Επιχειρήσεις Ηλεία Οικονομία Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου: Οι ανατιμήσεις θα φέρουν… «λουκέτα»

Η Ομοσπονδία μιλά για πολλαπλασιασμό του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων, υπολογίζοντας και τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις κυρίως από την έναρξη της πανδημίας.

Ότι οι ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, θα προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες στην αγορά με αντίκτυπο όχι μόνο στο καταναλωτικό κοινό, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζεται στην χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της Ομοσπονδίας «αντιμέτωποι με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, στο κόστος μεταφοράς των προϊόντων – εμπορευμάτων αλλά και τις μεγάλες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης βρίσκονται αρκετές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι ήδη αισθητές στους λογαριασμούς ρεύματος και η σημαντική άνοδος των τιμών μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών φαίνεται από το καλοκαίρι στα ράφια των καταστημάτων.

Μεγάλο εμπόδιο στην ανάταση της αγοράς…

Η Ομοσπονδία μιλά για πολλαπλασιασμό του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων, υπολογίζοντας και τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις κυρίως από την έναρξη της πανδημίας: «Οι κουρασμένοι και αγανακτισμένοι επιχειρηματίες βλέπουν τις αυξήσεις αυτές να πολλαπλασιάζουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεών τους αλλά και να μειώνουν σημαντικά το εισόδημά τους. Όλες αυτές οι αυξήσεις αποτελούν μεγάλο εμπόδιο αυτή τη στιγμή που η οικονομία και η κοινωνία προσπαθούν να ορθοποδήσουν, ύστερα και από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και τα συνεχόμενα lockdown.

Γνωρίζουμε όλοι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει πολλές υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα και σαφώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώσουν τις αυξήσεις αυτές. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση οι προοπτικές για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα μπουν στον «πάγο» και τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις που κρατήθηκαν μέχρι τώρα «ζωντανές», δεν θα αργήσουν να έρθουν. Οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλο!

Η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στη δίνη των ανατιμήσεων και να μετριάσει τον αντίκτυπο που θα έχουν στην οικονομία της χώρας, με μέτρα που θα βοηθήσουν τόσο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Η αναχαίτιση της ακρίβειας είναι επιτακτική ανάγκη άλλως όπως, όλοι αντιλαμβανόμαστε, αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά…».

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας κ. Ν. Σιαψάλης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, έχουν αρχίσει αυξήσεις σε όλα τα αγαθά, τη στιγμή που μισθοί και συντάξεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα και με την πανδημία εδώ και ενάμιση χρόνο να τα έχει ισοπεδώσει όλα.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, όπως και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αναγκαστικά ο κόσμος θα στραφεί σε φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα από τα πολυκαταστήματα και έτσι δεν θα υπάρχει στήριξη των καταστημάτων της τοπικής κοινωνίας.

Η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα να βοηθήσει τους πολίτες, να βοηθήσει τους μικρομεσαίους, γιατί η καταστροφή και η κρίση θα είναι μεγάλη…».

Όλη η επικαιρότητα