WEB tv Ελλάδα

Όνειρα που έμειναν στη μέση… – «Σβήνουν» οι ελπίδες για τον σμηναγό Στάθη Τσιτλακίδη

Συνεχίζονται για δεύτερο 24ωρο οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom, Στάθη Τσιτλακίδη.
Ακούστε το άρθρο

Όσο οι ώρες και οι μέρες περνούν δραματικά, τόσο μειώνονται και οι ελπίδες να είναι ζωντανός ο 31χρονος σμηναγός Στάθης Τσιτλακίδης που αγνοείται από το πρωί της περασμένης Δευτέρας, όταν το Phantom F4 το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θάλασσα και συνετρίβη ανοιχτά του Κατακόλου.

Αυτό που πάντως δεν μειώνεται αλλά αντίθετα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους προς αναζήτηση σημείων ζωής παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κάποια στιγμή χθες με την έντονη βροχή και χαλαζόπτωση.

Δείτε εικόνες από τις σημερινές έρευνες

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας, τις έρευνες συνέδραμαν ένα C-130, το οποίο έριχνε φωτοβολίδες για να φωτίσει την περιοχή των ερευνών βοηθώντας τα πλωτά μέσα του Λιμενικού, αλλά και ελικόπτερα Super Puma και S-70, τα οποία εναλλάσσονταν όλο το βράδυ, σκανάροντας όλη την περιοχή.

Χθες με το πρώτο φως της ημέρας, στην περιοχή της συντριβής του μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας επιχείρησαν δύο δύτες από την Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας και ακόμη τρία στελέχη της 31ης ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επειδή το βάθος στο σημείο της συντριβής υπολογίζεται περίπου στα χίλια μέτρα, προφανώς δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινη κατάδυση και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε και ένα υποβρύχιο drone, το οποίο, όμως μπορεί να καταδυθεί μόνο μέχρι τα 100 μέτρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε ετοιμότητα βρίσκεται προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες και ένα υδρογραφικό – ωκεανογραφικό που ουσιαστικά θα «σκανάρει» τον βυθό της θάλασσας.

Από Κατάκολο έως Γιαννιτσοχώρι

Εν τω μεταξύ, από χθες το πρωί δόθηκε εντολή τόσο στην Πυροσβεστική όσο και στην Αστυνομία να συνδράμουν στις έρευνες εντοπισμού του Στάθη Τσιτλακίδη. Άνδρες και των δυο σωμάτων ασφαλείας από τον νομό και όχι μόνο, απλώθηκαν στην ακτογραμμή από Κατάκολο έως Γιαννιτσοχώρι και «χτενίζουν» σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή μήπως εντοπίσουν τον κυβερνήτη ή κάποια τμήματα του αεροσκάφους.

Την ίδια ώρα, φίλοι και συγγενείς του Στάθη παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και ελπίζουν σε ένα θαύμα για τον δικό τους άνθρωπο παρά το γεγονός πως οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του δεν έχουν αποφέρει καρπούς έως τώρα.

Στο χωριό του 31χρονου σμηναγού, στο Γρανίτη Νευροκοπίου, στη Δράμα, οι κάτοικοι μιλούν για ένα πολύ καλό παιδί, το όποιο μάλιστα τον τελευταίο καιρό έπλεε σε πελάγη ευτυχίας καθώς είχε αρραβωνιαστεί τη σύντροφό του και μάλιστα το ερχόμενο καλοκαίρι προγραμμάτιζαν και τον γάμο τους.

Με 800 χλμ/ ώρα τη στιγμή της συντριβής και η… κλειστή δεξιά στροφή

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε  εντοπιστεί ίχνος του αγνοούμενου σμηναγού, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο κυβερνήτης να είναι δεμένος στο κάθισμα του αεροσκάφους, ενώ κανείς δεν μπορεί ακόμα να απαντήσει με σιγουριά αν οι πιλότοι πρόλαβαν ή προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το Phantom πριν τα συντριβή.

Το Phantom F-4 από την 338 μοίρα της 117 Π.Μ. σύμφωνα με πληροφορίες, συνετρίβη την ώρα που έκανε κλειστή στροφή με ταχύτητα 800 χιλιομέτρων την ώρα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η άτρακτος του αεροσκάφους  έχει πέσει σε βάθος 1.000 μέτρων, σε χαράδρα που υπάρχει στην υποθαλάσσια περιοχή.

