Κόσμος

Oμπάμα: «Να συνεργαστούμε για να βρουν δουλειά οι νέοι στην Αθήνα, στο Σικάγο και στο Βερολίνο»

obama.jpg

Τη χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας ζήτησε από το Βραδεμβούργο όπου μίλησε ενώπιον της Ανγκελα Μέρκελ ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι «η Γερμανική οικονομία δεν θα πάει ποτέ καλά αν η υπόλοιπη Ευρώπη παλεύει για να επιβιώσει».

 Μάλιστα, ο κ. Ομπάμα έκανε ειδική αναφορά, τονίζοντας: «Να συνεργαστούμε ώστε οι νέοι στο Σικάγο, στο Βερολίνο, στην Αθήνα και στη Μαδρίτη να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της εργασίας»

Μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και της Ρωσίας ακόμα και κατά ένα τρίτο ζήτησε, όπως αναμενόταν, ο αμερικανός πρόεδρος,στη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να επιδιώξει διαπραγματεύσεις στη Ρωσία, προκειμένου να μπει τέλος στην πυρηνική θεώρηση του Ψυχρού Πολέμου.

Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στην Πύλη του Βραδεμβούργου θεωρείται ιστορική, καθώς έρχεται σχεδόν 50 χρόνια μετά την ομιλία του Τζον Φ. Κένεντι και το θρυλικό «Ich bin ein Berliner» («Είμαι βερολινέζος»).

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Πύλη του Βραδεμβούργου, που κάποτε χώριζε την Ανατολική από τη Δυτική Γερμανία, συμβολίζει «ότι κανένα τείχος δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη λαχτάρα για δικαιοσύνη που καίει μέσα στην ανθρώπινη καρδιά».

Ο Ομπάμα κάλεσε όποιον αμφισβητεί ότι η σημερινή γενιά έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα, να επισκεφθεί το Βερολίνο και να δει τους ανθρώπους οι οποίοι «αψήφησαν το Τείχος, τα συρματοπλέγματα, τα όπλα και τις νάρκες» για να φθάσουν στην ελευθερία.

«Το Τείχος ανήκει στην Ιστορία. Έχουμε όμως κι εμείς χρέος να γράψουμε Ιστορία. Αυτό είναι το πνεύμα του Βερολίνου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η αμερικανική ασφάλεια και ταυτόχρονα να μειωθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ζήτησε, επίσης, μείωση στον αριθμό των τακτικών πυρηνικών κεφαλών που αναπτύσσονται στην Ευρώπη.

Υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο διεθνές πλαίσιο για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Τόνισε ότι το 2016 οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ασφάλεια των πυρηνικών υλικών σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει συνθήκη που θα βάζει τέλος στην παραγωγή σχάσιμου υλικού.

Στην ομιλία του στην Πύλη του Βραδεμβούργου, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε, ακόμα, ότι οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης στο Γκουαντάναμο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ισότητα όλων των ανθρώπων, το δικαίωμα στην ευημερία και το χρέος των εθνών να μην εφησυχάζουν.

«Να δώσουμε ευκαιρίες για την εξέλιξη όλων» κάλεσε τις ισχυρές χώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την ομιλία του στην Πύλη του Βραδεμβούργου, και αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στη σημασία της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και σεξουαλικών προτιμήσεων, και στη σημασία της πρόσβασης στην εργασία.

 «Δεν είμαστε πολίτες της Γερμανίας ή των ΗΠΑ, αλλά του κόσμου. Και όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, δεν είμαστε πραγματικά ασφαλείς. Όσο υπάρχει άδειο στομάχι, όσο υπάρχει ανεργία, δεν ευημερούμε πραγματικά».

«Να συνεργαστούμε ώστε οι νέοι στο Σικάγο, στο Βερολίνο, στην Αθήνα και στη Μαδρίτη να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Όλοι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες, όχι μόνο εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή» είπε.

Ο Aμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στα δικαιώματα των γυναικών, στην εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασής τους στην παιδεία και την υγεία και στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, οι οποίοι πρέπει να είναι ίσοι έναντι του νόμου.

«Είμαστε πιο ελεύθεροι όταν όλοι μπορούν να επιδιώξουν την ευημερία τους» δήλωσε και υποστήριξε ότι, πέρα από την φιλανθρωπία, πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές των φτωχών χωρών προκειμένου να υπάρξουν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα της φτώχειας.

Μιλώντας για το AIDS, υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να φθάσουμε σύντομα στην πρώτη γενιά που θα είναι απαλλαγμένη από την μάστιγα.

Βγάζοντας το σακάκι του στη ζεστή γερμανική πρωτεύουσα, όπου πλήθος κόσμου τον περίμενε για ώρες με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου, ο Μπ.Ομπάμα είπε: «Μπορούμε να είμαστε λίγο λιγότερο τυπικοί όταν βρισκόμαστε ανάμεσα σε φίλους».

Ο Aμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή. Είπε ότι γνωρίζει πως οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε περισσότερα».

Τον Αμερικανό Πρόεδρο προλόγισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε αξέχαστο το Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά και την αφοσίωση του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Βερολίνο και το ενδιαφέρον του Ρόναλντ Ρέιγκαν και του Τζορτζ Μπους πρεσβύτερου για την επανένωση της Γερμανίας.

Πηγή: tovima.gr

Όλη η επικαιρότητα