός 2ος: Το όχι και τόσο αθώο νερό

Το νερό τόσο της θάλασσας όσο και της πισίνας ευνοούν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και κάνουν πιο έντονες τις αλλοιώσεις που οφείλονται στον ήλιο. Όταν η υδρόμορφη μεμβράνη των μαλλιών αλλοιωθεί, τότε αυτά γίνονται ακόμη πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV.

Εχθρός 3ος: Η κακή διατροφή

Πέρα από την επίδραση των εξωτερικών παραγόντων, η καλή ή κακή κατάσταση των μαλλιών επηρεάζεται πρωτίστως στη διατροφή. Οι ακανόνιστες ώρες γευμάτων και οι πρόχειρα παρασκευασμένες τροφές ή τα γεύματα που είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και φτωχά τα θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες) αποδυναμώνουν τα μαλλιά και οδηγούν στο δρόμο της απώλειας. Έρευνες έχουν δείξει ότι από τη στιγμή που μια γυναίκα διορθώσει τις διατροφικές της συνήθειες ως ένα σημείο, τα μαλλιά ξανανιώνουν, γίνονται λαμπερά, δυνατά και υγιή.

Οι λύσεις για όμορφα μαλλιά το καλοκαίρι

Σωστή διατροφή: Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σε συνεργασία με το γιατρό σας, μπορείτε να πάρετε και κάποια συμπληρώματα, κυρίως βιοτίνης, κυστίνης, κυστεΐνης, τυροσίνης, χολίνης και ινοσιτόλης.

Κάντε μασάζ: Το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής βοηθά στην τόνωση της έκκρισης φυσικού λίπους και στο άπλωμά του σε ικανές ποσότητες σε όλο το μήκος της τρίχας ως την άκρη της. Είναι μια τεχνική την οποία είναι καλό να εφαρμόζετε στο καθημερινό λούσιμο, ιδίως αν τα μαλλιά είναι κανονικά ή ξηρά. Αντίθετα, στα λιπαρά μαλλιά, το καθημερινό μασάζ θα πρέπει να αποφεύγεται και να γίνεται μόνο περιστασιακά, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, κυρίως για χαλάρωση από το στρες. Ξεκινήστε από το μέτωπο και, χρησιμοποιώντας όλα τα δάχτυλα των χεριών σου, κάντε πιέσεις διαγράφοντας μικρούς κύκλους, φροντίζοντας ώστε το δέρμα του κεφαλιού σου να μετακινείται ικανοποιητικά σε κάθε κίνηση. Συνεχίστε μέχρι την κορυφή του κεφαλιού και ολοκληρώστε το μασάζ κάτω από το σβέρκο.

Επισκεφθείτε το κομμωτήριο: Κόβοντας τακτικά (κάθε 6 με 8 εβδομάδες) τις άκρες των μαλλιών, κάνετε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την υγεία και τη φόρμα τους. Ένα πολύ καλό κούρεμα εμποδίζει το φριζάρισμα και το σπάσιμο των τριχών τα οποία είναι τα πρώτα σημάδια της ψαλίδας.

Διαλέξτε τα σωστά προϊόντα: Χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό σαμπουάν και κοντίσιονερ. Ceramides, αλόη και βιταμίνη Β είναι τα συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε. Επιπλέον, προμηθευτείτε ένα σπρέι για προστασία από τη θερμότητα. H τρίχα γίνεται πιο ευάλωτη όταν είναι ζεστή, γι’ αυτό πριν χρησιμοποιήσετε πιστολάκι εφαρμόστε ένα σπρέι προστασίας πριν από οποιοδήποτε προϊόν styling.

Για sleek look, χρησιμοποιήστε ένα serum με βάση τη σιλικόνη. Τρίψτε μια μικρή ποσότητα στις παλάμες και απλώστε σε βρεγμένα μαλλιά. Αφήστε τα να στεγνώσουν λίγο πριν ξεκινήσετε το ίσιωμα. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια κρέμα για λάμψη ή ένα hairspray που θα καταπολεμήσει το φριζάρισμα.

Αντίθετα, για να δώσετε ένταση στα κυματιστά μαλλιά, απλώς περάστε κατά μήκος στα νωπά μαλλιά ένα ζελ ή μια κρέμα. Τυλίξτε τούφες γύρω από τα δάχτυλα και στεγώνστε με κρύο αέρα. Έτσι, θα αποκτήσετε ένα φυσικό καλοκαιρινό look χωρίς να ταλαιπωρήσετε καθόλου τα μαλλιά.

Τέλος, για να μη γίνει το ξεμπέρδεμα των μαλλιών εφιάλτης έπειτα από μια μέρα στη θάλασσα, θα χρειαστείτε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες -ποτέ με μεταλλικές καρφίτσες- και μια κοκάλινη με αραιά δόντια. Πριν από το λούσιμο βουρτσίστε τα μαλλιά τούφα τούφα ξεκινώντας από τις άκρες και συνεχίζοντας προς τα πάνω. Αφού λουστείτε, χρησιμοποιήστε τη χτένα για να απλώσετε το κοντίσιονερ ομοιόμορφα και να ξεμπλέξετε τα μαλλιά.

Πηγή: Shape.gr

Όλη η επικαιρότητα