«Είδα μια έκρηξη, φωτιά μέσα στη θάλασσα»

Για έκρηξη και φωτιά στη θάλασσα μίλησε ο κυβερνήτης του άλλου Phantom F-4 το οποίο πετούσε σε ζεύγος με το μοιραίο αεροσκάφος, που κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή στην Ανδραβίδα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας και να αγνοείται ακόμα ο κυβερνήτης, Ευστάθιος Τσιτλακίδης.

Ο υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το STAR τα πρώτα λόγια του κυβερνήτη του άλλου Phantom όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας ήταν τα εξής: «Στη διάρκεια μιας παρατεταμένης στροφής κι ενώ πετούσαμε σε ύψος 300 ποδιών περίπου, γύρισα το κεφάλι μου να δω τον No2, αλλά δεν τον είδα. Ξανακοίταξα προς τα κάτω και είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα». Η άσκηση που πραγματοποιούσε το ζεύγος των μαχητικών, ήταν μια δύσκολη άσκηση χαμηλών τακτικών στροφών, που συνήθως γίνεται σε ύψος ως 100 μέτρων. Στην άσκηση αυτή με τις πτήσεις και τους ελιγμούς σε χαμηλό υψόμετρο, οι πιλότοι των αεροσκαφών προσπαθούν να αποφύγουν τα εχθρικά ραντάρ.

Ο «νούμερο» 1 του σχηματισμού πετούσε σε τακτικό σχηματισμό με το «νούμερο 2» (το Phantom που συνετρίβη). Το ένα από το άλλο πετούσαν κοντά σε απόσταση περίπου 500 μέτρων. Έως τώρα δεν έχουν γίνει σαφή τα αίτια της τραγωδίας, ενώ ποικίλουν τα σενάρια, από την πιθανότητα τεχνικής δυσλειτουργίας του αεροσκάφους, μέχρι και ανθρώπινο λάθος.

Από την εκπαιδευτική πτήση… στον θάνατο

Σε ασκήσεις «χαμηλής ναυτιλίας», όπως αυτή που έκαναν την περασμένη Δευτέρα πάνω από τη θάλασσα ο σμηναγός Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Τουρούτσικας, τα Phantom πετούν χωρίς πρόσθετες δεξαμενές καυσίμων, ώστε να έχουν το περιθώριο για παραπάνω ελιγμούς και να μπορούν να στρίβουν καλύτερα. Οι πιλότοι σε αυτές τις ασκήσεις δέχονται περισσότερα G στο σώμα τους, ίσως σχεδόν όσα «τραβούν» σε εναέρια μάχη.

Στις 10:30 το πρωί, 15 λεπτά μετά την απογείωσή τους από τη βάση της Ανδραβίδας, ο σμηναγός Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Τουρούτσικας για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους κατέπεσαν στη θάλασσα με αποτέλεσμα το Phantom τους να συντριβεί.

Ο συγκυβερνήτης Τουρούτσικας ανακηρύχθηκε νεκρός λίγες ώρες μετά, από κάποιο εύρημα που πιστοποίησε ότι έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του F-4. Η έρευνα για τον σμηναγό Τσιτλακίδη θα συνεχιστεί μέχρι να συμπληρωθούν 72 ώρες από την συντριβή του Phantom, όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα, έστω κι αν οι ελπίδες να εντοπιστεί εν ζωή μειώνονται όσο περνούν οι ώρες.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πάντως, δεν απαντούν στο ερώτημα αν ο εντοπισμός ενός από τα δύο αλεξίπτωτα σημαίνει ότι οι πιλότοι προσπάθησαν τελευταία στιγμή να κάνουν χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος αλλά δεν τα κατάφεραν.

Οι πιλότοι των Phantom περνούν δύσκολη και επίπονη εκπαίδευση, τόσο στη θέση του συγκυβερνήτη όσο και ως κυβερνήτες. Και κάθε Phantom-ας για να γίνει κυβερνήτης πρέπει να έχει συμπληρώσει 3 με 5 χρόνια ως συγκυβερνήτης, να περάσει το Σχολείο Μετεκπαίδευσης και αφού περάσουν όλα τα «checks» σωστά να γίνει κυβερνήτης.

