Κόσμος

Βέρνη αδειάζει Ζυρίχη για την ομιλία Τσαβούσογλου

Ακούστε το άρθρο

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας απέρριψε το αίτημα της Ζυρίχης να μην επιτραπεί στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Κυριακή την πόλη και να εκφωνήσει προεκλογική ομιλία, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κάποια «απειλή για την ασφάλεια» που να δικαιολογεί περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης.

«Επί του παρόντος, η επίσκεψη την Κυριακή στη Ζυρίχη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας δεν συνιστά κάποια ιδιαίτερη απειλή όσον αφορά την εσωτερική ασφάλεια της Ελβετίας» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία την Κυριακή παρόλο που το ξενοδοχείο που θα φιλοξενούσε την εκδήλωση, στο μεταξύ την ακύρωσε.

Το καντόνι της Ζυρίχης είχε ζητήσει από τη Βέρνη να απαγορεύσει την συγκέντρωση.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν απογοητευτεί με την απόφαση της κυβέρνησης αλλά θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουν την τάξη, δεδομένου ότι αναμένονται ογκώδεις αντιδιαδηλώσεις στην πόλη.

Οι αρχές της Ζυρίχης επικαλούνταν στο αίτημά τους λόγους ασφαλείας εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν «μαζικές διαδηλώσεις» -εν μέσω της έντασης εξαιτίας της ακύρωσης προεκλογικών συγκεντρώσεων στη Γερμανία, καθώς και στην Ολλανδία.

Όλη η επικαιρότητα