Βιβλίο

Ονειρικό ταξίδι «με αλλότριες προσευχές»!

spinos_4.jpg
Ακούστε το άρθρο

Νοερό ταξίδι στον μυστηριώδη και γοητευτικό κόσμο της ποίησης πραγματοποίησαν όσοι παρακολούθησαν το βράδυ της Τρίτης (18.8) στο «Επαρχείο» στον Πύργο την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Αλλότριες Προσευχές» (εκδ. «Πηγή») του Πέτρου Σπίνου.

Στην κατάμεστη από νωρίς αίθουσα της εκδήλωσης, φωτίστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό η αθέατη λογοτεχνική πτυχή του επιστήμονα Πέτρου Σπίνου, καθώς παρουσιάστηκαν οι προβληματισμοί του για πανανθρώπινα ζητήματα της ανθρώπινης σκέψης, μετουσιωμένοι σε πνευματικό δημιούργημα.

 Πρώτη τη σκυτάλη πήρε η δικηγόρος Αντωνία Χριστούλα, η οποία προλόγισε το βιβλίο και βρέθηκε από τη Θεσσαλονίκη στον Πύργο αποκλειστικά για την εκδήλωση.

Η κα Χριστούλα έπλεξε το εγκώμιο του Πέτρου Σπίνου λέγοντας ότι «αποτυπώνει με υπέροχη γλώσσα και ιδιαίτερο πνεύμα έντονα συναισθήματα που ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε ταξίδια με ποικίλους πνευματικούς προορισμούς και ποιοτικές αναζητήσεις» και πρόσθεσε πως «αν ληφθεί υπόψη πως η ποιητική συλλογή είναι έργο ενός πολύ νέου ανθρώπου, τότε στην έκπληξη και τη συγκίνηση προστίθεται αναντίρρητα και ο θαυμασμός για έναν νέο άνθρωπο που με λογική και κρίση δείχνει πως δεν κρατά βουβή τη συναισθηματικότητά του.

Ο δημοσιογράφος εκδότης της εφ.«Αυγή», Ανδρέας Καπογιάννης παρομοίασε την ποίηση του Πέτρου Σπίνου με «ένα ταξίδι δίχως όρια, ρωμαλέα σαν λευκό και φωτισμένο άτι, ένας πρωτότυπος συνδυασμός λυρικού στοχασμού και δομημένης σουρεαλιστικής έκφρασης. Έχει σταυρωτή ρίμα αλλά και ζευγαρωτή, ενώ η πρωτοτυπία του είναι ότι έχει ρίμα σε ανάπτυξη ελεύθερου στίχου, κάτι που αποτελεί παράγοντα προσωπικής έκφρασης» και στη συνέχεια διάβασε απόσπασμα από το ποίημα «Να μη φοβάσαι τη φωτιά»

Ο εκδότης της εφ.«Πρώτη», Μιχάλης Μανιάτης, στάθηκε στο ότι «ο ποιητής σε κερδίζει μέσα από έναν ιδιότυπο και απόλυτα προσωπικό τρόπο, καθότι συνθέτει την απλότητα και τη λιτότητα με την ανεπιτήδευτη ποιητική σκέψη και προσφέρει ένα μακρινό ταξίδι στο όνειρο της σκέψης. Δεν ζει απλά την επιφάνεια της ζωής αλλά και το βάθος της. Εκθέτει και μοιράζει το συναίσθημα στο άπειρο και την ελπίδα. Κάθε ποίημα με μαγικό και ανθρώπινο τρόπο σε ελευθερώνει και σε ταξιδεύει χωρίς να σου ορίζει τα σημεία στον ορίζοντα, είναι μια διαρκής κίνηση στο ανθρώπινο περιβόλι των ψυχών» και αποκάλυψε ότι αισθάνθηκε το ίδιο έντονα διαβάζοντας το ποίημα «Όλα ξένα» του Πέτρου Σπίνου, οσο και με το διαχρονικό «Αν» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τον ποιητή Πέτρο Σπίνο, εμφανώς αμήχανο και συγκινημένο, να ευχαριστεί όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους και να παρακινεί τους συμπολίτες του σε ανάλογα εγχειρήματα τονίζοντας ότι  «η τέχνη και η δημιουργία ξεπερνούν τις επαγγελματικές μας ανάγκες. Οι ερασιτεχνικές είναι και πιο αυθεντικές».

Την εκδήλωσε συντόνισε η δημοσιογράφος της εφ. «Πατρίς», Νάνσυ Σπυροπούλου.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα