Αχαϊα Ηλεία

Ομοσπονδία Αγροτικών συλλόγων Ηλείας: Με κινητοποίηση στην Πάτρα απαιτήσαμε ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε κοινό ψήφισμα των αγωνιζόμενων αγροτών
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις μας με διαμαρτυρία στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας και κατάληξη με αυτοκινητοπορεία στον ΕΛΓΑ όπου καταθέσαμε ψήφισμα, δώσαμε οι σταφιδοπαραγωγοί από την Ηλεία, την Αιγιάλεια και την Ζακύνθου το πρωί της Τετάρτης. 

Διατρανώσαμε για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητά μας να μη σταματήσουμε τις δράσεις μας, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, με πρώτο το «καυτό» πρόβλημα της τιμής της κορινθιακής σταφίδας.

Στο πλευρό μας βρέθηκαν συνάδελφοί από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ωλενίας και Ερυμάνθου, αντιπροσωπείες των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων Πάτρας και Ζακύνθου, καθώς και μέλη διοικήσεων συνδικάτων και συνταξιουχικών σωματείων της Αχαΐας και της Ηλείας.

Στις ομιλίες – χαιρετισμούς τους, οι πρόεδροι της ΟΑΣ Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, του ΑΣ Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», Γιάννης Μποδιώτης, και το μέλος της Επιτροπής Αγώνα αγροτών Ζακύνθου, Γιάννης Ζήβας, στάθηκαν στα προβλήματα και αιτήματα των παραγωγών σταφίδας.

Καυτηρίασαν, παράλληλα, τη στάση των έως και σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για τη διαχρονική αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν, την εφαρμογή των νόμων της ΚΑΠ της ΕΕ, τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε και συνεχίζει να οξύνει.

Στη συγκέντρωση, διαβάστηκε κοινό ψήφισμα των αγωνιζόμενων αγροτών, που διεκδικούν:

Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από τον παραγωγό για την κορινθιακή σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2 ευρώ/Kg έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης.

Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ως τέλος του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

Το ψήφισμά αναφέρει ότι, «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων». Επίσης ότι:

«Η νέα ΚΑΠ, που θα εξειδικευθεί με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες,  μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη παρουσία αστυνομικής δύναμης, καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης μας έως έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ, που απομακρύνθηκε μετά την απαίτηση και καταγγελία των συμμετεχόντων στη συγκέντρωση.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Εμείς οι παραγωγοί που δίνουμε καθημερινό αγώνα επιβίωσης βλέπουμε το κράτος και τους μηχανισμούς του να είναι απέναντι μας. Από την μια πλευρά έχουμε τις ανατιμήσεις των αγροτικών εφοδίων να είναι καθημερινές και από την άλλη οι τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας κατρακυλάνε συνεχώς λογω των μεγαλεμπόρων που τα πουλάνε στους καταναλωτές που τα αγοράζουν πανάκριβα.  

Τρανό παράδειγμα είναι η τιμή της σταφίδας. Η σταφίδα πουλιέται με εξευτελιστική τιμή από τους παραγωγούς όμως ο καταναλωτής που πάει και την αγοράζει την βλέπει ακριβότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτή την κατάσταση όχι μόνο δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Το κράτος αντί να μας συμπαρασταθεί, να μας δώσει βοήθεια για να συνεχίσουμε, μας δημιουργεί και άλλα προβλήματα.  Ενώ μας  χρωστάει τις αποζημιώσεις από τις τεράστιες φυσικές καταστροφές, βλέπουμε ότι η κοροϊδία από την πλευρά της Κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ πάει σύννεφο. Ενώ είχαν δεσμευτεί ότι ως το τέλος του Οκτώβρη θα είχε ολοκληρωθεί η χορήγηση των προκαταβολών για τον παγετό και ως τέλος του χρόνου θα εξοφλούσαν τις αποζημιώσεις, έδωσαν παράταση, ώστε να μπορούν να δίνουν προκαταβολές μέχρι 31/12.

Όμως την ίδια ώρα χωρίς καμία παράταση προχωράνε σε κόψιμο ρεύματος στα σπίτια και στις εγκαταστάσεις μας αφού εκεί που έφτασε δεν μπορούμε να το πληρώσουμε. Στα ίδια και το πετρέλαιο που έχει φτάσει στο 1,50€ το λίτρο όταν ο μέσος όρος της τιμής του αγροτικού πετρελαίου στην Ε.Ε βρίσκεται κάτω από 1 ευρώ..  

Εμείς που με τα προϊόντα μας ταΐζουμε όλους τους συμπολίτες μας καταλαβαίνουμε ότι αν ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας δεν έχουμε να περιμένουμε από κανέναν άλλον.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων. 

Η νέα ΚΑΠ, που θα εξειδικευθεί με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από τους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Άμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα για την επιβίωση μας. Διεκδικούμε

Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από το παραγωγό για την Κορινθιακή Σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2€/Kg έτσι ώστε να καλύπτουμε το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουμε ένα εισόδημα επιβίωσης.

Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ως τέλος του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφαλαίο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

Όλη η επικαιρότητα