Αγροτικά Ηλεία

«Όπλο» της Ηλείας η κτηνοτροφία – Η περιοδεία του Γ. Τσιρώνη στην δασική – ορεινή ζώνη της Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Την ανάπτυξη της Ηλείας και την προστασία του δασικού της πλούτου μέσα από την ουσιαστική ενίσχυση της κτηνοτροφίας συζήτησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, με τον δασάρχη Πύργου, Παναγιώτη Λάττα, στο πλαίσιο της σύντομης περιοδείας τους στα δάση της ορεινής ζώνης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Λάττας, ο κ. Τσιρώνης επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγροτοκτηνοτροφική οικονομία της Ηλείας και εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι μέσα από τα σχέδια βελτίωσης των ορεινών βοσκοτόπων, ο νομός θα έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει την κτηνοτροφία και ταυτόχρονα να προστατέψει επαρκώς τον δασικό πλούτο.

Άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσιρώνης είχε επισημάνει την πολυδιάστατη σημασία του ελληνικού δασικού οικοσυστήματος.

«Το περίφημο οικοσύστημα των ελληνικών δασών, το οποίο επί χιλιάδες χρόνια συντηρούσε τους προγόνους μας, θα αποκατασταθεί αφού θα λυθούν προβλήματα, είτε βόσκησης είτε εγκατάλειψης και υποβόσκησης και επιτέλους θα επανέλθει η νομιμότητα στον ταλαιπωρημένο χώρο της κτηνοτροφίας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η κτηνοτροφία δεν είναι απλά και μόνο μία παραγωγική δραστηριότητα η οποία εξέθρεψε επί χιλιάδες χρόνια τους Έλληνες, αλλά είναι και ζωτικό εργαλείο για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές, ενώ αποκαθιστά το μεσογειακό οικοσύστημα που είναι μικτό, ανθρωπογενές και φυσικό ταυτόχρονα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο –προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους- αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «σπάμε μία φεουδαρχική λογική η οποία υπήρχε επί δεκαετίες στην χώρα και την οδήγησε στην οπισθοδρόμηση, είτε μεταξύ επιστημονικών ειδικοτήτων, είτε μεταξύ διοικητικών υπηρεσιών, είτε ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και την Πολιτεία».

Παράλληλα, ο κ.Τσιρώνης με τον κ.Λάττα συζήτησαν προβλήματα που έχουν προκύψει στις δασικές υπηρεσίες με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ενώ –όπως δήλωσε ο δασάρχης Πύργου- ο υπουργός ενημερώθηκε για τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ηλεία και την αναγκαιότητα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

«Ο κ.Τσιρώνης είπε χαρακτηριστικά ότι η Ηλεία είναι ευλογημένος τόπος και ότι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα μέσω των σχεδίων βελτίωσης των ορεινών βοσκοτόπων. Από την πλευρά μου τον ενημέρωσα για τα υπάρχοντα προβλήματα, ενώ έδειξε ξεχωριστό ενδιαφέρον για τη φυσική αναγέννηση και την προστασία από τις πυρκαγιές», είπε στην εφ. Πατρίς» ο δασάρχης Πύργου, Παν. Λάττας.

Όλη η επικαιρότητα