Οικονομία

ΟΠΕΚΑ: Από το μεσημέρι θα καταβληθεί το έκτακτο δώρο σε 974.0000 ευάλωτα νοικοκυριά

Η καταβολή θα ολοκληρωθεί αύριο Μεγάλη Πέμπτη (21/4) και το κόστος ανέρχεται σε 169.980.130 ευρώ.
ένας χέρι κρατά χαρτονόμισμα των εκατό ευρώ
Ακούστε το άρθρο

Aπό σήμερα το μεσημέρι θα αρχίσει να πιστώνεται η επιταγή ακρίβειας στους λογαριασμούς 974.0000 δικαιούχων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η καταβολή θα ολοκληρωθεί αύριο Μεγάλη Πέμπτη (21/4) και το κόστος ανέρχεται σε 169.980.130 ευρώ.

Ειδικότερα, 138.515 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ.

-32.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

-223.529 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλή δόση του επιδόματος. Η επιπλέον δόση θα καταβληθεί σήμερα η τη Μ. Πέμπτη άπαξ ενώ η τακτική δόση θα καταβληθεί στις 30 Απριλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

-Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ. Με την καταβολή του Απριλίου θα λάβουν 400 ευρώ.

-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.

-580.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν προσαυξημένο το μηνιαίως χορηγούμενο ποσό κατά το ήμισυ.

Σε ποιους καταβάλλεται τώρα το «μπόνους» του επιδόματος παιδιού

Ο ΟΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι ειδικότερα ως προς Επίδομα Παιδιού, η εξαγγελθείσα προσαύξηση καταβάλλεται σε όσους δικαιούχους έχει καταβληθεί η πρώτη δόση του επιδόματος για το έτος 2022, δηλαδή στις 31 Μαρτίου 2022.

Αντίστοιχη προσαύξηση θα καταβληθεί στους δικαιούχους του επιδόματος μετά την έγκριση της αίτησής τους και πάντως οποτεδήποτε έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023 υποβληθεί και εγκριθεί αυτή.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις κανείς δεν πρόκειται να χάσει το έκτακτο βοήθημα το οποίο αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Δηλαδή η οικογένεια με ένα παιδί που δικαιούται επίδομα 70 ευρώ το μήνα, θα λάβει έκτακτη ενίσχυση 105 ευρώ( 70+35) Επιπλέον στο τέλος Μαΐου, θα λάβει το επίδομα παιδιού για το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου ύψους 140 ευρώ.

Αν μετά την καταβολή της προσαύξησης, από την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος  των δικαιούχων του φορολογικού έτους 2021 μεταβληθεί η κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων για το έτος 2022:

α) εφόσον προκόψει αχρεώστητη, εν όλω ή εν μέρει, καταβολή του επιδόματος, η καταβληθείσα προσαύξηση επιστρέφεται αναλόγως ή

β) εφόσον προκόψει ότι αναδρομικά δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, η προσαύξηση που καταβλήθηκε αυξάνεται αναλόγως, και το υπολειπόμενο ποσό αυτής αποδίδεται στους δικαιούχους μαζί με την καταβολή του ανωτέρω αναδρομικός οφειλόμενου ποσού του επιδόματος.

Για το σύνολο των επιδομάτων διευκρινίζεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς την Εφορία και το υπόλοιπο Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα, όπως και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ για κάθε εξαρτώμενο παιδί.

Όλη η επικαιρότητα