Ο συγκυβερνήτης Μάριος- Μιχαήλ Τουρούτσικας ήταν στην 338 Μοίρα από τον Απρίλιο του 2019. Ο αγνοούμενος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης ήταν στην 338 της Ανδραβίδας από τον Μάιο του 2016. Πετούσε ως συγκυβερνήτης στα F-4 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Τότε ξεκίνησε το ΣΜΕΤ για να γίνει κυβερνήτης και τελείωσε το σχολείο τον Δεκέμβριο του 2022, με απλά λόγια ως κυβερνήτης στα Phantom είχε βγει πριν από έναν μήνα και κάτι.

Όπως λένε με λύπη οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ατύχημα είναι δυστυχώς «λαχείο». Δεν μετράει ούτε το πόσο υψηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ) έχει ένας ιπτάμενος χειριστής, ούτε αν είναι «χεράς». Δυστυχώς, μοιάζει σαν να είναι θέμα στατιστικής. Και η προηγούμενη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας είχε γίνει το 2018 όταν κατέπεσε το Μιράζ του σμηναγού Μπαλταδώρου, παρασύροντας στο θάνατο τον ήρωα πιλότο.

«Κάθε παιδί που χάνεται είναι και δικό μας παιδί»

Aναφερόμενος στους δύο χειριστές του F-4 Phantom που κατέπεσε στην Ανδραβίδα, ο κ. Χρήστος Χριστοδούλου, Πτέραρχος ε.α. και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ «λύγισε» στον αέρα της ΕΡΤ.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Χριστοδούλου και αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν στην Ανδραβίδα με την πτώση του F-4 Φάντομ, με έναν υποσμηναγό να έχει χάσει τη ζωή του και τον κυβερνήτη να αγνοείται είπε: «Δεν είναι καλή ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία και δεν είναι καλή ημέρα για τις οικογένειες του Στάθη και του Μάριου.

Συγγνώμη για το τρέμουλο της φωνής αλλά κάθε παιδί είναι και δικό μας παιδί το οποίο μπαίνει σε ένα κόκπιτ να απογειωθεί. Αυτή τη στιγμή σπάω έναν κώδικα σιωπής αρχηγών».

Οι πιθανές αιτίες

Αναλύοντας τα πιθανά σενάρια για τα αίτια πίσω από το τραγικό συμβάν ο πιλότος και εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων, κ. Παντελής Φραγκούλης διευκρίνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι δεν πρόκειται για πτήση ρουτίνας, με δεδομένο ότι «οι χαμηλές πτήσεις ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους. Δηλαδή το αεροπλάνο, πετάει πάνω από το έδαφος, να φανταστούμε στα 100 πόδια, στα τριάντα μέτρα σχεδόν ή και χαμηλότερα. Ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους ώστε να μην γίνεται αντιληπτό από τα ραντάρ. Το ίδιο ακολουθείται και στη θάλασσα. Η πτήση όμως αυτή πάνω από το έδαφος δεν είναι μια απλή πτήση ρουτίνας. Γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με κλειστές στροφές προκειμένου να αποφεύγει διάφορα εμπόδια. Είναι μια πολύ δύσκολη πτήση».

Σύμφωνα με τον αεροναυπηγό, Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», για τα πιθανά αίτια της τραγωδίας. Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν θα μπορούσα να αποκλείσω την τεχνική βλάβη, ένα απρόοπτο γεγονός. Να θυμίσω ότι στο παρελθόν έχουμε αρκετά περιστατικά, όπου έχουμε χάσει αεροπλάνα κυριολεκτικά από απρόοπτο γεγονός. Έχει συγκρουστεί μεγάλο πουλί με μονοκινητήριο αεροπλάνο, μπήκε στον κινητήρα, ο κινητήρας έσκασε, αλλά εκεί υπήρξε εγκατάλειψη του αεροσκάφους».

Στην οικογένεια του υποσμηναγού

Την οικογένεια του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασε τη ζωή του κατά τη συντριβή του Phantom στη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου επισκέφτηκαν χθες στην Αρκαδία ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Οι κύριοι Φλώρος και Μπουρόλιας πήγαν στο σπίτι του άτυχου υποσμηναγού για να συλλυπηθούν τα μέλη της οικογένειάς του, ενώ είχαν εγκάρδια συνομιλία με τον πατέρα του

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα