Αρθρογραφία

Όπως η ΤΙΤΑΝ…

Στα λεγόμενα ψιλά της ειδησεογραφίας των ΜΜΕ πέρασε η σοβαρή είδηση που αφορά την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και την χρηματοδότησή της από τις ξένες αγορές με επιτόκιο μόλις 2,37% και μάλιστα με υπερκάλυψη του ομολόγου των 250 εκατ. ευρώ που εξέδωσε κατά 5,5 φορές, ξεπερνώντας οι προσφορές τα 1,3 δις. ευρώ.

Το ότι δεν πρόσεξαν ή δεν θέλησαν να αναμεταδώσουν τα ΜΜΕ την είδηση, θεωρείται παντελώς αδιάφορο, όπως επίσης αδιάφορο είναι που και οι λαλίστατοι, κυρίως κομματικοί σχολιαστές της τηλεόρασης, απέφυγαν τον σχολιασμό, έχει ενδιαφέρον όμως να αναζητηθεί το προφανές και αυτονόητο, που μάλλον φαίνεται δυσνόητο και πιθανόν γι αυτό αποφεύγεται σχεδόν απ όλους.

Και ποιο αλήθεια θα μπορούσε να ήταν εν προκειμένω το αυτονόητο που γίνεται τεχνικά ασφαλώς δυσνόητο και φαίνεται πως ενοχλεί το πολιτικό σύστημα, κυβερνόν και αντιπολιτευόμενο, μάλιστα δε με επιμελή ενασχόληση με την παραπολιτική και με αναμόχλευση παλαιών και κενών λιστών ,όπως  Lagarnd και τελευταία Paradice Parer, για λόγους καθαρά αποπροσανατολισμού;

Μα είναι φανερό και πιθανόν ανεξήγητο για το ίδιο το πολιτικό σύστημα ,αλλά απόλυτα φυσιολογικό για τις διεθνείς αγορές, που φαίνεται πως εμπιστεύονται περισσότερο τις ιδιωτικές επιχειρήσεις παρά τις κυβερνήσεις και μάλιστα χωρίς πρόσθετες εξασφαλίσεις σε μνημόνια και λοιπά προαπαιτούμενα.

Εν προκειμένω λοιπόν η εταιρεία ΤΙΤΑΝ δανείζεται σχετικά φθηνό χρήμα, όσο περίπου και οι ξένες επιχειρήσεις από τις διεθνείς αγορές, με το επιτόκιο στο 2,37%, όταν η κυβέρνησή μας πριν λίγους μήνες δανείστηκε με το διπλάσιο επιτόκιο και μάλιστα πανηγύριζε αναλόγως, αν και είχε αδυναμία να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Βέβαια η εξέλιξη αυτή σχετικά με την ΤΙΤΑΝ, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για την πολιτεία, έτσι ώστε να ανασυνταχθεί, να φτιάξει το ανάλογο κλίμα και να απευθυνθεί στις αγορές με σιγουριά, πείθοντάς τες ότι θα μπορέσει να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια, αλλά  κυρίως ότι τα χρήματα που θα δανειστεί θα επενδυθούν σωστά σε παραγωγικούς και ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας.

Ακόμη θα πρέπει η Κυβέρνηση, με την σύμπραξη και της Αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, να τιμήσουν τις υπογραφές τους, σχετικά με εκκρεμείς ξένες επενδύσεις, που κινδυνεύουν να ακυρωθούν και μάλιστα με βαριές ρήτρες εις βάρος του Δημοσίου, όπως στο Ελληνικό και στις Σκουριές και να προχωρήσουν με πραγματικά δεδομένα, αν θέλουν πραγματικά ξένες επενδύσεις.

Όσο έχει την δυνατότητα η Διοίκηση να ανατρέπει αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, δυστυχώς φαινόμαστε στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό αναξιόπιστοι και μάλλον είμαστε και στην ουσία, γεγονός που δυστυχώς δεν θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε διαφορετικούς δρόμους για έξοδο από την κρίση, με αναπτυξιακές κινήσεις και όχι με περικοπές συντάξεων κυρίως, οδηγώντας μάλιστα τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες σε περεταίρω φτωχοποίηση.

Το παράδειγμα της εταιρείας ΤΙΤΑΝ «φωνάζει» για μιμητές.

Όλη η επικαιρότητα