Business Stories

Open Call: Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων στη Βαμβακού

1ος Κύκλος Προγράμματος Υποστήριξης & Φιλοξενίας της Vamvakou Incubator // Περίοδος υποβολής αιτήσεων 10.10.2022 - 9.12.2022
Ακούστε το άρθρο

Είσαι επιχειρηματίας στα πρώτα σου βήματα, έχεις μια επιχειρηματική ιδέα ή το επιχειρηματικό δαιμόνιο; Θα σου άρεσε να συμβάλεις στην ανάπτυξη ενός μικρού ελληνικού χωριού; Θες να είσαι ο πρώτος που θα συμμετέχει στη μοναδική ορεινή θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων στην Ελλάδα; Πιστεύεις κι εσύ ότι η ύπαιθρος κρύβει επιχειρηματικές ευκαιρίες; Τότε μη διστάζεις, κάνε αίτηση τώρα για την ένταξή σου στον 1ο Κύκλο Προγράμματος Υποστήριξης & Φιλοξενίας της δομής Vamvakou Incubator στη Βαμβακού Λακωνίας κι έλα να κάνουμε μαζί τις ιδέες και τα όνειρά σου πραγματικότητα!

Στο χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας δημιουργήσαμε το πρώτο ορεινό επιχειρηματικό κέντρο, έναν συνεργατικό χώρο ανάπτυξης επιχειρηματικών ιδεών που θα έχουν άμεση εφαρμογή στην ελληνική ύπαιθρο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού που υλοποιείται από τη Vamvakou Revival με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σε αυτό το νέο εγχείρημα και τη δημιουργία του συνεργαζόμαστε με το Impact Hub Athens. Συνδυάζοντας τη γνώση και την εμπειρία της ομάδας μας στην αναβίωση της περιοχής με την τεχνογνωσία και τη διεθνή πρακτική του Impact Hub Athens στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, δημιουργούμε μια καινοτόμα θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων.

Καλούμε ανθρώπους με μεράκι και όνειρα, ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) αλλά και επιχειρηματικές ομάδες έως 5 ατόμων που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα ή ξεκινούν μία επιχειρηματική πρωτοβουλία, η οποία ανταποκρίνεται σε ανάγκες ή/και σε ευκαιρίες ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου στους τομείς της αγροδιατροφής, του τουρισμού, του πολιτισμού και της τεχνολογίας/καινοτομίας, να συμπληρώσουν την αίτησή τους για τη συμμετοχή στον 1ο Κύκλο Προγράμματος Υποστήριξης & Φιλοξενίας της δομής Vamvakou Incubator έως την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022.

Το Πρόγραμμα πρόκειται να υποστηρίξει ιδέες, άτομα ή ομάδες και να δώσει κίνητρα σε νέους ή εν δυνάμει επιχειρηματίες για την ωρίμανση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, την επεξεργασία της επιχειρηματικής τους ιδέας, τη μετουσίωση μιας ιδέας σε επιτυχημένη νεοφυή επιχείρηση ή την ανάπτυξη μιας υπάρχουσας νεοσύστατης επιχείρησης.

Οι παροχές του Προγράμματος αφορούν σε ολοκληρωμένη επιχειρηματική υποστήριξηπαροχή γραφείων εργασίας πλήρως προσβάσιμων σε ΑμεΑ και τεχνολογικού εξοπλισμούδωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες τρίτωνεκπαιδευτικά εργαστήριαπρογράμματα, σεμινάρια, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής και δικτύωση. H Vamvakou Incubator προγραμματίζει μέσα στο επόμενο διάστημα online Q&A sessions με ενδιαφερόμενους αλλά και εκδηλώσεις γνωριμίας με το Πρόγραμμα.

Η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας». Η Vamvakou Incubator και η λειτουργία της υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης Βαμβακούς.

1ος Κύκλος Προγράμματος Υποστήριξης και Φιλοξενίας Επιχειρήσεων Vamvakou Incubator

Διάρκεια υποβολής αιτήσεων: 10.10.2022 – 9.12.2022
Αξιολόγηση & Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων: Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2023
Διάρκεια 1ου Κύκλου: έως 31.12.2023
Σύνολο ωφελούμενων σχημάτων: 5 επιχειρήσεις με έδρα τη Βαμβακού & 5 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΑΙΤΗΣΕΙΣ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Λίγα λόγια για τη Vamvakou Revival και τη Θερμοκοιτίδα

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και την Τρίπολη, στις πλαγιές του Λακωνικού Πάρνωνα και σε υψόμετρο 903 μ., βρίσκεται ένα μικρό γραφικό χωριό, η Βαμβακού. Η Vamvakou Revival ιδρύθηκε το 2018, με σκοπό την πλήρη αναζωογόνηση του χωριού της Βαμβακούς Λακωνίας, από μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό, έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οι δύο οργανισμοί μοιράζονται τα τελευταία χρόνια το κοινό όραμα της Αναβίωσης της Βαμβακούς, με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Όραμα είναι η δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα αποτελούν η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά, και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά. Οι βασικοί πυλώνες της πρωτοβουλίας είναι ο τουρισμός, η καινοτομία, η αγροδιατροφή και η επιχειρηματικότητα. Πρόθεση είναι η Βαμβακού να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Η Vamvakou Incubator πρόκειται να λειτουργήσει ως κέντρο ανάπτυξης και μοχλός προσέλκυσης νέας επιχειρηματικής δράσης στον τόπο, δίνοντας απαντήσεις σε προβλήματα, μέσα από την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών/προϊόντων/λύσεων, ενώ θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναζωογόνηση αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όλη η επικαιρότητα